İcindeki Allah korkusu duygusu zayıflamış kimsenin aşağıdaki oğutlere uyması yerinde bir davranış olur:
1-İnanc sistemini esas almak, Allah’a iman, ahiret, sevap, azab, cennet ve ateş kavramları uzerinde duşunmek. Cunku Allah korkusu, imanın bir meyvesi ve nefsin uzerine duşmuş bir yansımadır.
“Mu’minler o kimselerdir ki, Allah anıldığı zaman yurekleri urperir, kendilerine Allah’ın ayetleri okunduğu zaman, onların imanlarını artırır ve Rablerine tevekkul ederler.” [Enfal, 2]
2-Korku ve ic urpetisi uyandıran etkili vaazlar ve hikmetli sozler dinlemek.
3-Allah’tan korkan kimselerin halini, yuce Allah’a yakarışlarını, icli icli urperişlerini, Allah’ın azabından cekinmelerini duşunmek, onlardan ibret dersleri cıkarmak.
Kuşkusuz İmam ZeynulÂbidin’in (as) şu duası korku ve yakarışın en etkileyici orneğidir:
“Ne oluyor bana, neden ağlamıyorum? Sonum nereye varacak bilmiyorum. Nefsimin beni aldattığını, gunlerimin beni kandırdığını goruyorum. Başımın ustunde olumun kanat sesleri geliyor. Neden hala ağlamıyorum? Nefsimin isyanından, kabrimin karanlığından ve sınırlarımın darlığından dolayı ağlamalıyım. Munker-Nekir’in sualinden dolayı, kabrimden cıplak ve zelil olarak cıkacağımdan dolayı ağlamalıyım. Gunahlarımı, amellerimi sırtımda taşıyacağım. Bir sağıma, bir de soluma bakacağım. Cunku insanların durumu o gun bambaşla bir durum olacaktır: “ O gun, onlardan her kişinin, kendisine yeter derece işi vardır. Yuzer var ki o gun parıl parıl. Gulec, sevincli. Yuzler de var ki o gun tozlanmış, onları karanlıkları burumuş.” [Abese, 37-41]
Kaynak ; Ehli-beyt.org
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Allah korkusu bilincine nasıl varırız?
-
13-09-2019, 05:48:02