1) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Kişi yatağa yatar da orada Allah’ı zikretmezse kendisi icin kıyamet gununde bir hasret ve pişmanlık olur. Kim de bir mecliste oturur da orada Aziz ve Celil olan Allah’ı zikretmezse kıyamet gununde kendisi icin bir hasret ve pişmanlık olur.”
Ebu Davud 5059
2) Muaz bin Cebel (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Musluman, abdestli olarak Allah’ı zikrederek yatıp da geceleyin uyanıp, Allah Azze ve Celle’den dunya ve Âhiretin hayırını isterse, Allah Azze ve Celle ona o istediğini mutlaka verir.”
Ebu Davud 5042, İbni Mace 3881
3) Ber bin Âzib (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Yatağına geldiğin zaman, namaz icin aldığın abdest gibi abdest al! Sonra sağ tarafının uzerine yat ve:
اَللَّهُمَّ أَسْلَمْتُ نَفْسِي إِلَيْكَ، وَوَجَّهْتُ وَجْهِي إِلَيْكَ، وَفَوَّضْتُ أَمْرِي إِلَيْكَ، وَأَلْجَأْتُ ظَهْرِي إِلَيْكَ، رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ، لاَ مَلْجَأَ وَلاَ مَنْجَى مِنْكَ إِلاَّ إِلَيْكَ، آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِي أَنْزَلْتَ، وَ نَبِيِّكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ
Allah’ım! Kendimi Sana teslim ettim. Yuzumu Sana cevirdim. İşimi Sana ısmarladım. Rızanı isteyerek, azabından korkarak sırtımı Sana dayadım, Sana sığındım. Sana karşı yine Senden başka sığınak yoktur. İndirdiğin kitaba ve gonderdiğin Nebîne iman ettim, diye dua et! (Boyle yaptığın takdirde) olursen fıtrat uzere olursun. Bunlar son sozlerin olsun!”
Buhari 13/6249, Muslim 2710/57, Ebu Davud 5046, Tirmizi 3616, İbni Mace 3876
4) Hafsa (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), uyumak istediği zaman sağ elini sağ yanağının altına koyup sonra uc defa:
اَللَّهُمَّ قِنِي عَذَابَكَ يَوْمَ تَبْعَثُ عِبَادَكَ
‘Ey Allah’ım! Kullarını hesaba cekmek uzere tekrar dirilttiğin gun beni azabından koru!’ diye dua ederdi.”
Ebu Davud 5045 Tirmizi 3620, İbni Mace 3877
5) Huzeyfe (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Uyumak istediği zaman:
اَللَّهُمَّ بِاسْمِكَ أَمُوتُ وَأَحْيَا
‘Ey Allah’ım! Senin isminle olur ve Senin isminle yaşarım’ derdi. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) uykudan uyanınca da:
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُورُ
‘Bizi oldurdukten sonra (tekrar) dirilten Allah’a hamd olsun ki donuş onadır’ derdi.”
Buhari 13/6250, Muslim 2711/59, Ebu Davud 5049, İbni Mace 3880, Tirmizi 3639, Darimi
6) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) bir adama:
“Yatağına yattığın zaman şoyle dua et dedi:
اَللَّهُمَّ خَلَقْتَ نَفْسِى وَأَنْتَ تَوَفاَّهاَ، لَكَ مَماَتُهاَ وَمَحْياَهاَ، إِنْ أَحْيَيْتَهاَ فَاحْفَظْهاَ وَإِنْ أَمَتَّهاَ فَاغْفِرْ لَهاَ، اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعاَفِيَةَ
‘Allah’ım! Nefsimi Sen yarattın ve Sen oldureceksin. Nefsimin hayatı ve olumu Senin icindir. Eğer nefsimi sağ bırakırsan, onu koru. Eğer onu oldurursen, onu affet. Allah’ım! Ben Senden afiyet dilerim!’
