İlgili ayetin meali şoyledir:

“Ben onları ne goklerin ve yerin yaratılışına, ne de kendilerinin yaratılışına şahit tuttum. Saptıranları da hicbir zaman yardımcı edinmiş değilim.” (Kehf, 18/51)

"Ben onlara ne goklerin ... ne de kendilerinin yaratılışını gosterdim" cumlesindeki zamirlerden kimin kastedildiğine gore Âyete iki turlu mÂna verilmektedir:

a) Zamirler, İblîs'i ve neslini ifade ettiği takdirde mealinde verilen mÂna cıkar. Buna gore Âyette goklerin, yerin ve insanların yaratılışında -hazır bulundurulmadıkları icin- hicbir katkıları olmayan, hatta kendileri dahi sonradan yaratılmış bulunan, dolayısıyla ilÂh olmaları imkÂnsız olan şeytanların ibadet ve itaate lÂyık olmadıkları bildirilmekte ve Allah'ın, insanları yanlış yola saptıranları kendisine yardımcı edinmeyeceği vurgulanmaktadır.

b) Zamirler, İblîs'i ve neslini dost edinen insanları ifade ettiği takdirde mÂna şoyle olur:

"Ben onlara (muşriklere) ne goklerin ne yerin ne de bizzat kendilerinin yaratılışını gosterdim. Ben, yoldan cıkaranları yardımcı edinecek değilim. Onlar, bana ortak koştukları şeylerin, kÂinatı yaratırken bana yardım ettiklerini gormediler. O halde onların benim ortaklarım olduğunu nasıl iddia ediyorlar?"

CÂhîliye doneminde insanlar cinlerin yeryuzunde tasarrufta bulunduklarına inanırlar, korkutucu bir vadiye geldiklerinde, bÂtıl inanclarına gore o vadide tasar*rufta bulunan cinin zararından emin olmak icin "Bu vadinin azizine sığınırım." derlerdi. (İbn Âşûr, ilgili ayetin tefsiri)

Yukarıdaki iki yoruma gore de Allah TeÂl Âyette kendisine ortak koşulma*sını reddetmekte ve bunu yapanları kınamaktadır. Zira kÂinatta var olan her şeyi o yaratmıştır. Bu konuda eşi ve ortağı yoktur. Kur'Ân-ı Kerîm goklerin ve yerin, bu*ralarda yaşayan varlıklardan daha once yaratılmış olduğunu ifade eder. (bk. Fussilet 41/9-12; Kur’an Yolu, Heyet, ilgili ayetin tefsiri)

Ayette gecen “el-mudıllîn” “yoldan cıkanlar, sapıtanlar, hak yoldan ayrılanlar" anlamına gelmektedir. Yuce Allah sapıtmışları yardımcı edinmeyeceğini soyleyerek, sahte tanrıları reddetmektedir. Allah'ın eşi yoktur, yardımcısı da yoktur.

Allah'ı bırakıp bazı varlıkları Allah'a ortak sayacak şekilde sevip ilÂhlaştıranlar, her şeyden once kendi azizliklerini ve Allah yanındaki şerefli yerlerini zedelemekte, varlık Âleminde kendilerine ayrılan “mukerremlik, mukemmellik ve hurmete layık" makamından aşağı inmektedirler. Bu bir bakıma insanın once kendi yaratılışındaki hikmete ve sonra da kÂinat duzenine ters duşmesi demektir.

http://www.sorularlaislamiyet.com/ar...kimlerdir.html