Yonetmen Ceyda Aslı Kılıckıran, cok konuşulacak bir proje icin Amerika’da bulunan ortağı ile kolları sıvadı.
Kılıckıran ve ekibi yeni belgesel filminin cekimlerine Şubat ayında başlıyor. Amerikanın unlu yapımcılarından Robert Richter’la ortak proje yapacağını belirten Ceyda Aslı Kılıckıran, “Şubat ayında Hindistan’da, Mabudan Tapınağı’nda başlayacağımız cekimler, İngiltere’de Dunya Ruhsal Universitesi olarak adlandırılan malikanede devam edecek. Ruhsal ve meditasyon eğitimi veren kişilerle roportajlar yapılacak.” dedi.
HİNTLİ EĞİTMENLER, MEVLANA VE YUNUS EMREYE HAYRAN
Kucukluğunde annesinin anlattığı Hint masallarıyla yetişen yonetmen Ceyda Aslı Kılıckıran sozlerine şoyle devam etti, “Hint ruhsal felsefesinin benim icin en onemli ozelliği ozunde tasavvufun olması. Hintli eğitmenlerin coğu Mevlana ve Yunus Emre'ye hayran ve onların kitaplarını okuyor. Bize cok yakınlar. Bir donem dunyayı saran Secret ile bu belgeselin buluştuğu ortak nokta ise, orada konu edilen mistisizm ile bu belgeseldeki mistisizmin buluşuyor olması. Ayrıca bu projeye Brahma Kumaris (Hint Ruhsal Bilgi Organizasyonu) da rehberlik ederek destek veriyor” dedi.
ULUSLARARASI TELEVİZYON KANALLARI İLE GORUŞMELER BAŞLADI
Belgeselin cekimlerinin bitmesinin ardından Amerika'da montajına başlanacak. Yonetmen Kılıckıran şimdiden yurtdışı satışları icin bağlantıların kurulduğunu da belirterek, “Bugune kadar bircok uluslararası belgeselin yapımcılığını ve yonetmenliğini yapan Robert Richter, Discovery Channel, National Geografic, BBC ve ABC kanallarıyla goruşmelerini surduruyor.” şeklinde konuştu
ROBERT RICHTER KİMDİR?
Rober Richter, 14 yıldır 5000 uyeli Amerikan Film Yapımcıları Derneği Başkanı. Uluslararası Belgesel Filmciler Derneği Yonetim kurulunda New York temsilcisi. Başkanlığını yaptığı pek cok TV ve basın kuruluşu var. En onemli filmlerinden biri Nagasaki. Bu filmle nukleer silÂhlanmaya karşı bir kamuoyu oluşturmuş bir yonetmen ve yapımcı. Genellikle filmleri insan hakları ve kureselleşmeyle ilgili. Five Days to Change the World (Dunyayı Değiştirecek 5 Gun), Vietnam, HHH What Manner of Man, Hubert Humphrey'in 1968'de Nixon’a karşı yuruttuğu secim kampanyasıyla ilgili. Amerika'nın cok onemli filmlerinden biri olarak kabûl ediliyor.
CEYDA ASLI KILICKIRAN KİMDİR?
2006 yılında cektiği ve gazeteci yazar Duygu Asena'ya ithaf ettiği Gecerken Uğradım filmiyle cok sık gundeme gelen Ceyda Aslı Kılıckıran, 1993 yılında İstanbul Universitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bolumu’nu bitirdi. Ardından, bir yıl konservatuar eğitimi aldıktan sonra Daily News ve Middle East Journal'in yanı sıra, ceşitli yabancı basın kuruluşlarında 'yazar' olarak calıştı. CIDC Insight Dergisi'nin Genel Yayın Yonetmenliğini yaptı. Daha sonra reklÂm senaryoları yazmaya başlayan Ceyda Aslı Kılıckıran, ardından tanıtım filmleri ve reklÂm filmleri cekmeye başladı. Son dort yıldır kendi yazdığı filmleri cekiyor. Turk Sinemasının en genc kadın yonetmeni olan Kılıckıran, halen, Turk kadınlarıyla ilgili calışmalar yapan ve kadın filmi ceken tek Turk yonetmendir.
Senarist ve yonetmen Ceyda Aslı Kılıckıran'ın, yurtici ve yurtdışında ceşitli dereceler alan filmleri şunlardır:
“Bağımsızlığımı ve Seni Seviyorum”: 4. Inflatable Duck Film Festival - Denver USA.
“Watermark”: Festival Les Toiles De Mer 2005 France.
“Bir Parca Ozgurluk”: 42. Altın Portakal Film Festivali'nde aday gosterildi.
“Gecerken Uğradım”: Kılıckıran'ın 2006 yılında cektiği bu film, aynı sene icinde kaybettiğimiz gazeteci - yazar Duygu Asena'ya ithaf edilmiştir. Filmde başrolu Turk Sinemasının ve kadın filmlerinin unutulmaz ismi Hale Soygazi ustlenmiştir.
“Kilit”: 2007 yılında cektiği bu film sahneye cıkan ilk Musluman Turk kadını olan Afife Jale’nin hikayesi… “Kilit” bir kadın hikÂyesi. Kadın Eserleri Kutuphanesi ve Bilgi Vakfı tarafından odule lÂyık goruldu. Mardin Film Festivali'nin acılış filmi olarak gosterildi.
Yonetmen Ceyda Aslı Kılıckıran'ın, “İstanbul Kısa Filmciler Derneği”nden aldığı bir başka odulun yanı sıra ‘Başbakanlık’ odulu de bulunuyor