Sakarya'nın Geyve ilcesinde yılda 75 bin ton cıkan ayva, kadın elinin değmesiyle dunya markası olacak. Turkiye'de ilk olan ve sadece kadınların calışacağı 'Yoresel Urunler Merkezi' duzenlenen torenle acıldı.

Geyve Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi duzenlenen Geleneksel Ayva Festivali şenlik havasında rengarenk goruntuler eşliğinde devam ediyor. İstanbul Buyukşehir Belediyesi Mehteranı eşliğinde protokol, Sakarya Bisiklet Derneği ve cok sayıda vatandaşın katılımı ile gercekleşen kortej yuruyuşuyle 2'nci gununde başlayan festival, Cumhuriyet Meydanı Yoresel Urunler ve Tarım Fuarı'nın acılışı ile devam etti. Geyve'de 2009 yılına kadar ilcesinin cop toplama alanı olarak kullanılan 12 bin donumluk arazi, Geyve Belediyesi tarafından hazırlanan proje ile yeniden ele alınarak temizlendi. Yaklaşık 4.5 milyon TL'ye mal olan proje ile 'Yoresel Urunler Merkezi' inşa edilen alan ilcedeki 40 kadın icin gelir kapısı oldu. 2009 yılında cop toplama alanı iken şimdi ise kadınların istihdam merkezi haline gelen merkezde ilcede yetişen urunler kullanılarak salca, pekmez, turşu, sirke, tarhana, erişte, recel uretilip satılacak. Geyve ayvasını dunya markası yapacak olan tesisin acılış torenine; Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, AK Parti Sakarya Milletvekili Ciğde Erdoğan Atabek, STK temsilcileri, belediye başkanları ve cok sayıda vatandaş katıldı.

Acılış konuşmasını yapan Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, geleneksel hale getirdikleri Geyve Ayva Festivalini ilk yapıldığında sadece bir adımlık yuruyuş zannedenlerin bugun ne kadar yanlış duşunduklerini gormuş olduklarını belirterek, "Yıllık 75 bin ton ayva ureten Geyve'mizde cok ciddi bir uretim var. Ben de burada buyuyen bir kardeşiniz olarak Geyve'mizin bu değerini on plana cıkartmak istedim. Bugun bizim icin cok onemli bir gun, hem festivalimiz var hem de bizim icin cok onemli olan Geyve Yoresel Urunler Uretim Merkezi'nin acılışı var. Burada bolgemizde yaşayan insanlarımız, halkımız calışacak. 40 kadınımız burada goreve başladı. 75 bin ton yıllık ayva ureten bir ilceyiz. Dedik ki, ayvanın başkenti Geyve. Dunya en guzel ayvayı Geyve sayesinde yiyecek. Elhamdulillah bununla alakalı calışmalarımızı yaptık. İnşallah Geyve'yi sadece Turkiye değil, bundan sonra dunya tanıyacak. Markayı oluşturduk. Markamız 'Geyva'. Bundan sonra tum marketlerde, alışveriş merkezlerinde Geyva diye gorduğunuz recel, sirke, turşu, salca, tarhana, tum yoresel urunler, Geyve Belediyesi'nin kuruluşu olarak imal edilecek" dedi.

"Bu tesisle dunyaya marka cıkaracağız"

Turkiye'de bir ilki gercekleştirdiklerini belirten Başkan Kaya, "Biz burada Turkiye'de bir ilki gercekleştirdik. Bu tesiste geleneksel yontemlerle urunler ureteceğiz diye yola cıktık. Bugun burada gorduğunuz gibi başardık. 40 tane kadın kardeşimiz bu tesiste calışacak. Bu tesiste Geyve'de yetişen tum urunlerin işlenmiş halini bulabileceksiniz. Bu tesis ayrı bir onem kazandı cunku basın mensupları aracılığıyla Turkiye'nin gundemine oturmuş bir tesis. Bir diğer onemi ise; uzerinde bulunduğumuz alan 2009 yılında ben belediye başkanı olduğum donem icerisinde Geyve Belediyesi'nin copluğu olarak kullanılan bir alandı. O tarihlerde belediye başkanı olur olmaz boyle bir ana yolun kenarında boyle bir belediye copluğunun olamayacağını soyleyerek biz bu alanı kapatmıştık. İşte bu tesis o copluğun uzerine kuruldu. 12 bin metrekare bir arazi icerisindeyiz. İcerisinde 2 bin 250 metrekare kapalı alanımız var. Bundan sonra Geyve Belediyesinin yapacağı tum projelerde kadın eli olacak. Kadının olduğu yer bizim icin onemli. Bu tesis Geyve ciftcisinin bugune kadar urettiği urunlerin heba olmasını onleyecek bir tesis. Bu tesisisin diğer bir onemi de Geyve Belediyesi'nin sosyal projelerinden bir tanesi olması. Biz bu tesisten dunyaya marka cıkaracağız. Hep beraber Avrupa'ya cıktığımızda bundan birkac sene sonra. Herhangi bir yerde eğer 'Geyva' urunu diye bir urun goruyorsak işte biz kendimizi o zaman başarılı sayacağız. Cunku daha yolun başındayız" diye konuştu.

"Sadece Turkiye değil Dunya'da duyacak"

Festivalde konuşan Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu da, "Geyve'de ayva dahil bircok meyve yetişiyor, Turkiye'nin meyve ambarı durumunda. Buyuk şanslıyız. Bu tur festivallerin buna buyuk katkısı var. Sadece Turkiye değil dunya da bunu duyacak. Eğer ayva yemek istiyorsan, en kaliteli ve en guzeli Geyve'de yetişiyor diye en iyisi Geyve ayvası alayım diyecek insanlar. Zaten meşhur olan Sakarya ayvası, Geyve ayvası şeklinde dunyada ismini duyuracak. Başkanımı ben tebrik ediyorum bu tur etkinlikleri ısrar ve inatla devam ettirsin inşallah ilerde herkes duyacak bunu, sağır sultanlar da duyacak" şeklinde konuştu.

"Sakarya'da yetişen meyvenin marka değeri taşıması mutluluk verici"

AK Parti Sakarya Milletvekili Ciğdem Erdoğan Atabek ise, "Gercekten cok mutluluk verici, Sakarya'da yetişen bir meyvenin bu kadar guzel bir marka değeri taşıyor olması. Bunu once Sakarya'ya, sonra Turkiye'ye daha sonra ise tum dunyaya tanıtma hedefinin oluşması gercekten cok anlamlı" ifadelerini kullandı. - SAKARYA

Kaynak : SonDakika
İyi Forumlar.