Dua, Allah'a yalvarma, ondan bir şey isteme demektir. Butun kÂinatı, icindeki en buyuk şeyden en kucuk şeye kadar Allah yaratmıştır.
Biz de dua ederken Allah'a yalvarırız, en buyuk şeyden en kucuk şeye kadar ondan isteriz. Rabb'imiz de, bir şey isteyeceksek kendisinden dilememizi ister. Bizim isteklerimize karşılık vereceği icin bizim icimize istemek duygusunu koymuştur.
Dua etmek ibadetin ozudur. Surekli Rabb'imize dua etmemiz bizim O'na inandığımızı O'na sevdiğimizi de gosterir. Biz dua ederken bir şeyler isteriz, bunun yanında dua etmemizin şoyle bir anlamı da vardır: Allah'ım, senin her şeye gucun yeter. Sen kÂinatta olan her şeyi gorur işitirsin. Benim de sesimi duyarsın. Bu yuzden Sana dua eder, ne isteyeceksem Senden isterim.
Ayet-i Kerime:
Gercek dua O'nadır. O'nun dışında yalvarıp durdukları ise onlara hicbir şeyle cevap veremezler. (Ra'd suresi, 14. Ayet)
Hadis-i Şerif
Acele etmediğiniz muddetce her birinizin duasına icabet olunur. Ancak "Ben Rabb'ime dua ettim duamı kabul etmedi." diye acele eden var.
Var mısınız bu guzel duaları ezberlemeye!
'Allah katında, dua kadar hoşa giden, kabul goren değerli, ustun bir şey yoktur.'Hadis-i Şerif
Sabah uyanınca: Rabbim! Bu guzel gunde bana hayırlar ver. Cunku senden başka kimsenin buna gucu yetmez.
Yuzumuzu yıkarken: Tovbeleri cokca kabul eden Rabbim! Suyla beraber yuzum nasıl temizleniyorsa kalbimi de oylece temizle. Gunahlarımı bağışla.
Bir işe başlarken: Rabbim! kolaylaştır, zorlaştırma, işimi hayırla tamamlamayı nasip et.
Yemek yedikten sonra: Ey bizi nimetleriyle donatan Rabbimiz! Burada bize tattırdığın nimetlerini cennette de yedir.
Kitap okurken, okula giderken: Gizli, acık her şeyin bilgisine sahip olan Allah'ım! Bana faydalı bilgiler oğrenmeyi nasip et.
Sevinince: Ey bana bu sevinci tattıran Allah'ım! Sevincimi artır ve bana cokca şukreden kullarından olmayı nasip et.
Uzulunce: Ey sıkıntıları gideren, kalpleri ferahlatan Rabbim! Uzuntumu gider, gonlume ferhalık ver.
Uyumadan once: Rabbim! Bugun işlediğim gunahları bağışla. Yaptığım iyilikleri de tekrar tekrar yapmayı nasip et. Cunku sen tevbe eden kullarını cok seversin.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Gunluk işler Yaparken Okunması Gereken Dualar
-
13-09-2019, 01:25:40