Peygamber Efendimize Salavat Getirmenin Fazileti ve Onemi

SalÂvat Getirmenin Faziletleri

1. “Kim bana bir defa salÂt getirirse, Allah da ona on salÂt getirir ve on gunahını affeder; on derece yukseltir.” (Nesei, Sehv, 55)

2. “Yeryuzunde Allah'ın seyyah melekleri vardır. Onlar ummetimin selÂmını (anında) bana ulaştırırlar.” (Nesei, Sehv, 46)

3.“Kim bana tek bir defa salÂt u selÂm getirirse, Allah da ona on defa salÂt eder.” (DÂvud, Vitr, 26; DÂrimî, RikÂk, 58)

4. “Kıyamet gunu bana insanların en yakını, bana en cok salÂvat edendir.”43

“Gercek cimri, yanında anıldığım hÂlde bana salÂvat etmeyendir.” (Tirmizi, DaavÂt, 110)

5. Bir gun Resûlullah sevincli olarak geldi. Kendisine: “Sizi sevincli goruyoruz!” denilince, şoyle buyurmuşlardır: “Bana melek geldi ve şu mujdeyi verdi: “Ey Muhammed! Rabb'in diyor ki: “Sana salÂt eden herkese benim on rahmette bulunmam, selÂm eden herkese de benim on selÂm etmem sana (ikram olarak) yetmez mi?” (Nesei, Sehv, 55)

6. “Allah benim icin iki melek gorevlendirmiştir. Ben bir Musluman’ın yanında anıldım da bana salÂvat getirdi mi, mutlaka o iki melek ona: “Allah seni bağışlasın” derler. Allah TeÂl ve diğer melekleri de o iki meleğe cevap olarak: “Âmin” derler. Bir Musluman’ın yanında adım zikrolunduğunda da bana salÂvat getirmedi mi, mutlaka o iki melek: “Allah seni bağışlamasın.” der. Yuce Allah ve oteki melekler de o iki meleğe cevaben: “Âmin” derler.” (Heysemî, Mecmeu'z-ZevÂid, 10/164–166) buyurmuşlardır.

Efendimizin (s.a.v.) uzerine SalÂvat getirmenin fazileti

Efendimiz (s.a.v.) buyuruyor:

"Uzerime SalÂvat-ı Şerife getiren kimseleri melekler rahmetle anar, meleklerin rahmetle andıkları kimseyi Allah (c.c.) affeder. Allah'ın affetti i kimse icin butun varlıklar rahmet okurlar."

"Uzerime bir defacık SalÂvat-ı Şerife getiren kimse icin Allah Teala gorevli meleklere:
Bu kulumun uc gun icerisinde meydana gelen gunahlarını yazmayınız emrini verir."

"Uzerime bin defa SalÂvat getiren kimseye Allah (c.c.) narı ile azab etmez."

"Cibril bana: Ya Muhammed (s.a.v.) Sana senden once hicbir kimseye getirmedi im bir mujde ile geldim. Allah Teala senin icin soyle buyurdu:
Ummetin den kim ayakta iken uc defa SalÂvat getirirse, oturmadan once Allah (c.c.) onu bağışlar. Otururken uc defa getirirse kalkmadan Allah'ın affına mazhar olur, buyurunca efendimiz (s.a.v.) bu mujdeler uzerine şukur secdesine kapandı."

"Kim sabahları uzerime onar defa SalÂvat getirirse kırk senelik gunahı silinir."

"Cuma gunu uzerime yuz defa SalÂvat getirenin seksen yıllık hatalarını Allah (c.c.) affeder."

"Uzerime Cuma gunu veya gecesi yuz defa SalÂvat okuyan kimsenin yuz turlu haceti kabul edilir."

"Bin defa uzerime SalÂvat getiren olmeden once cennetle mujdelenir."

"Cebrail (a.s.) bana gelerek: Ey Allah'ın Resulu, senin uzerine SalÂvat getiren kimse icin yetmiş bin melek istiğfar getirir, buyurdu."

"Uzerime getirilen SalÂvat sırat uzerinde bir nurdur."

"İnsanların bana en yakını uzerime en cok SalÂvat getirenidir."

