182 - Âyetlerimizi yalanlayanlara gelince, biz onları bilemeyecekleri bir yerden yavaş yavaş felakete gotureceğiz.

Birbiri ardınca kendilerine nimetler gelir,onları haklarında Allahın daimi lutfu sanırlarda şımarırlar.İşte o zaman uzerlerine Allahın azabı hak olur

44 - (Ey Muhammed!) Bu sozu (Kur’an’ı) yalanlayanlarla beni başbaşa bırak. Biz onları bilemeyecekleri bicimde adım adım helaka yaklaştıracağız.

Bilmeden bir kimseyi helake suruklemenin bir şekli de şudur: Zalim ve doğruluk duşmanı birine bu dunyada sıhhat, mal, evlat, başarı gibi bazı nimetler verilir. Boylece kendisinde hic bir eksiklik ve yanılgı olmadığını zannederek hakka karşı duşmanlığa, zulum ve isyana battıkca batar. Bu nimetlerin kendisi icin bir bağış değil, bilakis felaketine vesile olduğunu farkedemez.
Tefhimul Kuran

Buna derler ki bir kul gunahını tazeledikce Cenabı Hakkın onun sıhhatini,ıkbalini,devlet ve nimetini artırması,onun şukrunu,tevbesini,istiğfarını unutturması,bu suretle onu gazab ve azabına yaklaşdırması ve nihayet ansızın onu yakalaması demektir.

Bir Hadisi Şerif meali:
Kulun,masiyetlerinde devam ve ısrar etmesine rağmen,Allahın onu dunyadan ne arzu ederse verdiğini gorursen bu ancak Ondan (Cenabı HAkdan) bir İstidracdır.