"... Onun adı Meryem oğlu İsa Mesih'tir. O, dunyada ve ahirette 'seckin, onurlu, saygındır' ve (Allah'a) yakın kılınanlardandır.." (Al-i İmran Suresi, 45)
Kuran’da havarilerinin Hz. İsa’dan Allah’a dua etmesini ve gokten bir sofra talep indirilmesini istedikleri haber verilir. “Sofra” anlamına gelen Maide Suresi’nde anlatılan bu olay şoyledir:
Havariler: "Ey Meryem oğlu İsa, Rabbin bize gokten bir sofra indirebilir mi?" demişlerdi. O da: "Eğer inanmışlarsanız Allah'tan korkup-sakının" demişti. (Bu sefer Havariler

Havarilerin bu isteklerinin altında olağanustu bir olay gormek isteği yatıyordu. Hz. İsa, bu mucize isteğinin yersiz olduğunu belirtmesine rağmen, havariler gokten sofra inerse kalplerinin daha da tatmin olacağını soyleyerek ısrar ettiler. Hz. İsa ise, havarilerin bu istekleri uzerine Allah'a dua ederken, Kuran'daki bircok dua orneğinde olduğu gibi Allah'ı sıfatlarıyla andı. Kuran'da, Hz. İsa'nın bu duasından şoyle soz edilir:
Meryem oğlu İsa: "Allah'ım, Rabbimiz, bize gokten bir sofra indir, oncemiz ve sonramız icin bir bayram ve Sen'den de bir belge olsun. Bizi rızıklandır, Sen rızık vericilerin en hayırlısısın" demişti. (Maide Suresi, 114)
Allah Hz. İsa'nın duasını kabul etti ve şoyle buyurdu:
Allah demişti ki: "Şuphesiz ben bunu size indireceğim. Artık bundan sonra sizden kim inkÂr ederse, ben onu gercekten alemlerden hic kimseyi azablandırmayacağım bir azabla azablandıracağım." (Maide Suresi, 115)
Hz. İsa'nın Maide Suresi'ndeki ikinci duası ise, havarilerin korunup gozetlenmesi ve bağışlanması konusundaydı:
Allah: "Ey Meryem oğlu İsa, insanlara, beni ve anneni Allah'ı bırakarak iki ilah edinin, diye sen mi soyledin?" dediğinde (İsa şoyle dedi); "Seni tenzih ederim, hakkım olmayan bir sozu soylemek bana yakışmaz. Eğer bunu soyledimse mutlaka Sen onu bilmişsindir. Sen bende olanı bilirsin, ama ben Sen'de olanı bilmem. Gercekten, gorunmeyenleri (gaybleri) bilen Sen'sin Sen."
"Ben onlara bana emrettiklerinin dışında hicbir şeyi soylemedim. (O da şuydu

HZ.MUHAMMED (SAV)'İN DUALARI
Kuran'da "Şuphesiz sen, pek buyuk bir ahlak uzerindesin" (Kalem Suresi, 4) ayetiyle tanıtılan son peygamber Hz. Muhammed (sav), gecenin bir bolumunu dua, zikir ve ibadetle geciriyordu. Bir ayette bundan şoyle soz edilir:
Gercekten Rabbin, senin gecenin ucte ikisinden biraz eksiğinde, yarısında ve ucte birinde kalktığını bilir; seninle birlikte olanlardan bir topluluğun da. Geceyi ve gunduzu Allah takdir eder. Sizin bunu sayamayacağınızı bildi, boylece tevbenizi kabul etti... (Muzemmil Suresi, 20)
Kuran’da Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in muminlere karşı ne kadar duşkun ve şefkatli olduğu anlatılır ve onlar icin bağışlanma dilemesi emredilir:
Allah'tan bir rahmet dolayısıyla, onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yurekli olsaydın onlar cevrenden dağılır giderlerdi. Oyleyse onları bağışla, onlar icin bağışlanma dile ve işkonusunda onlarla muşavere et. Eğer azmedersen artık Allah'a tevekkul et. Şuphesiz Allah, tevekkul edenleri sever. (Al-i İmran Suresi, 159)
Kuran’da daha bircok ayette kutlu Peygamberimiz (sav)’in dualarından bahsedilmektedir. Dualarda Allah’ı sıfatları ile birlikte anmanın en guzel orneklerini Peygamberimiz Hz. Muhammed’in dualarında gorebiliriz. Bunlardan bir tanesi şoyledir:
De ki: "Ey mulkun sahibi Allah'ım, dilediğine mulku verirsin ve dilediğinden mulku cekip-alırsın, dilediğini aziz kılar, dilediğini alcaltırsın; hayır Senin elindedir. Gercekten Sen, herşeye guc yetirensin." (Al-i İmran Suresi, 26)
Tum peygamberler gibi Hz. Muhammed (sav) de gonderildiği kavmin ileri gelenleri tarafından tehdit edilmişve zaman zaman şeytanın olumsuz telkinleri ile karşı karşıya kalmıştır. Boyle durumlarda Peygamberimiz (sav) Allah'a uzerindeki sıkıntıyı kaldırması icin şoyle yalvarmıştır:
Ve de ki: "Rabbim şeytanın kışkırtmalarından sana sığınırım. Ve onların benim yanımda bulunmalarından da Sana sığınırım Rabbim." (Muminun Suresi, 97-98)
Muminun Suresi'nin son ayetinde ise Peygamberimiz (sav)'in bir duası şoyle aktarılır:
Ve de ki: "Rabbim bağışla ve merhamet et, Sen merhamet edenlerin en hayırlısısın." (Muminun Suresi, 118)
__________________