BİRİNCİ BOLUM Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amac MADDE 1 – (1) Bu Tebliğ, ciftlik muhasebe veri ağı (CMVA) sistemine gonullu olarak dahil olan tarımsal işletmelere katılım desteği odenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, ciftlik muhasebe veri ağı sisteminin kurulduğu iller olan İstanbul, Samsun, Malatya, Adana, Konya, Bursa, Erzurum, Şanlıurfa, Nevşehir, Tekirdağ, Giresun, İzmir’de, gonulluluk esasına dayalı olarak sisteme katılan işletmelere 2012 yılı icin yapılacak olan katılım desteği odemesine ilişkin usul ve esasları kapsar.
Dayanak MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesinin (g) bendi, 22/1/2009 tarihli ve 27118 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ciftlik Muhasebe Veri Ağı Sisteminin Kuruluş ve Calışma Usul ve Esasları Hakkında Yonetmelik ile 7/5/2012 tarihli ve 28285 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 2012/3106 sayılı 2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararın yururluğe konulması hakkında Bakanlar Kurulu Kararına dayanılarak, 2012 yılında odenecek olan katılım desteği uygulamalarına esas olmak uzere hazırlanmıştır.
Tanımlar MADDE 4 – (1) Bu Tebliğde gecen; a) Anket formu: Tarımsal işletmelerin yıllık teknik, malî veya ekonomik bilgilerinin toplanması icin hazırlanan, Avrupa Birliği uygulamaları ile uyumlu soru formunu, b) Bakanlık: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını, c) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’yi, c) Ciftci kayıt sistemi (CKS): Yonetmelikle oluşturulan ve ciftcilerin kimlik, arazi ve urun bilgileri ile tarımsal desteklemelere ilişkin bilgilerin de kayıt altına alındığı veri tabanını, d) Ciftlik muhasebe veri ağı (CMVA): Tarımsal işletmelerin gelir, gider ve faaliyetlerine ilişkin muhasebe verilerinin toplanması, depolanması ve istatistikî değerlendirmelerinin yapılması amacıyla oluşturulan sistemi, e) CMVA katılım anlaşması: Verilerin, CMVA veri toplama usullerinin uygulanarak toplanacağına ilişkin il mudurluğu ve ciftci arasında bir yıllık sureyle imzalanan, her iki tarafın gorev ve sorumluluklarını duzenleyen Ek-1’de yer alan belgeyi, f) İcmal 1: İl mudurluğu tarafından hazırlanan, ciftci detayında CMVA katılım desteği hak edişlerini gosteren ve Ek-2’de yer alan belgeyi, g) İcmal 2: İl mudurluğu tarafından İcmal 1’deki bilgilere gore hazırlanan, il detayında CMVA katılım desteği hak edişlerini gosteren ve Ek-3’de yer alan belgeyi, ğ) İl mudurluğu: Bakanlık il mudurluğunu, h) İl CMVA Komisyonu: İl muduru veya il mudur yardımcısı başkanlığında koordinasyon ve tarımsal veriler şube muduru ve il mudurluğunde anketor olarak gorevlendirilen bir personelden oluşan ve işletmelerin secilmesinden, formların on değerlendirmesinden, ihtilafların incelenerek sonuclandırılmasından, gerekli durumlarda ihtilafların Merkez CMVA Komisyonuna iletilmesinden, odemeye esas icmallerin onaylanmasından sorumlu komisyonu, ı) İl CMVA koordinatoru: Sistemin kurulduğu illerdeki il mudurluğu koordinasyon ve tarımsal veriler şube mudurunu, i) İşletme: Yasal durumu ne olursa olsun, sahip olduğu, ortakcılık, yarıcılık ya da kiralama şeklinde tuttuğu arazide kendi adına bitkisel uretim, kucukbaş hayvan yetiştiriciliği, buyukbaş hayvan yetiştiriciliği, kumes hayvancılığı, ipek bocekciliği, arıcılık yapan veya karma uretim yapan eşik değer veya uzeri ekonomik buyuklukteki, tek yonetim altında bulunan ekonomik birimi, j) Katılım desteği: Katılım anlaşması imzalayarak CMVA sistemine dÂhil olan ve muhasebe yılı suresince tarımsal faaliyetlerine ilişkin verilerini belirlenen zamanlarda veri toplayıcılarıyla paylaşan ve verileri Sorumlu birim tarafından uygulanan testler sonunda doğrulanan işletmelere, her yıl belirlenen miktarda yapılan odemeyi, k) Merkez CMVA komisyonu: Sorumlu birim bunyesinde, ilgili daire başkanının başkanlığında, diğerleri konusunda deneyimli teknik personel olmak uzere toplam beş uyeden oluşan, illerden gonderilen anket formlarının kontrol ve doğrulanmasından ve il CMVA komisyonlarından intikal eden teknik icerikli ve ihtilaflı konuların değerlendirilmesinden sorumlu komisyonu, l) Muhasebe yılı: 1/1/2011 ve 31/12/2011 yılı zaman aralığını, m) Sorumlu birim: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Mudurluğunu, n) Tarımsal faaliyetler: Bitkisel uretim ve/veya hayvansal uretim ve bu uretim sonucu elde edilen malların işletme icerisinde ilk işleme, koruma ve değerlendirilmesi icin yapılan faaliyetleri, o) Rehberlik ve teftiş Başkanlığı: Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığını, o) Veri toplayıcı (anketor): CMVA verilerinin ciftciden anket formu yoluyla toplanmasından ve kontrolunden sorumlu, bu konuda sorumlu birimden eğitim almış olan Bakanlık teknik personelini, ifade eder.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayvanlar Alemi
- Tarım ve Hayvancılık
- Ciftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemine Dahil Olan Tarımsal İşletmelere Katılım Desteği O