عَلَى رَسُولِ اللهِ وَبَعْدُ
Ezan Duaları
Ezanı İşitince Yapılacak Dua
(1) Sa’d bin Ebi Vakkas (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Herkim, muezzini işittiğinde şoyle derse, o kimsenin gunahları bağışlanır.”
وَأَنَا أَشْهَدُ أَنْ لآ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَه،ُ وَأَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، رَضِيتُ بِاللهِ رَباًّ، وَبِمُحَمَّدٍ رَسُولاً، وَبِالإِسْلاَمِ دِيناً
Duanın Manası: “Ben de Allah’tan başka hakkıyla ibadet olunan hicbir ilah olmadığına, O’nun bir olduğuna ve ortağının bulunmadığına şehadet ederim. Yine, Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in Allah’ın Kulu ve Rasulu olduğuna şehadet ederim. Rab olarak Allah’ı, Rasul olarak Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i ve Din olarak İslam’ı sectim razı oldum.”
Muslim 386/13, Tirmizi 210
Ezanı İşiten Kişi Ezanı Tekrar Eder
(2) Omer bin el-Hattab (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
“Muezzin, اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ dediği vakit sizden biriniz, اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ der.
Sonra muezzin, أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ dediğinde o da, أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ der.
Sonra muezzin, أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُوُلُ اللهِ dediğinde o da, أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُوُلُ اللهِ der.
Sonra muezzin, حَيَّ عَلَى الصَّلاَةِ dediğinde o da, لاَحَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ der.
Sonra muezzin, حَيَّ عَلَى الْفَلاَحِ dediğinde o da, لاَحَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ der.
Sonra muezzin, اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ dediğinde o da, اَللهُ أَكْبَرُ اَللهُ أَكْبَرُ der.
Sonra muezzin, لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ dediğinde, o da kalbinden, لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ derse, cennete girer.”
Muslim 385/12
Ezan Bitince Yapılacak Dualar
(3) Abdullah bin Amr bin As (Radiyallahu Anh) şoyle dedi:
Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şoyle buyurdu:
“Muezzini işittiğiniz vakit sizde onun dediği gibi soyleyiniz! Sonra bana salat okuyun! Kuşkusuz ki herkim, bana bir kere salat okursa, bundan dolayı Allah ona on salat eder. Sonra da Allah’tan benim icin vesileyi isteyiniz! Kuşkusuz ki vesile, cennette bir menziledir ki, Allah’ın kullarından yalnız birinden başkasına layık olmaz! O kimsenin benim olmamı umarım. Herkim, benim icin vesileyi isterse, ona şefaat helal ve vacip olur.”
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ، اَللَّهُمَّ بَارِكْ عَلَى مَحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مَحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ
Duanın Manası: “Ey Allah’ım! İbrahim (Aleyhisselam) ve İbrahim (Aleyhisselam)’ın ailesine salat ettiğin gibi Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ve Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ailesini de salat et. Şuphesiz ki Sen cok ovulensin, şeref sahibisin. Ey Allah’ım! İbrahim (Aleyhisselam)’ı ve İbrahim (Aleyhisselam)’ın ailesini mubarek kıldığın gibi, Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’i ve Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in ailesini de mubarek kıl. Şuphesiz ki Sen cok ovulensin, şeref sahibisin.”
Muslim 384/11, İbni Huzeyme 418
(4) Cabir bin Abdullah (Radiyallahu Anhuma) şoyle dedi:
“Herkim, ezanı (tamamını) işittiği zaman şoyle derse, kıyamet gunu benim şefaatim o kimseye helal ve vacip olur.”
اَللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ، وَالصَّلاَةِ القَائِمَةِ، آتِ مُحَمَّداً الوَسِيلَةَ وَالفَضِيلَةَ، وَابْعَثْهُ مَقَاماً مَحْمُوداً الَّذِي وَعَدْتَهُ
Duanın Manası: “Ey bu tam davetin ve kılınacak namazın Rabbi olan Allah’ım! Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’e vesile ve fazileti ver. Ve Onu vadettiğin Makam-ı Mahmud’a (Şefaat Makamı’na) ulaştır.”
Buhari 2/665, Muslim 385/12 Ebu Davud 529, Tirmizi 211, Nesei , İbni Mace 722
-
13-09-2019, 05:39:37