Adam Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma)’ya:
–Sen bu duayı Omer (Radiyallahu Anh)’dan mı (yani babandan mı) işittin? diye sordu.
Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma):
–Ben bu duayı Omer (Radiyallahu Anh)’dan daha hayırlı olan Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den işittim dedi.”
Muslim 2712/60
7) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Biriniz yatağına girdiği zaman… sağ tarafına yatsın ve:
بِاسْمِكَ رَبِّي وَضَعْتُ جَنْبِي، وَبِكَ أَرْفَعُهُ، إِنْ أَمْسَكْتَ نَفْسِي فَارْحَمْهَا، وَإِنْ أَرْسَلْتَهَا فَاحْفَظْهَا، بِمَا تَحْفَظُ بِهِ عِبَادَكَ الصَّالِحِينَ
Senin isminle Rabbim, yanımı (doşeğe) koydum ve senin izninle onu kaldırırım. Eğer nefsimi (oldurup de yanında) tutarsan ona merhametle muamele et. Eğer (oldurmez de tekrar bu Âleme) gonderirsen salih kullarını koruduğun şeylerle onu da koru desin!”
Buhari 13/6257, Muslim 2714/64, Ebu Davud 5050, İbni Mace 3874
8) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)yatağına girdiği zaman şoyle dua ederdi:
اَللَّهُمَّ رَبَّ السَّمَوَاتِ وَرَبَّ الأَرْضِ وَرَبَّ كُلِّ شَيْءٍ فَالِقَ الْحَبِّ وَالنَّوَى مُنَزِّلَ التَّوْرَاةِ وَالإِنْجِيلِ وَالْقُرْآنِ أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ كُلِّ ذِي شَرٍّ أَنْتَ آخِذٌ بِنَاصِيَتِهِ أَنْتَ الأَوَّلُ فَلَيْسَ قَبْلَكَ شَيْءٌ وَأَنْتَ الآخِرُ فَلَيْسَ بَعْدَكَ شَيْءٌ وَأَنْتَ الظَّاهِرُ فَلَيْسَ فَوْقَكَ شَيْءٌ وَأَنْتَ الْبَاطِنُ فَلَيْسَ دُونَكَ شَيْءٌ، اقْضِ عَنِّي الدَّيْنَ وَأَغْنِنِي مِنْ الْفَقْرِ
“Ey goklerin, yerin ve herşeyin Rabbi olan Allah’ım! Taneyi ve cekirdeği yaran, Tevratı, İncili ve Kur’an’ı indiren Allah’ım! Her şerlinin şerrinden Sana sığınırım. Cunku onun alnı senin elindedir. Evvel Sensin, Senden once hicbir varlık yoktur. Zahir Sensin Senin ustunde, hicbir varlık yoktur. BÂtın Sensin, Senden ilerde hicbir varlık yoktur. Benden borclarımı ode ve beni fakirlikten kurtar.”
Ebu Davud 5051, Muslim 2713/61, Tirmizi 3622, İbni Mace 3873
9) Enes (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yatağına girdiği zaman:
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَكَفَانَا وَآوَانَا فَكَمْ مِمَّنْ لاَ كَافِيَ لَهُ وَلاَ مُؤْوِيَ
‘Bizi yedirip iciren, bize yeten ve bizi sığındıran Allah’a hamdolsun! Nice kimseler vardır ki, onların ne işlerini uzerine alıp kendilerine yeteni vardır, ne de barındıranları vardır’ diye dua ederdi.”
Muslim 2715/64, Ebu Davud 5053, Tirmizi 3618
10) Ebu’l-Ezheri’l-Enmarî (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) geceleyin yatağına yattığı zaman şoyle dua ederdi:
بِسْمِ اللَّهِ وَضَعْتُ جَنْبِي اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي ذَنْبِي وَأَخْسِئْ شَيْطَانِي وَفُكَّ رِهَانِي وَاجْعَلْنِي فِي النَّدِيِّ الْأَعْلَى
“Allah’ım! Adınla yanımı (yatağa) bıraktım. Ey Allah’ım! Gunahımı affet, şeytanımı benden uzaklaştır. Rehinelerimi coz, beni yuksek meclise koy!”
