Turkiye'nin onemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sağladığı desteklerden yararlanan ciftci Huri Aşan ve gelini, kendi işlerinin patronu oldu

Turkiye'de her sektorde girişimcilikleri ve başarılarıyla takdir toplayan kadınlar, Tarım ve Orman Bakanlığının sağladığı destekler sayesinde tarımda da onemli işlere imza atıyor.

Guneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile ozellikle tarım sektorunde buyuk bir ivme yakalayan Şanlıurfa'da da kadınlar, sağlanan destekler sayesinde kendi işlerinin patronu olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Merkez Haliliye ilcesine bağlı kırsal Kısas Mahallesi'nde pamuk ve mısır ureticiliği yapan 57 yaşındaki Huri Aşan, gelini Rabia ile el ele vererek ipek boceği ve tavuk yetiştiriciliğine de başladı.

Aynı evde huzur icinde yaşayan ve dayanışma sayesinde kendi ciftliklerinin başına gecen gelin-kayınvalide, sabah erken saatlerde başladıkları işlerini gun boyunca sırt sırta vererek yapıyor. Cevrelerine de ornek olan Huri ve Rabi Aşan, aynı zamanda evdeki gunluk işlerde de yardımlaşıyor.

'İŞİMİZİ COK SEVİYORUZ'
Guzel sesiyle de dikkati ceken ve tarlada calışırken turku soylemeyi ihmal etmeyen Huri Aşan, AA muhabirine yaptığı acıklamada, yıllardır ciftcilik yaptığını ve sulama imkanları olmadığı icin kuru tarımla arpa, mercimek gibi urunler yetiştirdiklerini soyledi.

Kucukluğunden itibaren bu işin icinde olmasına rağmen istedikleri verimi alamadıklarını ancak bilinclendikten sonra işlerinin yoluna girdiğini anlatan Aşan, şunları kaydetti:

"Doğdum doğalı bu işin icindeyim. Su olmadığı icin onceden bir yıl tarlayı eker bir yıl nadasa bırakırdık ama su geldikten sonra her yıl pamuk ekmeye başladık. İkinci urun olarak da mısır ekiyoruz. Bu sayede gelirimiz arttı. İki cocuğum var, ikisi de ciftci oldu.

Allah razı olsun Tarım ve Orman İl Mudurluğunun desteğiyle ipek boceği işine de girdik, gelinim ise Genc Ciftci Projesi kapsamında tavuk aldı.

Gelinimle birlikte hem tarlayla hem ipek boceğiyle hem de tavuklarla ilgileniyoruz. Kendi işimizle uğraşıyoruz, ekmeğimizi buradan cıkarıyoruz, mutluyuz.

Gelinimi cok seviyorum, aynı evde yaşıyoruz. Ben onu gelinim olarak değil, kızım olarak goruyorum. O da beni annesi olarak seviyor, cok şukur. Gelinim de ben de işimizi cok seviyoruz ve en guzel şekilde yapmaya calışıyoruz."Kenti bırakıp, koye gelin geldi.

Uc yıl once kent merkezinden koye gelin gelen Rabia Aşan ise kırsaldaki hayatı pek bilmediğinden başlarda cok zorlandığını ama kayınvalidesi ve eşinin desteğiyle zorluğun ustesinden gelmeyi başardığını dile getirdi.

Genc Ciftci Projesi sayesinde 500 tavuk sahibi olduğunu ve işini sevdiğini vurgulayan Aşan, şoyle konuştu:

"Kaynanamla aynı evde yaşıyoruz, hem evdeki işleri hem de tarla ve hayvanların işlerini birlikte yapıyoruz. Kaynanam bana annem gibi davranıyor, bircok şeyi ondan oğrendim. Ben kentte doğup buyudum, liseyi bitirdim, koy hayatını ve ciftciliği bilmiyordum.

Ama burada her şeye alıştım, ekmek yapmayı, hayvanlara bakmayı, tarla işlerini kaynanamdan oğrendim. Burada once yuz tavukla işe başladım sonra Tarım ve Orman İl Mudurluğunden hibe cıktı, şimdi 500 tavuğum var. Yeni başladık, inşallah kısa surede bunların meyvesini alırız."

AA