Tarım ve Orman Bakanlığınca duzenlenen "Girişimci Kadın Ciftciler Odul Toreni"ne katılan Emine Erdoğan, "Ata tohumu seferberliğimizde kadınlarımızdan destek istiyorum. Tohum, gıda kalitesinin başladığı yerdir. Bu nedenle de sağlığın başıdır. Ne kadar guvenilir ve kaliteli tohumunuz varsa, gıdanız da o derece sağlıklı olur. Yerli tohumun peşine duşelim ve bu alanda devletimizin milli tarım seferberliğine katkı sağlayalım." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Ata tohumu seferberliğimizde kadınlarımızdan destek istiyorum. Tohum, gıda kalitesinin başladığı yerdir. Bu nedenle de sağlığın başıdır. Ne kadar guvenilir ve kaliteli tohumunuz varsa, gıdanız da o derece sağlıklı olur. Yerli tohumun peşine duşelim ve bu alanda devletimizin milli tarım seferberliğine katkı sağlayalım." dedi.
Emine Erdoğan, bir otelde Tarım ve Orman Bakanlığınca duzenlenen "Girişimci Kadın Ciftciler Odul Toreni"ne katıldı.
Girişimci kadın ciftciler odul toreni vesilesiyle birlikte olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Emine Erdoğan, Anadolu kadınını tarihin hicbir doneminde pasif bir duruş sergilemediğini, her zaman uretim hayatının merkezinde yer aldığını vurguladı.
Emine Erdoğan, kadınların gecmişten bugune gerek ev icinde gerekse dışında ekonomik ve sosyal hayatın her zaman bir parcası olduğunu belirterek, "Kadınlarımız yaptığı işe yureğini veriyor, kendini adıyor. Ulkemizin de bu adanmışlığa cok ihtiyacı var. Milletimizin yuksek hedeflere ulaşmasında kadınlara aktif roller duşuyor." diye konuştu.
"Yerli tohumun peşine duşelim"

Gıda kalitesi icin tohumun onemine dikkati ceken Emine Erdoğan, "Ata tohumu seferberliğimizde kadınlarımızdan destek istiyorum. Tohum, gıda kalitesinin başladığı yerdir. Bu nedenle de sağlığın başıdır. Ne kadar guvenilir ve kaliteli tohumunuz varsa, gıdanız da o derece sağlıklı olur. Yerli tohumun peşine duşelim ve bu alanda devletimizin milli tarım seferberliğine katkı sağlayalım." ifadelerini kullandı.
Emine Erdoğan, Anadolu toprağının eşsiz bir şifa kaynağı olduğunun, bilinc ve ozveriyle işlendiğinde onemli bir guce donuşebileceğinin altını cizerek, "Sadece bu topraklarda yetişen endemik bitki ceşitliliğimizi koruma, bereketli topraklarımızdan yeterince faydalanma noktasında da iş birliği yapmalıyız." dedi.
Kadınların kendi potansiyellerinin farkına varması, tarımsal uretim alanında hak ettikleri yeri edinmesi, gerek şehir hayatında gerekse kırsalda guclerini ortaya koyması gerektiğine dikkati ceken Erdoğan, sozlerini şoyle surdurdu:
"Bağcılıktan hayvancılığa, meyvecilikten seracılığa, arıcılıktan ipek bocekciliğine kadar cok ceşitli alanlarda faaliyet gosterdiğinizi biliyorum. Sizlerin cabası sadece tarımsal faaliyetlerimizi değil, ekonomiyi ve turizmi de guclendiriyor. Son yıllarda Isparta'da lavanta yetiştiriciliğinin ne kadar farklı boyutlara ulaştığını biliyor ve memnun oluyoruz. Gulu ile meşhur Isparta şehrimiz, artık lavantasıyla turist ceken bir konuma gelmiştir. Kadınlarımızın burada ustlendiği rol son derece sevindiricidir.
Keza gectiğimiz yıllarda odullendirdiğimiz kaz yetiştiriciliği, kekik ve sumak ekşisi uretimi yapan kadınlarımız var. Her biri ayrı ayrı değerdir. Lutfen başladığınız bu işlerde surdurulebilir olun. Pes etmeyin. Emek verdiğiniz alanda adres haline gelin, ihracat yapın."
"Turkiye 79 ulkeye tohum ihracatı yapan bir noktaya geldi"

