2014 yılında başlatılan "Tropicana Bahce Okulları" Projesi kapsamında ciftcilere eğitim veriliyor, yerel meyve ağaclarının fidanları dağıtılıyor, doğru uygulamalarla dikim ve yetiştirme bilgilendirmesi yapılarak yerel meyvelerle ilgili mirasın korunması ve surdurulmesi icin calışmalar yurutuluyor.
Ambalaj uzerine meyve suyunun yoresini yazan tek marka olma ozelliğini taşıyan Tropicana, Turkiye'nin 7 bolgesinden 7 şehirde Tropicana Bahce Okulları eğitimlerine devam ediyor. Ulkenin hazineleri olan yerel meyveleri koruma hedefiyle hareket eden Tropicana, Adana, Malatya, Gaziantep, Konya, Afyon ve Bursa'dan sonra Amasya'da da eğitim verdi.
Amasya'daki elma ureticilerine, BUYEM tarafından ucretsiz olarak, Finansal Kaynak Yonetimi, Bireysel Potansiyel Keşfi, Ciftcinin Vizyona Olan Yolculuğu ve Elma Uretiminde Zirai Mucadele Yontemleri olmak uzere dort ana başlıkta eğitim hizmeti sunuldu.
Eğitimleri başarıyla tamamlayan ciftcilere, Amasya Tarım ve Orman Mudurluğunde duzenlenen torenle sertifikaları verildi.
PepsiCo Turkiye Kıdemli Pazarlama Direktoru Evrim Şen, yaptığı acıklamada, Tropicana ile Turkiye'nin tercih edilen yerel meyvelerini artık isimleriyle ozdeşleşmiş, cok bilinen yorelerinden toplayıp ambalajlayarak sofralara sunduklarını ve yerel meyveciliği desteklediklerini belirtti.
Tropicana olarak sadece Amasya bolgesindeki ureticilerden elma tedarik ettikleri icin meyve suyu kutularının uzerinde "Yuzde 100 Amasya Elma Suyu" yazabilen tek marka olarak one cıktıklarına dikkati ceken Şen, şoyle dedi:
"Tropicana, Amasya bolgesinde uretim yapan ortalama 150 aile ciftliğinden alım gercekleştiriyor. Amasya elması yerel dilde misket elması olarak adlandırılan bir elma cinsi. Bu cins elmalar kedine has mayhoş bir tat ve mistik bir koku barındırıyor. Bu eşsiz tat ve koku Amasya yoresinin ve yaylalarının kendine ozgu ikliminden kaynaklanıyor. Normal şartlarda bodur tip elma ağacları en fazla 3 yıl icinde meyve veriyor. Amasya misket elması ağacları ise en az 8-10 yıl sonra meyve vermeye başladığı icin bu ağacların elmalarının tatları oturmuş yapısıyla one cıkıyor. Amasya bolgesindeki elma hasatları yuzde 70 oranında kadınlar tarafından gercekleştiriliyor. Bu sebeple hem kadın istihdamı gercekleştirilirken hem de kadınların ozenli toplama teknikleri sayesinde elmalar ve ağaclar zarar gormuyor."
BUYEM Merkez Muduru Dr. Tamer Atabarut da Tropicana Bahce Okulları projesi kapsamında PepsiCo ile birlikte meyve yetiştirme konusunda zaten buyuk bir uzmanlığa sahip olan ciftciler icin bir dizi eğitim programı uyguladıklarını ifade etti.
Eğitimlerin olumlu sonuclarını aldıklarını belirten Atabarut, şunları kaydetti:
"Bu programlarımızın arasında uretimde sureklilik sağlanabilmesi adına, ciftcinin mesleğe uyumu, birinci kuşaktan ikinci ve ucuncu kuşağa gecişte uretimin devamlılığı gibi konular yer alıyor. Aynı zamanda tum enerjisini uretime harcayan ciftcilerimizin uretim sonrasında karşılaşacakları, lojistik yonetimi, bankalar ile ilişkiler ve ciftcilere uygun yatırım araclarının belirlenmesi konuları da eğitim programımızda bulunuyor. Burada temel hedefimiz meyve ureticilerimizi her duruma adapte ederek verimli bir calışma hayatına hazırlayabilmek."
BİNE YAKIN CİFTCİYE ULAŞILDI
PepsiCo İletişim Muduru Şirin Guven Yazıcıoğlu da yerel yonetimlerin desteklerinin alındığı "Tropicana Bahce Okulları" projesiyle bugune kadar bine yakın ciftciye eğitim verildiğini, bu kesime 12 bin yerel meyve fidanının dağıtıldığını bildirdi.
Yazıcıoğlu, "Turk meyveciliğinin gelişimini destekleyerek, meyve suyunda Turkiye'de kişi başı tuketimi buyutmek hedefiyle calışmalarını surduren Tropicana, farklı paket ve boylardaki Bursa Şeftali Nektarı, Afyon Vişne Nektarı, Malatya Kayısı Nektarı, Amasya %100 Elma Suyu, Anadolu Karışık Meyve Nektarı, Antalya Nar Nektarı, Geyve Ayva Nektarı ceşitleriyle meyve suyu severlerle buluşmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.
AA