İstanbul'da, dunyada ve Turkiye'de ender rastlanan "mekik kelebeği" bulundu. Askeri kamuflaj deseniyle dikkat ceken kelebek gorenleri şaşkına cevirdi.

Dunyada ve Turkiye'de ender rastlanan "Daphnis Neri", yaygın adıyla "mekik kelebeği" denilen ture İstanbul'da rastlanıldı. Gungoren'de esnaflık yapan Ahmet Dilbaz'ın yolda bir vatandaşın aracın ustunde gorup urktuğu mekik kelebeği dikkatini cekti. Dilbaz, aracın ustundeki kelebeği alıp sahiplendi. Sonrasında kelebeğin fotoğrafını cekip internette araştıran Dilbaz, kelebek turunun dunyada ender rastlanılan mekik kelebeği olduğunu oğrendi. Kelebeğe kutu icerisinde bir yer hazırladıktan sonra yetkili birimleri arayarak bilgi alan ve İstanbul Tabiat Parkları'na yonlendirilen Dilbaz, yetkililerle telefonda goruştu. Dilbaz, mekik kelebeğini pazartesiye kadar besledikten sonra İstanbul Tabiat Parkları yetkililerine teslim edecek.

"Biri kelebeği fark etmiş ama urkerek kacıyor, "Bu ne bicim yaratık" dedi"

Mekik kelebeğini İstanbul Tabiat Parkları'na teslim edeceğini soyleyen Ahmet Dilbaz, "İş yerinin onundeydim. Biri kelebeği fark etmiş ama urkerek kacıyor, "Bu ne bicim yaratık" dedi. Onun urktuğunu gorunce benim de dikkatimi cekti. Geldim ve arabanın uzerinde değişik bir kelebek turu olduğunu gordum. Ben kelebeği aldıktan sonra internetten araştırmalara başladım. Araştırırken mekik kelebeği olduğunu, mekik kelebeğiyle birlikte ender, az rastlanan bir tur olduğunu anladım. Olmesin diye de hemen yetkili kimlere verebilirim diye araştırdım. İstanbul Tabiat Parkları'na teslim edebileceğimizi soylediler. "Elinizde dursun, olmesin, besleyin. Pazartesi'ye kadar biz alırız" diye bizi bilgilendirdiler. Pazartesi gunu kendilerine teslim edeceğiz" diye konuştu.

Kelebeği iş yerine goturduğunu dile getiren Dilbaz, "Araştırdığım kadarıyla zakkum ağacında beslenen bir kelebek turu. Zakkum tırtılı da diyorlar. Ağacın tepesinden duşmuş. Bulduğumda aracın uzerindeydi. Bunun gece uctuğunu, zakkum ağacının yaprağı, ciceğiyle ve cicek ozuyle beslendiğini anladım. İş yerine goturduğum zaman iceride sağa sola ucuştu. Ucup da uzaklara gitme gibi bir durumu yok. Şu anda dışarıdayız, ucacak gibi bir durumu yok" dedi.

tarımpusulası