Kuran ayetlerden oluşmaktadır., ayetler necmleri (vahy grubu), necmler sureleri, sureler sayfaları, sayfalar kitabı, kitap ise Kuranı oluşturur. Rasule inen ayetler necm olarak gelmekte idi. Necmler bazen yek pare bir surede olabilmektedir. Sureleri oluşturan necmler farklı zamanlarda (Vakıa/75,76,77,78’e bak) gereği uzere indirilmekte idi.

Vakıa :75. “Hayır! Necmlerin yerlerine-zamanlarına kasem (yemin) ederim ki (parca parca inmiş Âyetlerin yerlerini-zamanlarını [inişini] kanıt gosteririm ki…)” 76. Bilirseniz, gercekten bu, buyuk bir yemindir. 77. Şuphesiz bu (necmler), değerli bir Kur'an'dır, 78. Korunmuş bir kitaptadır (kurandadır.) 79. Ona ancak temizlenenler dokunabilir.(anlar) 80. O, alemlerin Rabbinden indirilmiştir. Not: Allah gokyuzunde ki yıldızları bir sus olarak yaratmıştır.(Saffat/6 ‘a



Furkan; 32,33: “Ve inkÂr edenler: ‘Kur’Ân ona bir defada topluca indirilmeli değil miydi?’ dediler. Biz onu senin fuadına (zihin,irade, gorup onaylayan yer) iyice sabitleşsin (yerleşsin) diye boyle tertil ile tertillendirdik.[parca parca yaptık]. Onların sana getirdikleri hicbir temsil yoktur ki, sana hakkı, doğrusunu ve en guzel acıklamayı getirmeyelim.”

فؤاد (fuad) kelimesi gecen ayetler : Hûd 120 İsr 36 FurkÂn 32 Kasas 10 Necm 11
Bu şekilde parca parca, necm necm, bolum bolum inen Âyetler, Kur’Ân’dan oğrendiğimize gore ilk donemlerden itibaren sayfa sayfa yazılmış ve sûreler hÂline getirilmiştir. Cunku bazı Âyetlerde

صحف (sayfa) kelimesi gecen ayetler : A’l 18 A’l 19 TÂ-H 133 Necm 36 Abese 13 Muddessir 52 Tekvîr 10 Beyyine 2

سورة (sure) kelimesi gecen ayetler: Bakara 23; Tovbe 64, 86, 124, 127; Yunus 38; Nur 1; Muhammed 20, Hud 13

Kur’Ân Sûrelerinden , Abese 13’te de Kur’Ân sayfalarından bahsedilmektedir. Fakat Abese Sûresinin 13. Âyetinde sozu edilen Kur’Ân sayfaları ne maddi olarak bugun elimizdeki 605 sayfadır, ne de diğer Âyetlerde sozu edilen Sûreler 114 adet olarak tespit edilmiş Sûrelerdir. Cunku bugun elimizdeki Kur’Ân sayfaları şerefli hattatların(İnfitar 11) yazdığı sayfalardır. 114 adet olarak belirlenmiş Sûreler ise “Sûre”den soz eden Âyetlerin indiği zamandaki Sûre anlayışı ile değil, yıllar sonra sahabenin ictihatlarındaki anlayış ile belirlenmiş Sûrelerdir.

Kur’Ân’daki her necm [vahy bolumu] bir sayfa, her konu da bir Sûre idi.

Kuranın doğru anlaşılmasıicin gerekli olan doğru metodoloji kuranda bazı “anahtar” ifadeler var. “andolsun biz bu kuranda her misali verdik” Bu ifade bize, “kuranda” anlatılan “tum konuların” birer “misal” olduğunu soyluyor.
Halbuki insanlarverilen misaller ile “anlatılan gerceği” değil, verilen misalin bizzat kendisi hakkında tartışıyor.Kuranda kullanılan lisanın, bizim aramızda kullandığımız “misallerle anlatım” lisanı gibi olduğunu gorebiliriz.


Zira Allah, BİZİMLE hayatın dili ile konuşuyor.Bir yapının ozelliğini anlatmak icin o yapıyı konuşturuyor ve o yapı ile Allah konuşuyor.


Her biri, bir misal; -Dağlar konuşur mu?-Duman olan gok ve yeryuzu konuşur mu? -Yeryuzu konuşur mu? Cehennem Konuşur mu?


Kuranda anlatılan kıssaların herbirisi, insanda, hayatta ve kuranda mevcut cok onemli bir gerceği anlatıyor. Bunları araştırabilir ve doğruya en yakın olanı ortaya koyabiliriz. Kuranda hayret ve hayranlık uyandıran bir cok ornek anlatım var ve kuranın bu misallerle anlattığı gercekler, İnsanın / insanlığıngelişimi, yaratılışı ve geleceği acısından, en onemli kavramlardır. "andolsun biz bu kuranda her misali verdik”MİSAL Şuayb aleyhisselam ve halkı Medyen hikayesinde, Kuran ve icindeki Din hakkında ve hatta kuranı anlamada metod konusunda onemli “olculer” verilmektedir. Bu olcme ve değerlendirme nasıl olmalıdır. Kıstasta (olcmede) iki taraf var ve birbirine gore ağırlık – onem derecesi olculmelidir. “kaim en bil kıst” = “dosdoğru durmak” olcuyu tartıyı doğru yapmak gerekmektedir. MeDYeNdemek, Diyn demektir, değerlendirmek, derecelendirmek demektir. MeDiNe, MeDeNiyet kelimeleri ile aynı kokten ve anlamdandır. Medyen halkı, din konusunda olcup bicen, karar veren, geniş halklara verilen misaldir.Neyi anlatıyor?Diyn konusunda yanlış, eksik olcen tartan halkı anlatıyor. Cunku dikkat edersek, markette bir alışverişte tartıyı eksik – yanlış tartmak mı daha onemlidir, yoksa din konusunda bir bilgiyi mi eksik yanlış tartmak- değerlendirmek mi daha onemlidir. Hangi taraf daha ağır, daha onemli ve ilerde olmalıdır.


__________________