DUA AYETLERİ
İlahi, hamdini sozumuze Sertac ettik zikrini kalbimize mirac ettik kitabını kendimize minhac edindik. Biz yoktuk var ettin varlığından haberdar ettin aşkınla gonlumuzu bi karar ettin. Yardımına sığındık kapına geldik, hidayetine sığındık lutfuna geldik, kulluk edemedik affına geldik. Şaşırtma bizi doğruyu soylet, neşeni duyur hakikati oğret.
Sevdir bize hep sevdiklerini yerdir bize hep yerdiklerini yar et bize hep erdirdiklerini. Sevdin Hz Muhammet (s.a.v.)’i kÂinata sevdirdin sevdin de peygamberlik kaftanı giydirdin. Makamı İbrahim’den makamı Mahmud’ a erdirdin. Serverı Asfiya hatemul enbiya ve Muhammet Mustafa kıldın. SalÂt ve selamlar tahiyat ve ikramlar her turlu ihtiramlar ona onun mubarek Âline ve ashabına olsun. ÂMİN
Değerli kardeşlerim hepiniz dua ayetlerini konu edinen kitaplara veya risalelere rastlamışsınızdır. Bu duaların bazı ozelliklerini de okumuşsunuzdur. Değerli kardeşlerim Allah u teÂl Kur’an ı Kerimde:
“ Kullarım sana, beni sorduğunda (soyle onlara): Ben cok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O halde (kullarım da) benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar.”(bakara 186)
“ Rabbiniz şoyle buyurdu: Bana dua edin, kabul edeyim. Cunku bana ibadeti bırakıp buyukluk taslayanlar aşağılanarak cehenneme gireceklerdir.”(mumin 60)
“Resulum!) De ki: (Kulluk ve) yalvarmanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin? (Ey inkÂrcılar! Size Resul’un bildirdiklerini) kesinkes yalan saydınız; onun icin azap yakanızı bırakmayacaktır!”(Furkan 77) diye buyuruyor.
Bu konuya nereden başlayacağımı bilmiyorum. Ama kendi deneyimimi anlatmak istiyorum. Ben dini eğitim veren bir okulda okudum. Dinimizi oğrenmeye coğu arkadaş gibi bende calışmadım. Tabiidir ki coğu bilgiyi eksik ve yanlış aldım. Sonra sınavlara girdim. Ve ilahiyat fakultesini kazandım. Okudum ve mezun oldum. Ama tembellik ve vurdumduymazlık devam etti. Ve bir gun bir şey oldu okuma iştahı geldi bana okurken bu ayetlerle karşılaştım. Sizinde anlayacağınız gibi bu ayeti kerimeler dua etmemiz gerektiğini soyluyor. Biraz fıkıh bilgisi olan da lafızların emir ifade ettiğini anlayabilir. Bende dilimin donduğu duaları okumaya başladım. Ama rabbimizden bir şeyin nasıl isteneceğini bilmediğimin farkına vardım. Uzun bir araştırmanın sonucun da rabbimiz, bize olan rahmetinin bir gostergesi olan bu ayetleri gormemi sağladı. Sonra bircok Âlimin bu noktada calışma yaptığı dikkatimi cekti. Aynı ayeti kerimeleri onlar da zikretmişlerdi. Allah hepsinden razı olsun.
Ben ilahiyat mezunu olarak boyle kapsamlı, boyle guzel, boyle duygusal ve icten ifadelerle dua edememekteydim. Hamdolsun kendimi eğittim ve bu ayetleri oğrendim.
Aşağıda dua ayetlerinin hepsi olmasa da bir kısmı verilmiştir. Bu konu da daha geniş araştırma yapan hocalarımız ve kardeşlerimiz vardır. Bizimkisi ise insanın enaniyetinin bir urunu; hani kendim gordum kendim anladım demek icin. Allah kurtarsın (FU ZULİ)
Dua ile ilgili en can alıcı değerlendirmeler bence bediuzzaman hazretlerinden gelmiştir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Rabbimizin Biz Dilsizlere Rahmeti Dua Ayetleri
-
13-09-2019, 05:21:00