Allah Rasulu (sav) hayat-ı seniyeleri icinde dua esnasında ellerini farklı farklı şekillerde tutmuştur. Mesela; Bedir’de ellerini koltuk altları gozukecek derecede kaldırmış gece yatarken doşekte ellerini birleştirmiş namazların arkasında yaptığı dualarda omuz aralığı olcusunde ellerinin aralarını acmış yağmur duası ya da bela ve musibetlerin def’i icin yaptığı dualarda da avuc iclerini aşağıya doğru cevirmiştir.
Dua esnasında ellerin alacağı şeklin hukmu ne farz ne vacib ne de mustehaptır. Fukaha buna Âdab hukmunu vermiş ve hadis kitaplarında da bu mesele ÂdÂb bolumunde yer almıştır. Bu sebeple kim ne şekilde ve nasıl dua ederse etsin ya da bunlardan sadece bir tanesini benimsesin netice itibariyle Allah Rasulunun sunnetine ittiba etmektedir.
Allah Resulu Efendimiz her gece yatmadan evvel iki elini acarak birleştirir, ihlas, felak ve nas surelerini okuyarak ellerinin icine ufler sonra başından ve yuzunden başlayarak uc defa elinin eriştiği kadarıyla butun vucudunu sıvazlar ondan sonra yatardı. Hz Aişe Validemiz Efendimizin bunu her gece uc defa yaptığını rivayet etmektedir. Gunumuzde ellerini kapalı şekilde dua eden insanlar unutulmuş bir sunnetin ihyasını gercekleştirmektedirler. Peygamber Efendimiz buyurmuşlardır ki: “Kim benim sunnetimi ihya ederse (tatbik ederse) beni sevmiştir. Beni seven, cennette benimle beraberdir.” Kenzul Ummal: 1/184
DUÂDA ELLER NASIL TUTULACAK
DUÂNIN ÂDÂBI ve BİR SUNNETİN İHYASI
HADİS-İ ŞERİF MEALİ : Eshab-ı Kiramdan İbn-i AbbÂs (r.a.) buyurdu : ” Efendimiz Hazretleri du ettikleri zaman iki ellerini birbirine birleştirirlerdi ve ellerinin icini mubÂrek yuzlerine mutemÂyil kılarlardı. İşte ellerin duÂda tutuluş şekli şoyledir ( deyip bizzat ellerini birleştirerek gostermişlerdir… DuÂda Resûlullah (S.A.V.) gozlerini semaya kaldırmazlardı.
DuÂda ellerin birleştirerek yapılmasının evla ve efdal olduğuna dair bircok delil vardır. Şoyleki :
1- Ceşitli ilimlere Âid eserler yazmış , İslÂm Âleminin şarkında garbında pek meşhur olan Huccet’ul-İslam ( İslÂmın parlak delil ve yıldızı ) diye anılan İMAM-I GAZÂLİ Hazretlerinin dort ciltlik olumsuz eserinde yukarıdaki Hadis-i Şerif zikredilmektedir.
(KAYNAKLAR : 1- İhy Ulûmu’d-diyn’de . Cilt.1 Sahife 305 Mevzuu: ÂdÂbu’d-duÂ- BULUNDUGU YER: Eski eser Kutuphaneleri ve Arapca kitap bulunduran kitapcılar.2-İhyÂu Ulûmu’d-diyn Tercemesi- Tercume Eden:Ahmed Serdaroğlu(Diyanet İşleri Mufettişi) Eseri Takdim eden : Ahmed Davudoglu,Yayınlayan:Bedir Yayınları CİLT.1 Sahife :880.)
2- Ayrıca, İmÂm Şeyh HusÂmuddin Hazretleri’nin ” Eddurretu’l-Fahireh f î EşrÂti’s-sÂa ” adlı eserinde ” Ve min ÂdÂbihi cem’ul-keffeyni inde raf’ihima fel yuferrikuhuma ” (Eller , duÂya kalktıgı zaman birleştirmek, aralarını ayırmamak duÂnın ÂdÂbındandır.) diye geciyor.
3- TAHTÂVÎ adlı Fıkıh Kitabının 173 ncu sahifesinde : ” DuÂda elleri zammetmek , yani birleştirmek duÂnın ÂdÂbındandır. “ diye geciyor.
4- MEVZÛÂTU’L-ULÛM Tercemesi, Yazarı :TaşkopruluzÂde Ahmed Efendi- Baskı Tarihi : 1313 Hicri -İkdam Matbaası – Cilt.2 Sahife 410 da : ” Ve dahi lÂyık olan oldurki, iki keffini (elini ) bir yere getirip , zamm eyleyip batınlarını ( avuclarının icini ) vechine mukÂbil ( yuzune karşı ) eyleye. “ diye gecmektedir. (5-6/Temmuz/1984 Fazilet Takvimi)
DİĞER DELİLLER :
5- SAHİH-İ BUHÂRİ’DE ( En muteber hadis kitabı ) Cilt: 4-6 Bab: 14-17 Mevzuu: Kitabu FezÂili’l-Kur’an. Sahife :106 da, şoyle gecmektedir : Hazreti Aişe’den (R.A.) rivÂyet olunmuştur. ” Nebi ( S.A.V) her gece yatagına geldiği zaman İKİ ELİNİ BİRLEŞTİRİR ,bunlara nefes eder ve İhlas, Felak ve Nas sûrelerini okurdu. Sonra iki eliyle, başından,yuzunden ve vucûdunun on tarafından başlayarak ( butun ) vucûdunu sıvazlardı. Bunu uc defa tekrar ederdi. “ diye yazzmaktadır.
6- SAHİH-İ BUHÂRÎ MUHTASARI TECRÎD-İ SARÎH TERCEMESİ’NDE . Cilt.11 Yayınlayan: Diyanet İşleri Başlkanlığı Mevzuu: Peygamberin İhlasa devamı , Sahife 236,bulunan Hadis-i şerif de,
7- SUNEN-İ TİRMİZÎ’DE Cilt: 4-5 BÂb: 20-21 Numarası : 3402 , deki Hadis-i Şerif de,
8- SUNEN-İ EBÎ DÂVÛD’DA Cilt: 5 Sahife 303, de bulunan Hadis-i Şerif de,
9- RİYAZU’S- SÂLİHIYN ve TERCEMESİ ( Hadis Kitabı ) Cilt :3 Numarası :1490 Yayınlayan : D.İ.Başkanlığı.Sahife 61 deki Hadis-i Şerif te, dua edenin iki ellerini birleştirerek du etmesi gerektiği beyan edilmektedir.
” KİM BENİM BİR SUNNETİMİ İHYA EDERSE ( DİRİLTİRSE ) , BENİ SEVMİŞ OLUR. KİM DE BENİ SEVERSE CENNETTE BENİMLE BERABER OLUR. “ Hadis-i Şerif Sunen-i Tirmizî – İlim-16 -
BİRBİRİMİZE DUA EDELİM
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Dua Şekli (İslam Timi)
-
13-09-2019, 05:06:34