Antalya'nın Rixos Premium Hotel'deki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı uye ulkeleri, 5'inci Tarım Bakanları Toplantısı nedeniyle bir gala yemeği duzenlendi.

Antalya'nın Serik İlcesi'ne bağlı Belek Beldesi'nde bulunan Rixos Premium Hotel'deki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı uye ulkeler 5'inci Tarım Bakanları Toplantısı nedeniyle bir gala yemeği duzenlendi. 8 ulkenin temsil edildiği 5'inci Tarım Bakanları Toplantısı'nda 6 ulkenin tarım bakanı ile iki ulkenin bakanlık ust duzey yoneticileri katıldılar. Turkiye, İran, Azerbaycan, Tacikistan, Afganistan, KKTC'nin tarım bakanları ile Kırgızistan ve Pakistan'ın ust duzey bakanlık yetkilileri yer alıyorlar.

Gala yemeğine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, İran Tarım ve Seferberlik Bakanı Sadegh Khalilian, Azerbaycan Tarım Bakanı Ismat Abasov, Tacikistan Tarım Bakanı Kosim Kosimov, Afganistan Tarım Sulama ve Hayvancılık Bakanı Mohammad Asif, Kuzey Kıbrıs Turk Cumhuriyeti Tarım Bakanı Ali Cetin Amcaoğlu, Kırgızistan Tarım Bakanı Yardımcısı Dzhumaliev Akylbek ile Pakistan Tarım Bakanlığı Federal Su Yonetimi Birimi Direktoru Mohammad Tahir ile Turkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Musteşarı Dr. Nihat Pakdil ve Musteşar Yardımcısı Vedat Mirmahmutoğulları ve konuk ulkelerin bakanlık temsilcileri katıldı.

Gala yemeğinde katılımcılara seslenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, gıda guvenliği konusunun, tum dunya icin giderek artan onem ve onceliğe sahip bir hale geldiğini soyledi. Ulkesel cozumlerin bu sorunu aşmada yeterli olmaması nedeniyle bolgesel, hatta kuresel duzeyde ele alınma gereği doğduğunu belirten Bakan Eker, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı uye ulkelerinde doğal şartlar, gelişmişlik duzeyi, sosyal ve ekonomik koşullar ve uretim altyapısı ozelliklerinin farklılıklar gostermekle birlikte, gıda guvenliği konusu en onemli ortak sorunlarımızdan birisi olduğuna işaret etti. Bakan Eker, ancak, ortak inanc, benzer kultur ve birbiriyle yakın ilişkili bir tarihsel gecmişe sahip olmamız nedeniyle, dayanışma icerisinde konunun cozumune yonelik ortak calışmalara her turlu dasteğin verileceğini soyledi. Bu dayanışmayı surdurmek, geliştirmek ve evrensel değerler duzeyine taşımak yonunde EİT'nin onemli katkıları olacağına inandığını da belirten Bakan Eker, şoyle devam etti:

"Toplantımızın, gıda guvenliği konusunda goruş ve deneyimlerimizi paylaşma ve ortak cozum noktalarının belirlenmesi icin imkan yarattığını duşunuyorum. Turkiye olarak, bolgemizin gıda guvenliğinin sağlanması adına ceşitli alanlarda ve duzeylerde onemli katkılarımız olabileceğine inanıyorum. Her turlu imkan ve kapasitemizi harekete gecirmeye hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum.

Kaynak