Emine Erdoğan, Turkiye'nin tohum ihracatının hızla artığına işaret ederek, "2002'de 145 bin ton sertifikalı tohumluk uretimimiz 15 yılda 7 kat arttı. İhracatımız ise 8 kat artarak ulkemizi 79 ulkeye tohum ihracatı yapan bir noktaya getirdi. 2023'te hedefimiz 2 milyon ton uretim ve 500 milyon dolarlık ihracattır. 2023'te dunyanın en buyuk 10 ekonomisi arasına girme hedefi, nufusumuzun yarısını oluşturan kadınların ekonomik hayata katılımı ile mumkun olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Ulusal istihdam stratejisi cercevesinde 2023'te kadınların iş gucune katılım oranının yuzde 41'e cıkarılmasının hedeflendiğini belirten Emine Erdoğan, şoyle devam etti:
"Kırsalda yaşayan kadınlarımıza da fırsat eşitliği cercevesinde guzel imkanlar verilmektedir. Bu cercevede Tarım Bakanlığımız kırsal alanda yaşayan kadınlara yonelik tarım, ev ekonomisi ve sosyal konularda eğitim ve yayın hizmetleri sunmaktadır. Kooperatif kurmalarının desteklenmesine yonelik calışmalar yurutmekte, tarıma dayalı iş kollarında kadın girişimciliğini ozendirmektedir. Aile ciftciliğini korumak ve surdurulebilirliğini sağlamak icin kadınlar başta olmak uzere cocuk ve genclere yonelik eğitim programları hazırlamaktadır."
Emine Erdoğan, projeler sonucunda Turkiye'de ilk kez kırsalda lisanslı kadın seyisler yetiştirildiğini dile getirerek, kadın ciftcilerin koza uretimi ve balıkcı ağı tamirinde de fark ortaya koyduklarını soyledi.
2003-2017 yıllarında 2 milyondan fazla kadın ciftcinin eğitildiğini aktaran Emine Erdoğan, "İnanıyorum ki bu hizmetler kırsalda kadın girişimciliğini ust seviyeye cıkaracak ve yaşadıkları bolgenin ekonomisini daha da guclendirecektir." dedi.
Erdoğan, Turkiye'nin dort bir yanı cennet olan bir coğrafyaya sahip olduğuna dikkati cekerek, şoyle konuştu:
"Bu zenginliği değerlendirebilirsek ulusal hedeflerimize ulaşabiliriz. Turkiye'nin ekonomik ve siyasi gucu dunyada her zaman daha da artmaktadır. Bizlerin de ilerleme surecine yeni başarı hikayeleri ile destek vermemiz gerekiyor. Hepimizin cabası aynı nehire akıyor. Turkiye'nin buyume hamlesine destek veren, bu calışmalarda yer alan, alın terlerini esirgemeyen tum kadınlarımızı tebrik ediyorum. Her birine gayretleri nedeniyle teşekkur ediyor, yeni başarı hikayeleri ile tanışmayı bekliyorum."
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Emine Erdoğan'a hediye tablo takdim etti. Tarımda Kadın Girişimciliğin Guclendirilmesi Projesi Yarışması'nda ilk uc dereceye girenlere odullerini veren Emine Erdoğan, programın sonunda kadınlarla hatıra fotoğrafı cektirdi ve stantları gezdi.
Torene, Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zumrut Selcuk, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Şekerbank Genel Muduru Servet Taze katıldı.

Kaynak