Munacaat-ı Şabaniyye, İmam Ali (as) efendimizin Şaban ayında okuduğu duadır.
MUNACAAT-I ŞABANİYYE
Allah’ım, Muhammed (s.a.a.) ve Âl-i Muhammed’e rahmet eyle ve seni cağırdığımda duamı icabete eriştir, sana seslendiğimde cağrımı işit, sana yalvarıp yakardığımda bana bak.
Ben sana doğru yonelmiş, sana boyun eğip yalvararak ve katındaki sevabı dileyerek huzurunda durmuşum.
Nefsimde olanı biliyorsun, ihtiyacımdan haberdarsın, icimdekine vakıfsın. Doneceğim yer ve mekÂn, soylemek istediğim soz, dile getirmek istediğim ihtiyac ve akıbetim icin umduğum şeyler sana gizli değildir.
Ey Efendim! Senin takdir ve hukmun, omrumun sonuna dek benden vuku bulacak her şeyde, zahir ve batınımda cÂridir. Kemal ve eksikliğim, yarar ve zararım başkasının elinde değil, senin elindedir.
Ey Rabbim! Eğer beni rızkından mahrum bırakırsan artık kim bana rızık verebilir! Eğer bana, yardım etmeyerek yalnız bırakırsan, kim bana yardım edebilir!
Ey Rabbim! Gazabından ve azabının inmesinden sana sığınırım.
Ey Rabbim! Eğer ben rahmetine layık değilsem, sen geniş fazlın ve rahmetinle bana bağışta bulunmaya layıksın.
Ey Rabbim! Guya şimdi (kıyamet kopup da) huzurunda durmuşum, sana olan guzel tevekkulum başıma golge duşurmuş, kerem ve ihsanına layık olan şeyi yapmışsın ve affınla benim gunahlarımı ortmuşsun.
Ey Rabbim! Eğer beni affetsen, zaten affetmeye senden daha layık kim vardır?
Eğer ecelim yaklaşmış ve amelim beni sana yaklaştırmamışsa, gunahlarımı itiraf etmeyi affına bir vesile kılıyorum.
Ey Rabbim! Nefsime bakmakla (yonelmekle) kendime zulmettim, eğer beni affetmezsen yazıklar olsun bana! Ey Rabbim! Hayatım boyunca, lutuf ve ihsanın benden kesilmemiştir; oyleyse olumumde de lutuf ve ihsanını benden kesme.
Ey Rabbim! Nasıl olumumden sonra, senin bana olan husn-u nazarından umidimi keseyim, oysa sen hayatımda iyilikten başka bir şey yapmadın bana.
Ey Rabbim! Sana yakışır şekilde işlerimi yoluna koy ve cehalet bataklığına batmış bir gunahkÂra kendi lutuf ve fazlın ile rahmeyle.
Ey Rabbim! Dunyada bircok gunahlarımı (halktan) sakladın, ahirette onları saklamana daha muhtacım ben. Ey Rabbim! Gunahlarımı salih kullarına acmayarak lutfettin bana; oyleyse kıyamet gunu butun yaratıkların karşısında rusvay etme beni.
Ey Rabbim! Bağışın arzumu coğalttı; affın ise amelimden daha ustundur. Ey Rabbim! Kullarının arasında hukmettiğin gun, kendi likanla (huzuruna cıkmakla) beni mesrur eyle.
Ey Rabbim! Senden ozur dilemem, mazeretinin kabul olmasından mustağni olmayan (caresiz) kimsenin ozur dilemesidir. Oyleyse mazeretimi kabul buyur, ey gunahkÂrların, kendisinden ozur dilediği en keremli zat.
Ey Rabbim! Hacetimi reddetme, dileğimi boşa cıkarma, lutuf ve kereminden umidimi kesme.
Ey Rabbim! Eğer aşağılığımı isteseydin beni hidayet etmezdin; eğer rusvay olmamı irade etseydin beni kurtarmazdın.
Ey Rabbim! Uğruna omrumu tukettiğim ihtiyacımı karşılamada beni reddedeceğini hic sanmıyorum.
Ey Rabbim! Daima artan ve tukenmek bilmeyen sevdiğin ve razı olduğun ebedi, daimi ve sonsuz hamd-u sena sana mahsustur.
Ey Rabbim! Eğer beni sucumla yakalayıversen ben de senin affına sarılırım; eğer beni gunahımla yakalayıversen, ben de senin mağfiretine sığınırım; eğer beni cehennem ateşine sokacak olsan, bende cehennem ehline, seni sevdiğimi ilan ederim.
Ey Rabbim! Eğer amelim, sana itaatin yanında kucukse, sana olan umidin yanında arzum buyuktur.
Ey Rabbim! Nasıl dergÂhından mahrum ve umitsiz geri doneyim, oysaki keremine olan husn-u zannım, beni bağışlanmış ve kurtulmuş olarak geri dondurmendir.
