SEYYİDU’L İSTİĞFÂR:

Peygamberimiz buyurmuştur ki:

“Seyyidu’l istiğfÂr (istiğfÂr dualarının efendisi, ustunu, faziletlisi) şoyle demendir.

اَللَّهُمَّ أَنْتَ رَبِّي لاَ اِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ خَلَقْتَنِي
وَأَنَا عَبْدُكَ، وَاَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا اسْتَطَعْتُ
اَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ مَا صَنَعْتُ، أَبُؤُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَيَّ
وَأَبُؤُ بِذَنْبِي، فَاغْفِرْ لِي فَإِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ أَنْتَ
OKUNUŞU:

AllÂhumme ente Rabbî l ilÂhe ill ente ĥalagtenî ve ene abduke ve ene al ahdike ve va’dike me’stetağtu. Eûzu bike min şerri m sana’tu. Ebû-u leke bi-ni’metike aleyye ve ebû-u bi-zenbî, fağfirlî, fe innehû l yağfiru’z zunûbe ill ente.

ANLAMI:

“Allah’ım! Benim Rabbim Sensin. Sen’den başka ilÂh yoktur. Beni Sen yarattın ve ben Senin kulunum. Gucum yettiği kadar ezelde Sana verdiğim ahd ve va’d uzereyim. İşlediğim gunahların şerrinden Sana sığınırım. Bana ihsan ettiğin nimetlerini itiraf ederim, gunahımı da itiraf ederim. Beni mağfiret eyle (bağışla), Şuphesiz gunahları Senden başkası mağfiret edemez!”

Peygamberimiz buyurdu:

“Bu seyyidu’l istiğfÂr duasını her kim kalbiyle sevap ve faziletine kesin inanarak gunduz okur da o gun akşama girmeden once olurse, o kimse cennet ehlindendir. Her kim de sevap ve faziletine kesin inanarak bunu geceleyin okur da sabaha girmeden once olurse, o kimse de cennet ehlindendir.” (BuhÂrî, DeavÂt, 1)