ABDEST DUALARI
Namaz kılabilmek icin, Kur'an'ı tutabilmek v.s. bazı ibadetleri yapabilmek icin abdest almak lazımdır. Abdest alırken okunacak dualar vardır ki bunlar salih atalarımızdan bize kadar nakledilmiştir. Bunların okunması guzel (mustehab) gorulmuştur.
1) Abdeste başlarken eûzu besmeleden sonra:

"Elhamdu lillahillezî ce'ale'l-mÂ'e tahûran ve ce'ale'l-islÂme nûra!"
(Suyu temiz, İslamı nur kılan Allah'a hamdolsun)
2) Ağıza su verirken:

"Allahumme eskınî min havdı nebiyyike ke'sen l azma'u ba'dehû ebedÂ"
(Allah'ım, bana peygamberinin havuzundan oyle bir kadeh icir ki, ondan sonra bir daha susamıyayım)
3) Burnuna su verirken:

"Allahumme l tuharrimnî rÂyihate na'imike ve cinÂnike"
(Allah'ım, bana ni'metinin ve cennetlerinin kokusunu haram kılma)
4) Yuzunu yıkarken:

"Allahumme beyyid vechî bi-nûrike yevme tebyeddu vucûhun ve tesveddu vucûh"
(Allah'ım, bazı yuzlerin beyazlanacağı, bazı yuzlerin kararacağı gunde yuzumu ağart)
5) Sağ kolu yıkarken:

"Allahumme a'tınî kitabî bi yemînî ve hÂsibnî hisÂben yesîrÂ"
(Allahım kitabımı sağ tarafımdan ver ve hesabımı kolaylaştır)
6) Sol kolu yıkarken:

"Allahumme l tu"tınî kitÂbî bi-şimÂlî vel min-verÂ'i zahrî vel tuhÂsibnî hisÂben şedîdÂ"
(Allah'ım, kitabımı sol tarafımdan ve arkamdan verme, beni zor bir hesaba cekme)
7) Başı meshederken:

"Allahumme ğaşşinî bi-rahmetike ve enzil aleyye min berakatik"
(Allah'ım, başımı rahmetinle ort, uzerime bereketlerini indir)
8) Kulakları mesederken:

"AllÂhumme'c'alnî minellezîne yestemi'ûne'l-kavle fe-yettebiûne ahseneh"
(Allah'ım, beni, sozu işitip sozun en guzeline uyanlardan eyle)
9) Boynu meshederken:

"AllÂhumme a'tik rakabetî mine'n-nÂri vehfeznî mine's-selÂsili ve'l-ağlÂl"
(Allah'ım boynumu cehennemden ÂzÂd eyle ve beni zincirlerden, bağlardan koru)
10) Sağ ayağı yıkarken:

"AllÂhumme sebbit kademeyye alas-sırÂtı yevme tezillu fîhi'l-akdÂm"
(Allah'ım ayakların kayacağı gunde ayaklarımı Sırat ustunde sağlam tut)
11) Sol ayağı yıkarken:

"AllÂhumme'c'al-lî sa'yen meşkûran ve zenben mağfûran ve ticÂraten len tebûra"
(Allah'ım, bana beğenilecek bir calışma ver, gunahımı affedip makbul amel ve kÂrlı bir ticaret ihsan eyle)
12) Oruclu değilse abdest aldığı sudan biraz icip, kıbleye karşı durup kelime-i şehadet getirmeli:

"Eşhedu en lÂilahe illallÂh ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve rasûluh"
(Ben şehadet ederimk ki, Allah'tan başka ilah yoktur. Yine şehadet ederimki, Muhammed (a.s.), O'nun kulu ve Rasûludur)
13) Ve şu duayı okumalıdır

"AllÂhumme'şfinî bi-şifÂike ve dÂvini bi devÂike va'sımnî mine'l-velehi ve'l-emrÂdı ve'l-evca'"
(Allah'ım, bana şifanla şifa ver, devanla deva ver. Beni Âfetlerden, hastalıklardan ve acılardan koru)
14) Abdestten sonra bir veya uc kez Kadr Sûresini okumak ta abdestin ÂdÂbındandır:

"İnn enzelnÂhu fî-leyleti'l-kadri. Vem edrÂke m leyletu'l-kadri. Leyletu'l-kadri hayrun min-elfi şehr. Tenezzelu'l-melÂiketu ve'r-rûhu fîh bi izni rabbihim min-kulli emr. SelÂmun hiye hatt metle'ıl-fecr"
(Biz O (Kur'an)'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve ruh, o gece her turlu işle iner. O gece tan yeri ağarıncaya kadar bir esenliktir.)