Artvin Valisi Necmettin Kalkan, "Eğer doğru planlama yapılırsa, Deriner Barajı, Artvin Barajı ve sonrasında Yusufeli Barajı ile bu bolgenin yılda 40 bin ton balık uretme imkanı vardır" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Mudurluğu'nce yurutulen "Organik Arıcılık Projesi ve DOKAP-Tarım Seracılık Projesi Tarla Gunu" projesi kapsamında 75 ciftciye toplam bin 200 arı kovanı ile 12 sera dağıtıldı.

Seyitler koyundeki torene, Vali Kalkan, AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Artvin Coruh Universitesi Rektor Vekili Prof. Dr. Aydın Tufekcioğlu, Emniyet Muduru Husrev Salmaner, Gıda Tarım ve Hayvancılık Muduru İshak Hacıkamiloğlu, bazı daire amirleri, ciftciler ve vatandaşlar katıldı.

Vali Kalkan, torende yaptığı konuşmada, Turkiye'nin yakalamış olduğu gelişim ve donuşumun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da desteklemeler ve geliştirdiği projelerle surdurduğunu belirterek, "2011 yılında Artvin'in aldığı doğrudan ve dolaylı destek, 17 milyon lirayı gecti. 2012 yılı sonu itibariyle bu rakamın 18 milyon lirayı gececeğini duşunuyoruz. Artvin gibi 166 bin nufusu olan, tarım arazisi de sadece yuzde 9 olan ve bunun buyuk bir kısmında da cay ve fındık uretilen bir yer icin 20 milyon liraya yakın bir destek oldukca onemli bir rakam" diye konuştu.

İl Ozel İdaresi olarak bunun dışında kalmadıklarını ifade eden Vali Kalkan,

"Bu yıl İl Ozel İdaresi butcesinden ayırdığımız kaynakla Artvin'de arıcılık yapmakta olan ciftci kardeşlerimize bin 200 adet arı kovanını torenle dağıtıyoruz. Bunun yanı sıra gecen yıl yapılan seralara ilave olarak hem Borcka ilcesinde, hem de Artvin merkezde yapmış olduğumuz seraları da temsili olarak ciftci kardeşlerimize teslim edeceğiz" dedi.

Artvin'in sınırlı tarım arazisine sahip olduğunu, yapılan barajların kentin onemli tarım arazilerini sular altında bıraktığını kaydeden Vali Kalkan, "Bu durum karşısında alternatif gelir kaynakları koymamız lazım ki gecmişten bugune kadar olan gocu durdurup burada yaşayan ciftci kardeşlerimizin yaşam standardını bir kademe daha yukarı goturelim. Baraj onemli bir gelir kapısıdır. Bugunden itibaren biz bunu balıkcılıkta uygun bir şekilde projelendirebilir ve organize edebilirsek, su altında kalan tarım arazilerinden kaybettiğimiz gelirin 4 katı gelir elde imkanına sahip olabiliriz. Eğer doğru planlama yapılırsa, Deriner Barajı, Artvin Barajı ve sonrasında Yusufeli Barajı ile bu bolgenin yılda 40 bin ton balık uretme imkanı vardır" diye konuştu.

Artvin'in doğası bozulmamış ender illerden biri olduğuna dikkati ceken Vali Kalkan, "Endemik bitki ortusu acısından zengin bir kaynağa sahibiz. Sorunumuz kucuk duşunup bireysel davranmamız ve organize olamayışımız. Tek catı altında toplanıp Artvin balını marka haline getirmeliyiz diye duşunuyorum" dedi.

Milletvekili Kışla ise Artvin'in sanayi, ticaret gibi bazı şeylerden mahrum olduğunu ancak doğal guzellikleri bulunduğunu belirterek, şunları soyledi:

"Turizm, Artvin icin en onemli kalemlerden biri. Tarım ve hayvancılık da Artvin icin hayati onem arz eden bir konu. Bu alanda bu gune kadarki alışkanlıklarımızı değiştirmemiz lazım. Bugune kadar Artvin'de kendimize yetecek kadar tarım yapıyorduk. Bunun devri gecti, guclerimizi birleştirerek ticarete donuk hayvancılıkla uğraşmamız gerekiyor. Vatandaşımızın bircok alanda ticari mantıkla hareket etmesi lazım. Bu, kooperatifleştirmeyle ya da şirketleşme ile olur. Kucuk olsun benim olsun mantığını bırakmak lazım. Guclerimizi birleştirirsek, inanın bir proje bir ilceyi kalkındırmaya yeter ve herkes de bundan payını alır."

Gıda Tarım ve Hayvancılık Muduru Hacıkamiloğlu, seracılık projesinin ana kaynağının DOKAP projesinden sağlandığını, 12 ciftciye 200 metrekarelik seralar verildiğini ifade ederek, "83 bin lira odenekle ciftcilerimizin hizmetine sunacağız. İl Ozel İdaresi kaynaklarıyla 111 bin liraya yaptırılan ve 75 ciftcimize 16'şar adet olmak uzere toplam bin 200 adet arı kovanını vereceğiz" diye konuştu.
__________________