Ebu Davud 5054
11) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) her gece yatağına girdiği zaman avuclarını birleştirir iclerine İhlÂs, Felak ve Nas Surelerini okuyarak ufler ve ellerini vucudundan ulaşabildiği yerlere once, başının uzerinden yuzunden ve vucudunun on kısmından başlayarak meshederdi. Okuma ve meshetmeyi uc kere tekrarlardı.”
Buhari 11/5109, Ebu Davud 5056, Muslim 2192/50, İbni Mace 3875
12) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Yatağına girdiğinde (Ayete’l-Kursi):
اللَّهُ لاَ إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلاَّ بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلاَ يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلاَّ بِمَا شَاء وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضَ وَلاَ يَؤُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ
ayetini okuyanın uzerinde sabaha kadar Allah tarafından koruyucu bir melek bulunur ve şeytanı ona yaklaştırmaz!”
Buhari 11/5104
13) Ebu Mesud (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Herkim bir gecede, Bakara Suresinin sonundan iki ayetini (Amenerrasulu):
آمَنَ الرَّسُولُ بِمَا أُنزِلَ إِلَيْهِ مِن رَّبِّهِ وَالْمُؤْمِنُونَ كُلٌّ آمَنَ بِاللّهِ وَمَلآئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ لاَ نُفَرِّقُ بَيْنَ أَحَدٍ مِّن رُّسُلِهِ وَقَالُواْ سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ ﴿۲٨٥﴾ لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ رَبَّنَا لاَ تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْأَخْطَأْنَا رَبَّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِنَا رَبَّنَا وَلاَ تُحَمِّلْنَا مَا لاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَآ أَنتَ مَوْلاَنَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ ﴿۲۸٦﴾
okursa, artık ona o gece kifayet eder.”
Buhari 11/5103, Muslim 807/255, Tirmizi 3042
14) Ferve bin Nevfel (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Ferve, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldi ve:
−Ey Allah’ın Rasulu! Yatağıma yattığımda soyleyeceğim bir şeyi bana oğret dedi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
قُلْ يَا أَيُّهَا الْكَافِرُونَ ﴿١﴾ لَا أَعْبُدُ مَا تَعْبُدُونَ ﴿۲﴾ وَلَا أَنتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ ﴿۳﴾ وَلَا أَنَا عَابِدٌ مَّا عَبَدتُّمْ ﴿٤﴾ وَلَا أَنتُمْ عَابِدُونَ مَا أَعْبُدُ ﴿٥﴾ لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِيَ دِينِ ﴿٦﴾
−‘KÂfirûn Suresini oku, cunku bu sure kişiyi şirkten korur’ buyurdu.”
Tirmizi 3403, Ebu Davud 5055, Darimi
15) Cabir (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Secde ve Mulk Surelerini okumadan uyumazdı.”
Tirmizi 3627
16) Aişe (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Zumer ve İsr Surelerini okumadan uyumazdı.”
Tirmizi 3628
17) Irbad bin SÂriye (Radiyallahu Anha) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Musebbihat (İsrÂ, Hadîd, Haşr, Saf, Cum’a, TeğÂbun ve A’lÂ) Surelerini okumadan uyumazdı ve Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
‘Bunlarda bin ayetten daha hayırlı olan bir ayet vardır’ dedi.”