"Allah'ın yeryuzunde gezen melekleri vardır. Ummetimin uzerime getirdikleri Salatu selamları bana ulaştırırlar. Getirdikleri Salatu selam bana ulaşır ulaşmaz ben de onlar icin isti far ederim."

"Uzerime SalÂvat getirenlere kıyamet gunu şefaatci olurum. SalÂvat getirmeyenden ise uzağım."
(Bu hadisler El Mustadraf2/283'ten tercume edildi)

SalÂvatın Onemi
Efendimiz (s.a.v.) buyurdu:
Bana en yakin olanlar, uzerime en cok salÂvat getirenler olacaktır.
Uzerime salÂvat getirirseniz Allah da (c.c) sizin uzerinize salÂvat getirir.
Bana salÂvat getirin. Nerede olursanız olun salÂvatınız bana ulaşır.
Allah Teala (C.C) buyurdu: "Bir defa salÂvat getirene Ben ve meleklerim on defa salÂvat getiririz."
Cuma gunu ve geceleri uzerime (100) defa salÂvat getirenin Allah Teala (c.c) otuzu dunyaya, yetmişi ahirete ait olmak uzere yuz hacetini kabul eder.
Dua ile sema arasında bir engel vardır. Uzerime salÂvat getirilince engel acılır, dua yerine ulaşır.
Sunnetimi ihya eden, uzerime salÂvat getiren, darda kalanlara yardımda bulunanlar kıyamet gununde arşın golgesinde olacaklardır.
Sırat uzerinde kalmış, hurma yaprağı gibi tirtir titreyen bir adam gordum. O anda uzerime getirdiği salÂvat-i serife gelip o durumdan onu kurtardı.
Dun gece acayip bir şey gordum. Adamın biri Sırat uzerinde duşup kalkıyordu. O anda uzerime getirdiği salÂvat geldi. Elinden tuttuğu gibi Sırat’tan gecirdi.
Meclislerinizi salÂvat ile susleyiniz.
Kıyamet gunu buyuk ecir almak isteyen, uzerime salÂvat getirsin.

Cuma gunu uzerime (80) kere salÂvat getirenin seksen senelik gunahı affolunur.
Uzerime salÂvat getirilmeden yapılan hicbir dua kabul olunmaz.
Karşılasan iki mu 'min salavat getirerek musafaha ederlerse, gecmiş ve gelecek gunahları bağışlanır.

Uzerime (100) defa salÂvat getirene, Allah (c.c.) bin defa rahmet nazari ile bakar. İştiyakla daha fazla getiren icin kıyamet gununde şefaat ve şahitlik ederim.
Uzerime bir gunde (1000) defa salÂvat getiren kimseye cennetteki makamı gosterilmedikce olmez.

Cuma gunu uzerime (100) defa salÂvat-i şerife getiren kimse kıyamette oyle bir nur ile gelecek ki, eğer o nur butun mahşer ehline taksim edilse hepsine yeterdi.

Omrunu bos yere heba eden kişinin kaybettiği zamanı telafi etmesi icin salÂvat-i şerife ile meşgul olmalıdır. Eğer butun Omrunu ibadetle gecirmiş olsan sonra bir defa salÂvat-i şerife getirsen, getirdiğin salÂvat butun ibadetlerinden daha ağır gelirdi. Cunku sen kendi gucun nispetinde salÂvat getirmektesin.
Allah Teala da (C.C) Rububiyyeti hesabıyla senin bir salÂvatına karşılık sana on salÂvat getirmektedir. Yani Allah Teala(C.C) sana on defa rahmet nazarıyla bakmaktadır.
Allah Teala'nin (C.C) kuluna nazar-i rahmeti; insin, cinnin ibadetinden daha hayırlıdır. Cunku Allah(C.C) bir kuluna rahmeti ile nazar edince o kul azaba ducar olmaz.

Allah Teala(C.C), perşembe gunu ikindi vakti, melekleri salÂvat-i şerife getirenlerin ismini yazmak icin yeryuzune gonderir. Cuma gunu ve gecesi salÂvat getirmeyi ihmal etmemelidir.”