Dua, Allah’a yalvararak muradını istemektir. Allahu teÂlÂ, dua edeni sever, dua etmeyene gazap eder. Dua muminin silahı, dinin temel direklerinden biridir. Yerleri, gokleri aydınlatan nurdur. Dua, gelmiş olan belaları giderir. Gelmemiş olanların da gelmelerine mani olur. Allahu teÂlÂ, (Bana halis kalb ile dua ediniz! Boyle duaları kabul ederim) buyurdu. Bunun icin, dua etmek, namaz, oruc gibi ibadettir. Yine (Bana ibadet yapmak istemeyenleri, zelil ve hakir yapar, Cehenneme atarım) buyuruyor. [Mu'min 60]
Allahu teÂlÂ, herşeyi sebep ile yaratmakta, nimetlerini sebeplerin arkasından gondermektedir. Zararları, dertleri def icin ve faydalı şeyleri vermek icin de, dua etmeyi sebep yapmıştır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Dua, ibadetin aslı ve ozudur. Allah katında duadan makbul bir şey yoktur. Dua 70 turlu kazayı onler. Omrun bereketini artırır.) [Tirmizi]
(Dua eden, uc şeyden hali değildir: Ya gunahı affolur veya hemen hayırlı karşılığını gorur, Yahut ahirette mukafatını bulur.) [Deylemi]
(Rabbiniz, elbette haya ve kerem sahibidir. Kulları ellerini kaldırıp bir şey istedikleri zaman, onların ellerini boş cevirmekten haya eder.) [Ebu Davud]
(Dua, muminin silahıdır.) [İbni Ebiddunya]
(Allahu teÂl dua etmeyene gazap eder.) [İbni Mace]
(Dua belayı onler.) [Deylemi]
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Duanın onemi
-
13-09-2019, 05:20:42