Tirmizi 3629
18) Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yatağına girdiği zaman:
اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي كَفَانِي وَآوَانِي وَأَطْعَمَنِي وَسَقَانِي وَالَّذِي مَنَّ عَلَيَّ فَأَفْضَلَ وَالَّذِي أَعْطَانِي فَأَجْزَلَ الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ اَللَّهُمَّ رَبَّ كُلِّ شَيْءٍ وَمَلِيكَهُ وَإِلَهَ كُلِّ شَيْءٍ أَعُوذُ بِكَ مِنْ النَّارِ
‘Bana yeten beni barındıran, yediren ve iciren, bana iyilik edip iyiliğini arttıran, bana (nimetlerini) veren ve bollaştıran Allah’a hamdolsun. Her hal uzere Allah’a hamdolsun. Herşeyin besleyip buyutucusu ve gercek sahibi ve her şeyin ma’budu olan Allah’ım! Ateşten Sana sığınırım’ diye dua ederdi.”
Ebu Davud 5058
19) Ali bin Ebi TÂlib (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Fatıma değirmen taşından dolayı elinde meydana gelen rahatsızlığını Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e soylemişti. Bu sırada Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e bazı esirler getirilmişti.
Bunun uzerine Fatıma bir esir istemek uzere Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e geldi fakat evinde olmadığı icin kendisini goremedi. Bu geliş sebebini Aişe (Radiyallahu Anha)’ya bildirdi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) eve gelince Aişe (Radiyallahu Anha), Fatıma’nın geldiğini kendisine haber verdi. Bunun uzerine Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize geldi ve biz yataklarımıza yatmıştık.
Biz kendisini karşılamak icin yataklarımızdan kalkmak istedik Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):
−‘Yerlerinizde durun’ dedi ve aramıza oturdu. Hatta goğsumun uzerinde Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ayağının serinliğini hissettim.
−‘Size istediğinizden daha hayırlısını gostereyim mi? Yataklarınıza yattığınız zaman:
−Otuz uc defa Subhanallah,
−Otuz uc defa Elhamdulillah,
−Otuzdort defa da Allah-u Ekber deyiniz. Bu sizin icin bir hizmetciden daha hayırlıdır’ buyurdu.”
Ebu Davud 5062, Buhari 13/6255, Muslim 2727/80, Tirmizi 3631
20) Abdullah bin Amr (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
‘İki zikir ceşidi vardır ki, bunlara devam eden Musluman, mutlaka cennete girer. Bunlar kolaydır ama bunları yapanlar azdır.
Her namazın ardında:
−On defa Subhanallah,
−On defa Elhamdulillah,
−On defa Allah-u Ekber der. Bunlar yuz elli defa soylenmiş olur. Mizanda ise bin beşyuzdur. Yatağına yattığın zamanda:
−Otuz dort defa Allah-u Ekber,
−Otuzuc defa Elhamdulillah,
−Otuzuc defa Subhanallah der. Bunlar yuz defa dil ile soylenmiş olur. Mizanda ise bindir.
Abdullah bin Amr (Radiyallahu Anh), Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i bunları eli ile sayarken gordum şoyle dedi.
Sahabeler:
−Ey Allah’ın Rasulu! Bunlar kolay olduğu halde yapanlar neden az oluyor? diye sordular.
−‘Sizden biri yatağındayken şeytan ona gelir, bunu soylemeye fırsat vermeden uyutur. Namaz kılarken gelir, bunları soylemeden once ona bir ihtiyacını hatırlatır...’ dedi.”
