Dua, mu’minin alemlerin Rabbi olan Cenab-ı Allah’tan yardım istemesidir. İnsanlar istediklerini dua ile elde ederler. Sıkıntılardan, uzuntulerden dua ile kurtulurlar. Kaza belalardan dua silahı ile korunurlar.

Dua kulun Allah’la arada kurduğu bir koprudur.

Cenab-ı Allah:

- “Bana dua edin ki size cevap vereyim,duanızı kabul edeyim “buyuruyor. (Mu’min:60)

Bir ayette de:

- “Dualarınız olmasaydı Allah nazarında ne değeriniz olurdu” (Furkan:77) buyrularak duanın onemi belirtilmiştir.

Dua sadece Allah’a yapılır.

Dua etmek icin once;

- Bir miktar sadaka verilirse.

- Allah’a hamd,Resulune salavat getirilirse,

- Gunahlar icin istiğfar edilirse,

- Acele edilmez, gonulden yapılırsa,

- Buyukler vesile kılınırsa,

- Mubarek zamanlarda, mekanlarda yapılırsa,

- Abdestli olunur,namazlardan sonra yapılırsa, o zaman duanın onu acık olur inşallah.

Kur’an’da ve Hz.Peygamberin hadislerinde nasıl dua edeceğimiz, nasıl korunup ve nasıl kurtulacağımız konusunda bilgiler ve uyarılar vardır. Bu konuda Kur’an’da şoyle bildirilmiştir:

- “Rabbimiz! Bizi ve bizden once gelip gecmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla; Kalplerimizde iman edenlere karşı hicbir kin bırakma. Rabbimiz! Şuphesiz sen cok şefkatli ve cok merhametlisin. (Haşr:10)

- “Ey Rabbimiz! Bize dunyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru!” (Bakara:201)

- “Ey Rabbimiz! İman ettik bizim gunahımızı bağışla,bizi ateşin azabından koru!” (Al-i imran:16)

- “Ya Rabbi! Sen hicbir şeyi boşuna yaratmadın. Seni tesbih ederiz. Bizi cehennem azabından koru!” (Al-i imran:191)

- “Rabbimiz! Cehennem azabını uzerimizden sav.” (Furkan: 65)

Hz.Peygamber şoyle buyurur:

- “Musluman bir adam, uc kere cenneti Allah’tan isterse, Cennet onun icin: “Allah’ım! onu cennete koy” der ve uc defa cehennemden uzak kalmayı Allah’tan isterse,cehennem onun icin:”Allah’ım!onu benden uzaklaştır ”der.” (Ramuz:375/6)

Allah Kutsi hadiste şoyle buyurur:

“Kulumun defterine bakın, kimi ki cenneti benden istemiş gorurseniz, onu kendisine veririm. Kim de cehennem den bana sığınmışsa, onu ondan korurum.” (Ramuz:517/4)

Kendisini cennete goturecek iş yapan cennete gider. Kendisini cehenneme goturecek iş yapan da cehenneme gider.

Allah gunahtan ve haramdan korunan ve kacınanın vucudunu toprağa da,ateşe de haram kılmıştır.

Cenab-ı Allah mu’mini şoyle tarif ediyor:

“Mu’minler,meleklerin “size selam olsun.Yapmış olduğunuz iyi işlere karşılık cennete girin” diyerek tertemiz olarak canlarını aldıkları kimselerdir.” (Nahl:32)

Kabirdeki cennetlik veya cehennemlik olduğunu bilir mi? Bilir:

Hz.Peygambere:

- Olen kimse cennetlik veya cehennemlik olduğunu bilir mi?

- “Evet, bilir. Zira ona sabah akşam cennetteki veya cehennemdeki yeri gosterilerek sonra oraya gideceği soylenir.(Muslim Cennet 65-66)

Ebu Hureyre (ra) den nakledildiğine gore Rasulullah (sa) şoyle buyurmuşlardır:

