ULUSAL Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Bertan Balcık, pamukta Cukurova bolgesinde Adana dışındaki kentlerde verim duşukluğu olduğunu, destek primlerinin en az enflasyon oranı kadar artırılması gerektiğini soyledi.
Sezon oncesi eski mahsul alışverişlerde 11 ile 11,50 liraya kadar yukselen lif pamuk fiyatının hasadın başlamasıyla birlikte yuzde 30 duştuğunu belirten UPK Başkanı Bertan Balcık, guncel fiyatların 9,50-8,50 lira arasında olduğunu belirtti. İplik sanayicisinin lif pamuğa, yağ sanayicisinin pamuk cekirdeğine talebinin zayıf olduğunu soyleyen Balcık, faizlerin yuzde 40'lara yukselmesinin pamuk fiyatının duşuşundeki ana neden olduğunu vurguladı. Ureticinin eline gecen paranın 4,50 liradan 3,50 liraya duşerek neredeyse 2017 fiyatlarına yaklaştığını soyleyen Balcık, şunları kaydetti:
"2018 pamuk sezonu uretici acısından iyi başlamadı.



İlk olarak Adana haric diğer yerlerden gelen verim duşukluğu haberleri moralimizi bozdu. HÂl hasadın devam ettiği yerlerden bu veriler gelmektedir. Konseyimizin koyduğu 1 milyon tonluk uretim hedefini tutturmak zor olacak. Bolgelerden aldığımız yeni bilgiler ışığında tahminimizi revize ettik ve 900 bin ton civarı lif pamuk uretimi bekliyoruz. Yurt dışında 190 cent yani 11,50 lira olan lif pamuk fiyatı ulkemizde 9,50 ve 8,50 lira aralığında kalitesine gore kendine alıcı bulmaktadır. Bu durumda kutlu pamuğun kalitesi ve lif randımanına gore ureticinin eline 3,50 lira gecmektedir.



Başka bir ifadeyle 'Yerli uretim Turk pamuğu tekstilci icin en ucuz hammadde kaynağı oldu' diyebiliriz. Pamuk uretiminde kullanılan mazot, gubre ve ilac gibi girdilerin ithalata bağlı olması, dovizdeki yukselme, arka arkaya gelen zamlar, gecen yıla gore azalan verimler ve sezonun başı olmasına rağmen duşme eğilimindeki fiyatlar ureticilerimizi onumuzdeki yıl icin endişelendirmektedir. Ciftcilerimizin haklı endişelerinin azaltılması ve surdurulebilir pamuk uretiminin devam etmesi icin UPK olarak devletimizin pamuğa verdiği prim miktarını en az enflasyon oranında artırmasını oneriyoruz."


GELECEK YILIN PLANLAMASI BAŞLADI


Konsey olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gelecek yıl pamuğa vereceği desteklemelerle ilgili yapılan calışmalara yoğunlaştıklarını kaydeden Balcık, şunları soyledi:


"Bakanlığımıza doğru bilgilendirmeler yaparak katkı sağlıyoruz. Pamukla ilgili bize iletilen butun konuları başta ureticilerimiz olmak uzere, sektorun butun unsurlarını ve ulkemizin menfaatlerini on planda tutarak cevaplıyoruz. Bakanlığımızın konseyimizle olan yakın işbirliğinden son derece memnunuz. Diğer taraftan, sezonun başlamasıyla birlikte fiyatlar hic kimsenin beklemediği bir hızda geri gelerek ureticiyi umutsuzluğa itti. Ulusal Pamuk Konseyi pamuk sektorunun butun bileşenlerini temsil eden bir yapıda ancak şu anda bariz şekilde pamuk ciftcisi aleyhine bir durum oluştu. Tabii ki tekstilcimizin uygun fiyattan hammadde temin etmesini isteriz. Ancak bu hammaddeyi ureten pamuk ciftcisinin mağdur olmasını ve uretimden vazgecme noktasına gelmesini de istemiyoruz. Pamukta Toprak Mahsulleri Ofisi gibi piyasayı dengeleyici gorev yapacak bir kurum yok. Bu yuzden Ulusal Pamuk Konseyi olarak oncelikle ciftcilerin ortağı olduğu Cukobirlik, TARİŞ ve Antbirlik gibi birliklerimizin ureticiye verilen lisanslı depoculuk desteklerinden hemen yararlandırılmaları gerektiğine inanıyoruz. Şu anda bu imkandan birlikler ve bağlı kooperatifler istifade edemiyorlar. Bu destekler sayesinde birlikler uretici adına aldıkları pamuğu işledikten sonra hemen satmak zorunda kalmayacakları gibi acil ihtiyacları icin finansmana erişim imkanı da elde etmiş olacaklar."


LİSANSLI DEPOCULUK GELİŞTİRİLMELİ


Lisanslı depoculuğun hukumetin başlatmış olduğu ve uygun destekleme politikalarıyla yaygınlaştırılmasına calıştığı hayati oneme sahip bir cozum olduğunu ifade eden UPK Başkanı Bertan Balcık, sozlerini şoyle tamamladı:
"Ureticiler pamuklarını buyuk coğunlukla hasat zamanında ve duşuk fiyattan satmak zorunda kalmaktadır. Bilinmelidir ki; pamuk urunu buğday gibi hemen depoya konulmaz. Mutlaka cırcırlama işleminden sonra lif pamuk olarak muhafaza edilmek zorundadır. Bu konuda Konsey olarak onerimiz, ureticinin lisanslı depoya koyduğu cırcırlanmış lif pamukların karşılığı alacağı elektronik urun senedinin 'desteklemeye esas belge' olarak kabul edilmesi icin prim tebliğinde değişiklik yapılmasıdır. Aksi takdirde lisanslı depo desteği uygulaması pamuk icin arzu edilen sonuc vermeyecektir."


tarımpusulası
__________________