Ebu Davud 5065, Tirmizi 3633, Nesei
21) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Ebu Bekir (Radiyallahu Anh), Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e:
−Ey Allah’ın Rasulu! Sabahladığım ve akşamladığım zaman okuyacağım kelimeleri bana emret, dedi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’de:
−‘Sabahladığın, akşamladığın ve yatağa yattığın zaman şunları oku:
اَللَّهُمَّ فَاطِرَ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضِ، عَالِمَ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ، رَبَّ كُلِّ شَيْءٍ وَمَلِيكِهِ، أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ نَفْسِي وَشَرِّ الشَّيْطَانِ وَشِرْكِهِ، وَأَنْ أَقْتَرِفَ عَلَى نَفْسِي سُوءاً، أَوْ أَجُرَّهُ إِلىَ مُسْلِمٍ
−‘Ey goklerin ve yerin yaratıcısı! Gizliyi ve acığı bilen! Her şeyin Rabbi ve meliki olan Allah’ım! Senden başka hakkı ile ibadet olunan hic bir ilah olmadığına şahidlik ederim. Nefsimin şerrinden, şeytanın şerrinden ve şirkinden Sana sığınırım. Nefsime kotuluk etmekten veya o kotuluğu bir Muslumana goturmekten de Sana sığınırım de!’ buyurdu.”
Ebu Davud 5067, Tirmizi 3760
22) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ashabına (dua) oğretir ve şoyle buyururdu:
“Sizden biri sabahladığında şoyle desin:
اَللَّهُمَّ بِكَ أَصْبَحْنَا، وَبِكَ أَمْسَيْنَا، وَبِكَ نَحْيَا، وَبِكَ نَمُوتُ وَإِلَيْكَ الْمَصِيرَ
“Ey Allah’ım! Biz, Seninle sabaha ulaştık. Ve biz yine Seninle akşama ulaştık. Ve biz Seninle yaşarız. Ve biz yine Seninle oluruz. Ve donuş, Sanadır.”
“Sizden biri akşamladığında da şoyle desin:
اَللَّهُمَّ بِكَ أَمْسَيْنَا وَبِكَ أَصْبَحْنَا، وَبِكَ نَحْيَا، وَبِكَ نَمُوتُ وَإِلَيْكَ النُّشُورُ
“Ey Allah’ım! Biz, Seninle akşama ulaştık. Ve biz yine Seninle sabaha ulaştık. Ve biz Seninle yaşarız. Ve biz yine Seninle oluruz. Ve olumden sonra kalkış, Sanadır.”
Tirmizi 3613, İbni Mace 3868, Ebu Davud 5068
23) Şeddat bin Evs (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)şoyle buyurdu:
‘İstiğfarın efendisi şudur.’
اللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لاَ إلَهَ إلاَّ أَنْتَ، خَلَقْتَنِي وَأَناَ عَبْدُكَ وَأَناَ عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ ماَ اسْتَطَعْتُ أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ ماَ صَنَعْتُ أَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ وَأَبُوءُ بِذَنْبِي فاَغْفِرْ لِي فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ إلاَّ أَنْتَ
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Herkim bu duayı yakinen iman ederek gunduz soyler de, akşamlamadan once olurse o kimse, cennet ehlindendir. Kim de bunu gece yakinen iman ederek soyler de, sabah olmadan once olurse o kimse, cennet ehlindendir.”
Duanın Manası: “Ey Allah’ım! Sen benim Rabbimsin. Senden başka hicbir ilah yoktur. Beni Sen yarattın ve ben Senin kulunum. Gucumun yettiği şeylerde Sana verdiğim ahd ve vaÂd uzereyim. Yaptığım şeylerin şerrinden Sana sığınırım. Senin benim uzerindeki nimetini itiraf ediyorum ve gunahlarımı da itiraf ediyorum. Beni bağışla. Kuşkusuz ki gunahları ancak Sen bağışlarsın.”