“Allah cenneti yaratınca Cebrail’e: Git, cennete bak bakalım dedi. Cebrail de gidip baktı ve: Ey Rabbim! İzzetine yemin ederim ki, bu cenneti işiten herkes oraya girer, dedi. Sonra Yuce Allah cennetin etrafını nefsin hoşlanmayacağı şeylerle cevirdi.Sonra Cebrail’e: Şimdi git bak bakalım, dedi. Cebrail gidip baktı. Donunce dedi ki: Ey Rabbim! İzzetine yemin ederim, korkarım ki bu cennete hic kimse girmez. Rasulullah devamlı Allah cehennemi yaratınca yine Cebrail’e: Git, cehenneme bak bakalım dedi. Cebrail gidip baktı ve: Ey Rabbim! İzzetine yemin ederim ki, bu cehennemi duyan hic kimse oraya girmez. Sonra Yuce Allah cehennemin etrafını nefsin hoşlanacağı şeylerle cevirdi. Sonra Cebrail’e: Şimdi git bak bakalım, dedi. Cebrail gidip baktı,donunce şoyle dedi: Ey Rabbim! İzzetine yemin ederim, korkarım ki herkes bu cehenneme girer” (Ebu Davud,2/538)

“O gun herkes, yanında bir surucu ve bir şahitle birlikte gelir. Allah: Ey surucu ve şahit! Her inatcı inkarcıyı, iyiliklere engel olan saldırgan şupheciyi atın cehenneme der. Yanındaki şeytan ise: Ey Rabbimiz! Ben onu azdırmadım. Fakat o derin bir sapıklık icindeydi, der… Cennet, kotuluklerden sakınanlar icin yaklaştırılır. Zaten uzakta değildir. Onlara denir ki: İşte bu cennet, Allah’a yonelen, onun buyruklarına riayet eden, gormediği Rahmandan korkan ve hakka yonelmiş bir kalple gelen kimseler icindir. Şimdi esenlikle oraya girin. İşte sonsuzluk gunu budur.” (Kaf,21-32)

“Bana bir dua oğret de namazımda okuyayım” diyen Hazreti Ebu Bekir’e Efendimizin oğrettiği şu duada gonul harareti ne kadar da canlıdır:

“Allahım!

Ben kendime cok zulmettim.

Gunahları bağışlayacak ise yalnız sensin.

Oyleyse tukenmez lutfunle beni bağışla ,bana merhamet et.

Cunku affı sonsuz,merhameti nihayetsiz olan yalnız sensin.”

“Allah’ım!

Butun işlerimin başı olan dinim konusunda hataya duşmekten beni koru!

Yaşadığım şu dunya işlerimin yolunda gitmesini sağla!

Donup varacağım ahiretimi kazanmama yardım et!

Hayatım boyunca daha cok hayır yapmama imkan ver!

Her turlu kotulukten kurtulmamı sağlayacak bir olum nasip et!” (Muslim,Zikir 71)

Efendimizin şu duası bunun en guzel orneklerinden biridir:

“Allah’ım!

Gunahlarımı, bilgisizlik yuzunden yaptıklarımı, haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin butun suclarımı bağışla!

“Allah’ım!

Ciddi ve şaka yolu yaptıklarımı,yanlışlıkla ve bilerek işlediğim gunahlarımı affeyle!

Butun bu kusurların bende bulunduğunu itiraf ederim.

“Allah’ım!

Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim ve acığa vurduğum, olcusuz bir şekilde işlediğim ve benden daha iyi bildiğin gunahlarımı bağışla!

One geciren de sen ,geride bırakan da sensin.

Senin gucun herşeye yeter.”

- Peygamberimiz şoyle dua etmiş ve edin buyurmuş: Bilhassa farz namazlardan sonra:” Allahumme ecirna minennar” Allah’ım, bizi cehennem azbından koru.”

- Ashab: – “Peygamber bize:”iki buyuk şeyi unutmayın: cennet ile cehennemi” dedi ve gozunden yaşlar aktı, devam etti.

- Allah’a yemin olsun ki ahiretle ilgili bildiklerimi bilseydiniz, ağlayarak yollara duşer, evlerinizde durmaz, başınızı oraya buraya vururdunuz. dedi. (Et-Tergıb ve’t Terhip:4/457)

- Hz.Peygamber (as) bir cenaze icin şoyle dua eder:

- Allah’ım! Onu bağışla. Ona rahmet et.Onu azaptan kurtar. Kusurlarını affet. Kabrini genişlet, onu gunahlarından arındır. Onu cennetine koy. Kabir azabından cehennem azabından koru.”

