E-Z Tohumculuk, yerli ıslah calışmasıyla salkım domates kategorisinde fusarium solgunluğu ve domatesi sarı yapan kıvırcık (TYLCV) hastalıklarına karşı dayanıklı “Kanka F1” isminde yeni bir yerli salkım domates ceşidini uretti.



Daha once ıslah ettiği hibrit tohum sayesinde cekirdeksiz patlıcan ureten firma, şimdi de hastalıklara dayanıklı salkım domates uretmiş oldu. Firma ortaklarından Zekai İlter, salkım yetiştiriciliğini tehdit eden her iki hastalığa karşı daha gelişmiş bir urun imal ettiklerini belirterek, “Bugun itibarıyla dunya genelinde salkım domates uretimi bulunuyor. Ancak Kanka F1 gibi hastalıklara dayanıklı başka bir urun bulunmuyor” şeklinde goruş bildirdi.

Firmalarının 2005 yılında Antalya’nın Kumluca ilcesinde tohum ıslahı ve uretimi icin kurulduğunu dile getiren İlter, “Sermaye ve teknik kadrosuyla da yuzde 100 yerli bir firmayız. Islah faaliyetlerimizi uc ziraat muhendisi ve 10 işci kadrosuyla surduruyoruz. Sera varlığımız 100 dekar civarında. Fakat şu an icin ıslah calışmalarında sadece 10 dekarlık bir alanı kullanıyoruz” dedi.

İlk ıslah calışmalarında domates, patlıcan, salatalık ve kavun turlerine yoğunlaştıklarını anlatan İlter, sozu edilen turlerde pazara liderlik etmek istediklerinin altını cizdi. Hedef sectikleri turlerde aroma ve lezzetin gittikce azaldığını savunan İlter, “Buna paralel olarak da insanların sebze tuketimi gittikce duşuyor. Yine bu dort tur verim, hastalık ve kalite yonunden ureticimizi de tatmin etmez hale geldi. Daha fazla turde ıslah calışması yapmak, hem iddialı olduğumuz turlerdeki başarımızı geciktirecek, hem de Ar-Ge maliyetleri acısından gucumuzu zayıflatacaktı” ifadelerini kullandı.

“Cekirdekli patlıcanın serada kullanımı cok zor”

Cekirdeksiz(partonakarp) patlıcan fikrinin nasıl doğduğunu da anlatan İlter şu bilgileri verdi:

“Her zaman seracılığın icinde olduk. Dolayısı ile uretimden pazarlamaya kadar olan tum sıkıntıları birebir yaşayanlardanız. Cekirdeksiz patlıcan fikrini doğuran neden de sera patlıcan yetiştiriciliğinde karşılaşılan zorluklardı. Cunku sera icin satılan mevcut patlıcan ceşitleri cekirdekliydi. Cekirdekli ceşitlerin kullanımı ise serada kaliteli ve lezzetli patlıcan uretmeyi imkansız hale getiriyordu. Cekirdekli ceşitler soğukta polen(cicek tozu) oluşturamıyor, bu eksiklik ise hormon kullanmayı zorunlu hale getiriyordu. Hormon ile tutturulmuş urunlerin ise lezzeti ve kalitesi olmuyordu. Sera patlıcan uretiminde duşen kalite ise patlıcan tuketicilerimizin kış damak zevkine hitap etmiyordu. Bu yuzden pazara sunduğumuz Tatlıcan adlı cekirdeksiz patlıcan markamız hem ureticimize hem de tuketicimize 12 ay kaliteli ve lezzetli patlıcan uretme ve yeme imkanı sundu.”

Kaynak

__________________