Allah-u Teala: "Eğer şeytandan en ufak bir vesvese gercekten sana gelip catarsa hemen Allah'a hakkıyla sığın! Şuphesiz ki O, Semide, alim de ancak O'dur!" (Fussilet Suresi:36) buyurduğuna gore şeytan durtulerine karşı yapılacak şeylerin en guzeli Allah-u Tela'nın bize oğrettiği sığınma sığasıdır ki bununda en guzel şekli on kere Allah-u Teala'ya sığınmaktır. Nitekim;
1) Hazreti Enes 8ra)dan rivayet edilen şu hadisi şerif de bu manayı kuvvetlendirmektedir:
"Her kim gunde on kere:

diyerek Allah-u Teala'ya sığınırsa, sizin biriniz yabancı deceyi havuzdan kovduğu gibi, Allah-u Teala da şeytanı ondan uzaklaştıran bir meleği o kimse icin gorevlendirir."
2) Ebu Hureyre (ra)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulullah (sav) şoyle buyurmuştur:
"Şeytan sizden birinize gelir ve: 'Şunu kim yarattı, şunu kim yarattı?' der, hatta Rabbini kim yarattı?!'der. İşte boyle bir durumla karşılaşırsa Allah'a sığınsın ve bu vesveseden vazgecsin."
3) Ebu Hureyre (ra)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulullah (sav) şoyle buyurmuştur:
"İnsanlar birbirlerine soru sormaya devam edecek ve hatta: 'Allah mahlukatı yarattı, Allah'ı kim yarattı?!' bile diyeceklerdir. Her kim kendisinde bundan bir şey bulursa uc kere:

'Ben Allah'a ve O'nun peygamberlerine iman ettim' desin. Hic şuphesiz ki bu hal kendisinden kaybolacaktır."
"Şeytan sizden birinize gelir ve: 'Şunu kim yarattı, şunu kim yarattı?' der, hatta Rabbini kim yarattı?!'der. İşte boyle bir durumla karşılaşırsa Allah'a sığınsın ve bu vesveseden vazgecsin."
3) Ebu Hureyre (ra)dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulullah (sav) şoyle buyurmuştur:
"İnsanlar birbirlerine soru sormaya devam edecek ve hatta: 'Allah mahlukatı yarattı, Allah'ı kim yarattı?!' bile diyeceklerdir. Her kim kendisinde bundan bir şey bulursa uc kere:

'Ben Allah'a ve O'nun peygamberlerine iman ettim' desin. Hic şuphesiz ki bu hal kendisinden kaybolacaktır."
5) Ebu Zumeyl (ra) şoyle anlatmıştır: " Bir kere İbni Abbas (ra)ya 'İcimde cok rahatsız edici şeyler buluyorum, fakat vallahi obları soylemem' deyince, o bana gulerek: 'Şuphelenme gibi şeyler değil mi?! Zaten bundan kimse kurtulamadı ki; sen icinde boyle bir şey bulduğun zaman:

ayet-i kerimesini oku' buyurdu.
6) Kalbe gelen vesveseden ve kafa dağınıklığından kurtulmak icin İbni Vasi Hazretleri'nin her sabah şu duası okunur:

"Ey Allah! Gercekten Sen bize duşmanlarımızdan buyuk bir duşman musallat ettin ki, ayıplarımız gormektedir, avretlerimizi bilmektedir, o ve zurriyeti bizim kendilerini gormediğimiz taraftan bizi gormektedir. Ey Allah! Onu rahmetinden umitsiz bıraktığın gibi, bizden de umitsiz bırak, ona affından umit kestirdiğin gibi, bizden de umit kestir, doğuyla batı arasını uzaklaştırdığın gibi ve onunla cennetinin arasını uzaklaştırdığın gibi, bizimle onun arasını uzaklaştır.
Ey acıyanların en merhametlisi! Rahmetinle muamele eyle, şuphesiz ki gercekten Sen her şeye hakkıyla gucu yetensin!"
Ozellikle Abdest Husuusndaki Vesvese İcin Okunacak Dualar

4) Ustad Ebu'l Kasım el Kuşeyri (Rahimehullah) Ahmed İbni ata er-Ruzbari Hazretleri'nin şoyle ddiğini nakletmiştir: "Ben abdest işlerinde cok aşırı giderdim, bir gece cok su kullanmama rağmen kalbim rahatlamayınca Rabbime 'Affını isterim, affını isterim' deyince, bir hatifin 'Af ilimdedir (fıkha gore abdest aldıktan sonra daha vesvese etme)' diye seslendiğini duydum. sonra bu hal benden kayboldu."
5) Ulemanın beyanı vechile; Abdest, namaz ve benzeri konularda vesveseye mubtela olan kişi "La ilahe illallah" kavlini cok tekrar etmelidir. Cunku şeytan zikri duyunca geri kacar.
6) Vesvesenin senden kesilmesini istiyorsan, onu hissettiğin zaman ferahlan (sevince boğul), cunku sevindiğin zaman o hal senden kaybolur, zira şeytanın en kızdığı şey muminin sevinmesidir, uzulursen vesvesini artırır.
Kaynak: Kasr!ı Arifan Dergisi, Kasım 2010