Tarihten Bir Kurban Bayramı DuÂsı

Sultan l. Murad Han, Kosova onlerine geldiği zaman toz dumandan goz gozu gormuyordu. İki rekat namaz kıldıktan sonra, mahzun gozyaşları icinde şu duÂyı yaptı:

“Ya Rabbî! Bu fırtına, şu Âciz Murad kulunun gunahla'rı yuzunden cıktıysa, mÂsum askerlerini cezÂlandırma!..

Allah’ım! Onlar ki buraya kadar sadece Sen’in adını yuceltmek ve İslÂm’ı tebliğ etmek icin geldiler...

İlÂhî! Bunca kerre beni zaferden mahrum etmedin. DÂim duÂmı kabûl buyurdun. Yine sana iltic ediyorum; duÂmı kabul eyle! Bir yağmur nasîb eyle! Bu toz bulutu kalksın.. KÂfirin askerini ÂşikÂr gorup, yuz yuze cenk edelim!..

Ya İlÂhî! Mulk de, bu kul da Senindir. Ben Âciz bir kulum.. Benim niyetimi ve esrÂrımı en iyi Sen bilirsin.. Mal ve mulk maksadım değildir. Yalnız Sen’in rızÂnı isterim..
Ya İlÂhî! Bu mu’min askerleri kuffÂr elinde mağlûb edip helÂk eyleme!..

Onlara oyle bir zafer lutfet ki, butun muslumanlar bayram eylesin!. Dilersen o bayram gununde şu Murad kulun yolunda kurban olsun!..
Ya İlÂhî! Bunca musluman askerin helÂkine beni sebep kılma! Bunlara yardım eyle ve zafer bahşeyle! Bunlar icin ben cÂnımı kurban ederim; yeter ki tek Sen beni şehîdler zumresine kabul eyle!.. AsÂkir-i İslÂm icin teslîm-i rûha rÂzıyım. Tek ki, bu mu’minlerin uğruna benim rûhum fed olsun.. Beni gÂzî kıldın. Sonunda da lutfen ve keremen şehîd eyle!

Âmîn!..”

Cok gecmeden rahmet bulutları peydah oldu. Kosova Meydanı uzerine sağnak hÂlinde yağmur boşandı. RuzgÂr durdu. Toz bitti..
Duşman, cetin bir vuruşma sonunda perîşan olup kacmaya başladı. Sultan Murad’ın duası kabul olmuş, zafer ve arkasından da şehîdlik gercekleşmiş bulunuyordu.

HunkÂr’ın şehîd olmadan onceki son sozleri şunlardı:
“–İslÂm’ın muzafferiyeti, benim şehîd olmama bağlı ise, şehîdlik şerbetini nasîb buyurmasını CenÂb-ı Hakk’dan du ve niyaz etmiştim. Demek ki duam kabul buyuruldu. Allah’a hamd ve sen olsun ki, İslÂm askerlerinin zaferini gordukten sonra hayatım son bulmaktadır!..
Ben artık sizleri, muzaffer askerlerimi ve devletimi MevlÂ’ma emÂnet ediyorum..”

Bu sozlerinin ardından Sultan Murad’ın temiz nÂşı, şehÂdetin mubÂrek kanlarına burunerek, ilÂhî ve ebedî yolculuğa sefer etti!..
Selime Akburc