Buhari 6244, Ebu Davud 5070, Tirmizi 3615, İbni Mace 3872
24) Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) akşam olunca:
أَمْسَيْنَا وَأَمْسَى الْمُلْكُ لِلَّهِ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَعَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ رَبِّ أَسْأَلُكَ خَيْرَ مَا فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَخَيْرَ مَا بَعْدَهَا وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَشَرِّ مَا بَعْدَهَا رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْكَسَلِ وَمِنْ سُوءِ الْكِبَرِ أَوْالْكُفْرِ رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابٍ فِي النَّارِ وَعَذَابٍ فِي الْقَبْرِ
−‘Akşama eriştik. Allah’a ait mulk de akşama erişti. Allah’a hamd olsun Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hicbir ilah yoktur O tekdir ve ortağı yoktur. Mulk O’nundur hamd da O’na mahsusdur. O herşeye kadirdir. Ey Rabbim! Senden bu gecenin ve ondan sonraki gecelerin hayrını istiyorum ve bu gecenin ve ondan sonraki gecelerin şerrinden de Sana sığınırım. Ey Rabbim! Tembellikten, ihtiyarlığın kotuluğunden yahut ta kufrun kotuluğunden Sana sığınırım. Ey Rabbim! Cehennem azabından ve kabir azabından Sana sığınırım’ diye dua ederdi.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sabah olunca da:
أَصْبَحْنَا وَأَصْبَحَ الْمُلْكُ لِلَّهِ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَعَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ رَبِّ أَسْأَلُكَ خَيْرَ مَا فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَخَيْرَ مَا بَعْدَهَا وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا فِي هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَشَرِّ مَا بَعْدَهَا رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ الْكَسَلِ وَمِنْ سُوءِ الْكِبَرِ أَوْالْكُفْرِ رَبِّ أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابٍ فِي النَّارِ وَعَذَابٍ فِي الْقَبْرِ
−‘Sabaha eriştik. Allah’a ait mulk de sabaha eriştik. Allah’a hamd olsun Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hicbir ilah yoktur O tekdir ve ortağı yoktur. Mulk O’nundur hamd da O’na mahsusdur. O herşeye kadirdir. Ey Rabbim! Senden bu gecenin ve ondan sonraki gecelerin hayrını istiyorum ve bu gecenin ve ondan sonraki gecelerin şerrinden de Sana sığınırım. Ey Rabbim! Tembellikten, ihtiyarlığın kotuluğunden yahut ta kufrun kotuluğunden Sana sığınırım. Ey Rabbim! Cehennem azabından ve kabir azabından Sana sığınırım’ diye dua ederdi.”
Ebu Davud 5071, Muslim 2723/74, Tirmizi 3612
25) Cubeyr bin Mut’im (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Ben, Abdullah ibni Omer (Radiyallahu Anhuma)’yı şoyle derken işittim:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) akşam ve sabah vakitlerine eriştiği zaman şu duaları okumayı asla terk etmezdi:
اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ، اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْعَفْوَ وَالْعَافِيَةَ فِي دِينِي وَدُنْيَايَ وَأَهْلِي وَمَالِي، اَللَّهُمَّ اسْتُرْ عَوْرَاتِي، وَآمِنْ رَوْعَاتِي اَللَّهُمَّ احْفَظْنِي مِنْ بَيْنِ يَدَيَّ وَمِنْ خَلْفِي وَعَنْ يَمِينِي وَعَنْ شِمَالِي وَمِنْ فَوْقِي، وَأَعُوذُ بِعَظَمَتِكَ أَنْ أُغْتَالَ مِنْ تَحْتِي
“Ey Allah’ım! Kuşkusuz ki ben Senden dunya ve ahirette af ve afiyet isterim. Ey Allah’ım! Kuşkusuz ki ben Senden dinim, dunyam, ailem ve malım hakkında af ve afiyet isterim. Ey Allah’ım! Ayıplarımı ort, korkularımdan emin kıl. Ey Allah’ım! Beni onumden, arkamdan, sağımdan solumdan ve ustumden (gelecek belalara karşı) koru. Ve altımdan yere batırılarak helak olmaktan Senin azametine sığınıyorum.”
Ebu Davud 5074, İbni Mace 3871, Nesei
26) Muaz bin Abdullah’ın babası Hubeyr (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
…Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Akşam ve sabah uc kere İhlas Suresini ve Muavvezeteyni, (yani) Felak ve Nas Surelerini oku! (Cunku) Her şeyden sana yeter!”
