Bazı duaların manaları
Sabah akşam 100 kere okununca butun gunahların affedileceği tesbih:
(SubhÂnallahi ve bi-hamdihi, subhÂnallahil azîm)
Manası:
KemÂl sıfatlarla muttasıf ve noksan sıfatlardan beri olan Allah’ı hamd ile tesbih ederim.
Namazda tesbihleri cektikten sonra duaya eller kaldırırken okunursa gunahların affedileceği dua:
(L ilÂhe illallahu vahdehu l şerîke leh lehulmulku ve lehulhamdu ve huve al kulli şey’in kadîr)
Manası:
Allah’tan başka ilah yoktur. İbadete layık yalnız Allah’tır, O birdir, ortağı yoktur, kÂinat Onun mulkudur, hamd Ona mahsustur, O her şeye kadirdir.
Sıkıntılardan kurtulmak icin okunan kelime-i temcid:
(L havle vel kuvvete ill billÂhilaliyyilazîm)
Manası:
Allah’tan başka guc kuvvet sahibi yoktur. Her şeye kuvvet ve guc veren ancak zati ve subuti sıfatların sahibi yuce Allah’tır.
Korku ve belalardan kurtulmak icin sabah akşam uc kere okunan dua:
(BismillÂhillezi l yedurru measmihi şey un fil erdı ve l fissemÂi ve huves-semi ul alim)
Manası:
Allah’ın yuce ismine sığınana yerde ve gokte hic bir şey zarar veremez, O, her şeyi işitir ve bilir.
Nazardan ve her turlu zarardan korunmak icin okunan dua:
(Euzu bikelimÂtillahittammÂti min şerri m haleka)
Manası:
Butun yaratıkların şerrinden Allah’ın kusursuz kelamlarına [Âyetlerine yani Kur'ana] sığınırım. [Zira Âyetlerinde gizli acık her ilim, her ihsan, her tedbir vardır.]
Nazar değene okunacak dua:
(Euzu bi-kelimÂtillahittÂmmeti min şerri kulli şeytÂnin ve hÂmmetin ve min şerri kulli aynin lÂmmetin) [Bu dua her sabah ve akşam uc defa okunup kendi uzerine veya hastanın uzerine uflenirse, goz değmesinden ve şeytanların ve hayvanların zararından korur.]
Manası:
Şeytanların, haşaratın ve kem gozlerin şerrinden Allah’ın kusursuz kelamlarına [Âyetlerine yani Kur'ana] sığınırım. [Zira Âyetlerinde gizli acık her ilim, her ihsan, her tedbir vardır.]
Gunahları affettiren en kıymetli tesbih:
(SubhÂnallahi velhamdu lillahi ve l ilÂhe illallahu vallahu ekber)
Manası:
Allah’ı hamd ve tesbih ederim. Allah’tan başka ilah yoktur ve O en buyuktur.
Sabah akşam okunması gereken istiğfar:
(Allahumme ente rabbi lailahe illa ente halakteni ve ene abduke ve ene ala ahdike ve vadike mestetatu euzu bike min şerri ma sanatu ebuu leke bi-nimetike aleyye ve ebuu bi zenbi fağfirli zunubi feinnehu la yağfiruzzunube illa ente. La ilahe illa ente subhaneke inni kuntu minez zÂlimin) [Bunu sabah okuyan, akşama kadar, akşam okuyan, sabaha kadar olurse, şehid olur.]
Manası:
Allah’ım, sen benim rabbimsin, senden başka mabud yoktur, ancak sen varsın, beni yoktan yaratan sensin, ve ben senin kulunum, gucum nispetinde sana verdiğim ahdimde ve sozumde duruyorum, işlemiş olduğum kotu şeylerin şerrinden sana sığınırım, bana olan nimetlerini ve gunahlarımı da sana itiraf ederim, benim gunahlarımı affet cunku senden başka bağışlayıcı yoktur. Senden başka hic bir ilÂh yoktur, seni butun noksanlıklardan, tenzîh ederim. Gercekten ben, nefsime haksızlık edenlerdenim.
Dinde sebat edip son nefeste iman ile olmek icin:
(Allahumme, ya mukallibel kulub, sebbit kalbi, al dinik)
Manası:
Ey buyuk Allah’ım, kalbleri iyiden kotuye, kotuden iyiye ceviren, ancak sensin. Kalbimi, dininde sÂbit kıl, dininden dondurme, Muslumanlıktan ayırma!
Tecdid-i iman ve nikah duası:
(Allahumme innî urîdu en uceddidel-îmÂne ven-nikaha tecdîden bikavli la ilahe illallah Muhammedun Resulullah)
Manası:
Ya Rabbi, la ilahe illallah Muhammedun Resulullah diyerek imanımı ve nikahımı tazeliyorum.
Sabah ve akşam okunan iman duası:
(Allahumme inni euzu bike min en uşrike bike şey-en ve ene alemu ve estağfiru-ke li-ma la-alemu inneke ente allamul-guyub)
Manası:
Allah’ım bilerek şirk koşmaktan sana sığınırım. Bilmeyerek koştumsa beni affet, sen her şeyi bilirsin.
Yemek duası:
(El-hamdu-lillahillezi eşbeana ve ervana min-gayrı-havlin minna ve la kuvveh. Allahumme at'imhum kema at'amuna. Allahummerzukna kalben takıyyen, mineşşirki beriyyen l kÂfiren ve l şakıyyen velhamdulillahi rabbilalemin)
Manası:
Bizim gucumuz kuvvetimiz olmadan, bizi nimetleri ile doyuran ve susuzluğumuzu gideren Allahu teÂlÂya hamd olsun. Ya Rabbi, bize bu yemeğin hazırlanmasında emeği gecen ve bize bu nimetleri ikram edenlere sen de ikram et. Ya rabbi, bizim kalbimizi şirk ve kotuluklerden koru. Bizlere, dinimizin emirlerine uyan bir kalb nasip eyle.
Şukur duası:
(Allahumme m esbaha bi min nimetin ev bi-ehadin min halkıke, fe minke vahdeke, l şerike leke, fe lekel hamdu ve lekeşşukur)
Manası:
Ya Rabbi, bana ve diğer yarattıklarına verdiğin maddi ve manevi nimetlerin sabaha (akşama) kadar bizim yanımızda kalması yalnız Sendendir. Senin ortağın yoktur. Sana hamd ve şukrediyoruz.
[Akşam okurken (MÂ esbaha) yerine (MÂ emsa) demelidir.]
Salevat: [En kısası]
Allahumme salli al Muhammed ve al Âli Muhammed:
Manası:
Allah’ım Muhammed aleyhisselama ve Onun Âline salat-u selam olsun.
Geri don
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1941
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Bazı duaların manaları (İSLAM TİM)
-
13-09-2019, 01:26:08