Ey Rabbim! Omrumu senden gaflet etme pisliğinde tukettim, gencliğimi senden uzak kalma sarhoşluğuyla gecirdim. Ve verdiğin nimetle mağrur olduğum ve gazabına doğru gittiğim gunlerde gaflet uykusundan uyanamadım.
Ey Rabbim! Ben senin kulunum ve kulunun oğluyum, huzurunda durmuş ve kereminle (lutfunla) sana tevessul etmiş bulunuyorum.
Ey Rabbim! Kulun olarak huzurunda, hÂyÂmın azlığından yaptığım kotu amellerimden sıyrılarak sana yoneliyor ve senden af talep ediyorum; cunku af, senin kerem ve lutfunun ozelliğidir.
Ey Rabbim! Beni muhabbetin icin uyarmadan once sana isyan etmekten beni alıkoyacak bir gucum yoktu. (Muhabbet ışığını kalbimde yandıktan sonra ise) nasıl olmamı istediysen oyle oldum; beni kerem ve lutfuna dahil ettiğinden ve kalbimi senden gaflet etme kirlerinden temizlediğinden dolayı sana şukrediyorum.
Ey Rabbim! Ey aldanandan uzak olmayan yakın! Ey mukÂfatını umit eden esirgemeyen comert! Kendisini cağırdığında sana icabet eden ve yardımınla amele sevkettiğinde sana itaat eden kimseye baktığın gibi bana bak.
Ey Rabbim! İştiyakla sana yaklaşan bir kalp, doğruluğu sana yukselen bir dil ve değeri, sana yaklaşmaya vesile olan bir bakış bana bağışla
Ey Rabbim! Seninle tanınan, şohretsiz; sana sığınan, zelil; ve kendisine teveccuh ettiğin kimse de başkalarına kole olmaz
Ey Rabbim! Senin yoluna koyulan aydınlanır ve sana sığınan korunur; ey mevlam, ben sana sığındım; rahmetine olan husn-u zannımı boşa cıkarma, ra’fet (ve lutfundan) beni mahrum etme.
Ey Rabbim! Beni, kendi dostlarının arasında; rahmetinin artmasını umid eden kimsenin ikÂmet ettiği yerde yerleştir.
Ey Rabbim! Seni surekli anma istek ve aşkını bana ilham eyle (kalbime yerleştir

Ey Rabbim! Kendi yuce zatın hurmetine beni de sana itaat edenlerin mahalline ve razı olduklarının guzel menziline kavuştur. Cunku ben, nefsimi savunmaya kadir değilim, ona bir yarar vermeye de gucum yetmez.
Ey Rabbim! Ben senin gunahkÂr ve zayıf bir kulunum ve sana yonelen kolenim. Oyleyse beni, kendilerinden yuz cevirdiğin ve gafletleri kendilerini, affından alıkoymuş kimselerden kılma
Ey Rabbim! Her şeyden kopup sana yonelmeyi bana bağışla. Kalp gozlerimizi, sana bakmak nuruyla aydınlat; oyle aydınlat ki kalp gozlerimiz nur hicaplarını (perdelerini) yırtsın ve azamet madenine ulaşsın, ruhlarımız da kudsunun izzetine bağlansın.
Ey Rabbim! Beni, cağırdığında sana icabet eden, baktığında (teveccuh ettiğinde) celal ve azametin icin kendinden gecen ve gizlide kendisiyle munacat ettiğin, acıkta senin icin amel eden kimselerden kıl.
Ey Rabbim! Ye’s ve umitsizliği husn-u zannıma galip kılmadım ve umidimi kereminin guzelliğinden kesmedim.
Ey Rabbim! Eğer hatalarım beni, senin yanında duşurup zelil etmişse o halde beni, sana olan husn-u tevekkulumle affet. (Sana bel bağladığım icin beni bağışla.)
Ey Rabbim! Eğer gunahlarım beni, lutfunun keremlerinden uzaklaştırmışsa, şuphesiz şefkatinin keremine olan yakinim beni (sana yonelmek icin) uyarmıştır.
Ey Rabbim! Eğer gaflet, sana kavuşmaya hazırlanmaktan beni gaflete duşurmuşse, değerli nimetlerini tanımak beni uyandırmıştır.
Ey Rabbim! Eğer buyuk azabın beni ateşe cekiyorsa, buyuk mukÂfatın da beni cennete doğru cekiyor.
Ey Rabbim! Oyleyse (isteyeceğim her şeyi) senden istiyorum ve sana yalvarıp niyaz ediyorum; senden Muhammed ve Âl-i Muhammed’e rahmet etmeni ve beni, daima seni anan, ahdini, bozmayan, şukrunden gafil olmayan ve emrini hafife almayan kimselerden kılmanı istiyorum.
Ey Rabbim! Beni, seni tanımam, senden gayrisinden yuz cevirmem, yalnız senden korkmam ve emirlerini gozetmem icin izzetinin guzel nuruna kavuştur; ey celal ve ikram sahibi Allah. Ve Allah, Resulu Muhammed’e ve onun tertemiz Ehl-i Beyt’ine salat ve cokca selam eylesin.
Kaynak: İslami Beyan