Ebu Davud 5082, Tirmizi 3624
27) Osman bin Affan (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
‘Herkim uc defa:
بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الأَرْضِ وَلاَ فِي السَّمَاءِ وَهُوَالسَّمِيعُ الْعَلِيمُ
Allah’ın ismiyle ki O’nun ismi ile beraber, yerde ve gokte hicbir şey zarar veremez. O İşitici ve bilicidir derse sabaha kadar ona ansızın bir musibet gelmez. Kim de bu kelimeleri sabahleyin soylerse akşama kadar ona ansızın bir musibet gelmez’ buyurdu.”
Ebu Davud 5088, Tirmizi 3610, İbni Mace 3869
28) Abdurrahman, babası Ebu Bekre (Radiyallahu Anh) şoyle demiştir:
“Ey babacığım! Kuşkusuz ki ben, her sabah seni:
اَللَّهُمَّ عَافِنِي فيِ بَدَنِي، اَللَّهُمَّ عَافِنيِ فيِ سَمْعيِ، اَللَّهُمَّ عَافِنيِ فيِ بَصَرِي، لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ. اَللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْكُفْرِ وَالْفَقْرِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ، لاَ إِلَهَ إِلاَ أَنْتَ
‘Ey Allah’ım! Bedenime afiyet ver. Ey Allah’ım! Kulağıma afiyet ver. Ey Allah’ım! Gozume afiyet ver. Senden başka hak olarak ibadete layık hicbir ilah yoktur! Ey Allah’ım! Kufurden ve fakirlikten Sana sığınırım. Kabir azabından Sana sığınırım. Senden başka hak olarak ibadete layık hicbir ilah yoktur’ diye dua ederken duyuyorum. Bu duayı sabahleyin ve akşamleyin ucer defa okuyorsun. Bunun hikmeti nedir?
Babam:
−Kuşkusuz ki ben, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i bunlarla dua ettiğini işittim. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in sunneti ile sunnetlenmek istiyorum, dedi.”
Ebu Davud 5090, Ahmed, Nesei Amelu’l-Yevmi ve’l-Leyle, Buhari Edebu’l-Mufred
29) Rebia bin Ka’b el-Eslemî (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in kapısının yanında geceledim.
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gece şoyle dua etti:
سُبْحَانَ اللَّهِ رَبَّ الْعَالَمِينَ، سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ
“Âlemlerin Rabbi olan Allah’ı tesbih ederim. Allah’ı hamdi ile tesbih ederim.”
İbni Mace 3879
30) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Herkim sabah ve akşam yuz defa:
سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَظِيمِ وَبِحَمْدِهِ
Azim olan Rabbimi hamdi ile tesbih ederim, derse onun elde ettiğinin bir benzerini hic kimse elde edemez!”
Ebu Davud 5091, Muslim 2692/29
31) Ubade bin Samit (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Herkim geceleyin uyanır da uyandığı zaman:
لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ وَهُوَعَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ سُبْحَانَ اللَّهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَاللَّهُ أَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللَّهِ
Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hicbir ilah yoktur, o tekdir ve ortağı yoktur. Mulk O’nundur, hamd O’nundur ve O herşeye gucu yetendir. Ben Allah’ı herturlu noksanlıktan tenzih ederim Hamd, Allah’a mahsustur. Allah’tan başka hakkı ile ibadet olunan hicbir ilah yoktur. Allah en buyuktur, guc ve kuvvet ancak Allah’ındır. Ey Allah’ım! Rabbim! Beni bağışla diye dua ederse o kimsenin gunahları bağışlanır. Dua edecek olursa kabul edilir. Eğer kalkar da abdest alır sonra namaz kılarsa namazı kabul edilir.”
Ebu Davud 5060, Tirmizi 3636, İbni Mace 3878
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Uykudan Once Yapılacak Dualar
-
13-09-2019, 05:53:32