Bir Musluman bu duayı duyunca: “keşke olen ben olsaydım” der. (Muslim,Cenaiz:85)

Hayat boyu husn-u hatime icin dua edilmeli.” imanını kurtaranlardan et Allah’ım!”diye dua edilmelidir.

Olenler icinde onları hayırla anmak ve “Allah’ım! Bu kulunun gunahlarını bağışla, kabrini nurla doldur.” Gibi dualar edilmelidir.

SONUC OLARAK

Başı boş değiliz.Sorumsuz da değiliz.

- Hz.Peygamber:”Kıyamet gununde oncelikle beş şeyin sorgulaması yapılacaktır:

1. Hayatını nerede nasıl gecirdin?

2. Bilgini nerede kullandın?

3. Malını nereden kazandın?

4. Malını nereye harcadın?

5. Gencliğini sağlığını ne şekilde yıprattın? (Tirmizi Kıyamet: 2532) buyurarak sorumlu bir varlık olduğumuzu bildirmiştir.

- Allah soracak:

- Farzları, vacipleri yani emirlerimi yerine getirdin mi?

- Haramdan , şupheli şeylerden kacındın mı?

- Gonderdiğim peygamberime mi uydun, yoksa başkalarına mı uydun?

- Benim icin ne yaptın?

- Kullarım icin ne yaptın?” diyecek.

- “Kabirde ilk melek gelip soracak?

- Rabbin kim?

- Dinin ne?

- Peygamberin kim? Mu’min cevap verir, Kafir: “bilmiyorum” der cevap vermeye gucu yetmez” (Hamd Donduren, İslam ilmi hali:116)

- Şimdi soruyorum:

- Nasıl bir hayat yaşıyorsun?

- Hayatın hesabını vermeye hazır mısın?

- Nasıl bir olumle olmeyi duşunuyorsun?

- Kabir hesabına hazır mısın?

- Mahşer gunu Allah’ın affına peygamberin şefaatine kendini layık goruyor musun?

- Amel defterinin sağından mı, solundan mı verileceğini tahmin ediyorsun?

- Sıratı gecerek, cennete girerim mi diyorsun, yoksa ben hesabımı veremem, cup diye cehenneme duşerim mi diyorsun?….

Fırsat kacmış değil. Her eksikliğin giderilmesi icin zaman gecmiş değil. Nefsinin şeytanın, dunyanın cazibesinden kurtulup Allah’a kul olup kurtulman zor değil. Gel, Musluman ol, Musluman gibi yaşa, Musluman olarak ol, selametle cennete gir. İş bu kadar basit.

Gelip gecici olanı, baki olana tercih etmemeliyiz.

Yaptığımızı sadece cennet arzusuyla değil, Allah rızası icin yapmalıyız. “Cennet cennet dedikleri birkac koşkle birkac huri isteyenlere ver onları. Bana seni gerek seni” diyor Yunus.

Bakara suresi 82. ayetle “iman edip yararlı iş yapanlar cennetliktir. Orada devamlı kalacaktır.” buyruluyor.

Rasulullah vefat doşeğinde şu ibretli ve manalı sozleri soylemişti:

“Ey insanlar! İyi biliniz ki ben sizden once gidecek, sizi bekleyeceğim. Sizde gelip bana kavuşacaksınız. Buluşacağımız yer, Havz-ı Kevser başıdır. Ancak yarın benimle havuz başında buluşmak isteyen elini ve dilini gunahlardan ceksin.”

Biz kucuk gunahlardan kacınırsak, Cenab-ı Allah bizi buyuk gunahlardan koruyacaktır. Eğer buyuk gunahlardan kacınırsak, Allah kucuk gunahlarımızı bağışlayacaktır.

Şoyle dua ederek kitabı bitirelim:

- “Allah’ım! Bizi Dunyada da ahirette de iyilik ver.Dunyada Musluman’ca yaşayan Musluman olarak can veren kullarından eyle. Olumun acılarından koru.Bizlere iman nasip et. Kabrin darlığından, karanlığından ve azabından bizi koru. Sıratı kolay gecenlerden ,amel defteri sağ tarafından verilenlerden eyle. Mahşer gunu bizi rezil ve zelil etme. Peygamberimizin sancağı altında toplanan, havz-ı kevserinden icen ve şefaatine nail olanlardan eyle. Allah’ım! Bizi affet ve cennetine giren, nur cemalini gorenlerden eyle. Amin.

Mustafa Oselmiş