2. ki O, insanı alaktan yarattı.


Alak sozcuğu, kelimenin sozluk anlamlarının dışında olarak eski tefsirlerde “kan pıhtısı” şeklinde karşılanmıştır. Bunun nedeni, ya ilk Yunan hekimi Hipokrat ve takipcilerinin etkisi, ya da duşuk yapan bir kadında, duşuk halindeki ceninin rahîm kanıyla karışık goruntusunun kabaca izlenimiydi.

Alak sozcuğu, “birleşmek, bitişmek, asılı olmak, cezp etmek, gonulden sevgi ve aşk” anlamlarına gelir.

İnsanın yaratılışındaki “alak” evresi, “nutfe” evresinden sonradır. (Mu’minûn Sûresi’nin 14; Hacc Sûresi’nin 5. Âyetleri) Nutfe tarafından dollenen yumurta, rahîme yapışır. Boylece embriyon, rahîm uzerinde bir kok oluşturarak rahîme cengelle asılmış gibi bir gorunum arz eder ve o kok ile beslenir. Rahîme asılı bu dollenmiş yumurta adeta bir parazit pozisyonunu andırır. Başka bir ifadeyle aslında bu “larva”, yani (embriyon kurtcuğu) parazitin bizzat kendisidir. Cenin, hamilelik suresince bir parazit olarak anneden beslenir.

Bu Âyetten şu anlamları cıkarmak mumkundur:

•Allah en basit, en olmadık şeyden mukemmel insanı yaratandır veya kibirli olanı [Ebû Cehl'i ve benzerlerini] pis bir şeyden yaratandır. İnsanın evveli cife. [iğrenc şey] ahiri lÂşedir . [leş] Oyleyse bu kibir niyedir?

•Esasen, sadece insan değil, canlıların bircoğu da Alak’tan yaratılmıştır. Âyette sadece insanın zikredilmiş olması, biyolojik canlılar icindeki tek akıl sahibi olup teklife muhatap alınması sebebiyledir.

•Âyetten işaret anlamı olarak “koskoca insanı kucucuk bir hucreden yaratan Rabbin, bir Muhammed’den de koskoca bir ummet yaratacaktır” mesajı da alınabilir.

•Alak/embriyonun mahiyetinin bu Âyetin indiği donemde henuz tam bilinmediği dikkate alınırsa, bu Âyet iceriği itibariyle bugun mu’cize niteliği de taşımaktadır.

•Anlatımlar Ebû Cehil’in şahsında tekil insana yonelik olmasına rağmen tum insanlığı icine almaktadır.
__________________