Tarım ve Orman Bakanlığının ev sahipliğinde 15 Ekim Dunya Kadın Ciftciler Gunu vesilesiyle duzenlenen Girişimci Kadın Ciftciler Odul Toreni’ni Meyra Palace Otelde gercekleşti.

Duzenlenen Girişimci Kadın Ciftciler Odul Torenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Aile, Calışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zumrut Selcuk ve Şekerbank Genel Muduru Servet Taze katıldı.

Tarım ve Orman Bakan Dr. Bekir Pakdemirli torende yaptığı konuşmada, tarımsal uretimin ve kırsal hayatın surekliliğinin sağlanmasında en onemli rolu ciftci kadınların oynadığını ifade ederek, "Ciftci kadınlarımız, ailenin yapı taşı ve surdurulebilir kalkınmanın şampiyonudur." diye konuştu.

Bir ekonomist olarak, kadınların iş gucune katılım oranını cok onemsediğini vurgulayan Dr. Pakdemirli, "Dunyada tarımsal iş gucunun yaklaşık yuzde 40'nı kadınlar oluşturmaktadır. Turkiye'de ise toplam istihdam icinde kadının payı yaklaşık yuzde 31 iken, tarımda bu oran yuzde 45'i buluyor. Bu bağlamda, tarım sektorunu sırtlayan kadın ciftcilerimize yonelik faaliyetlerin cok buyuk onem taşıdığını biliyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Dr. Pakdemirli, tarımsal uretim faaliyetine erkeklerden daha fazla katılımları dikkate alındığında, kadınlara tarımsal eğitim hizmetleri verilmesinin onem taşıdığını, Bakanlık tarafından 2003 yılından bugune kadar kırsalda yaklaşık 2,1 milyon kadın ciftcinin eğitildiğini soyledi.

Kadınlar tarafından kurulmuş 43 tarımsal kalkınma kooperatifi bulunduğunu aktaran Dr. Bekir Pakdemirli, şoyle devam etti:

"Bakanlık olarak kadın ciftcilerimizin desteklerimizden daha fazla faydalanması adına da pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, proje sahibinin kadın ciftci olması veya kadın ciftci tarımsal amaclı kooperatif ve birlik uyesi olması durumlarında artı puan veriliyor. Yine bir Avrupa Birliği hibe programı olan IPARD değerlendirme kriterlerinde kadın yatırımcılara hibe sıralamasında ilave puan veriyoruz. Hayvancılık yatırımları icin ek 10 puan, işleme ve pazarlama yatırımları icin ek 5 puan, ciftlik faaliyetleri kapsamındaki yatırımlarda ek 15 puan sağlıyoruz. Genc Ciftci Projelerinin Desteklenmesi Programı'nın yuzde 60'ı kadın ciftcilerden oluşuyor. Program kapsamında, başvuru sahibinin kadın ciftci olması durumunda ilave puan verilmektedir. Yaklaşık 29 bin kadın ciftcimiz bu destekten yararlanmış ve 862 milyon lira hibe destek almıştır."

Kadınlara girişimcilik eğitimi

Dr. Pakdemirli, Turkiye'de ev hanımı iken "hanım ağa" olan binlerce ciftci olduğuna dikkati cekerek, "Kadınlarımıza imkÂn verilirse dunyayı bambaşka bir hale getirebilirler. Dort bilezikle bir buzağı alan ve 10 yıl icinde 1 milyon lira sermaye elde eden hanım kardeşlerimizin hayat hikÂyelerini dinlediğimde heyecanlanmış, aynı zamanda da mutlu olmuştum. Bu hayalinizin peşine duşerek, 2014 yılında bir ilde başlattığımız Tarımda Kadın Girişimciliği'nin Guclendirilmesi Programı'nı, 2018 yılında 7 bolgeye yaydık. 29 ilde, bin 60 kadın ciftcinin, girişimcilik eğitimleri kapsamında sertifika almalarını sağladık. 2 bin 60 kadın ciftci, İŞKUR veya KOSGEB iş birliğiyle 70 saat, 4 gun sureli 'uygulamalı girişimcilik' eğitimleri alarak sertifika sahibi olmuşlardır." dedi.

Turkiye'de ilk kez kırsalda kadına yonelik yapılan Tarımda Kadın Girişimciliği Programı ile kadınların hayallerinin gercekleşmesine katkı sağlandığını belirten Dr. Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Uretici ve girişimci ruha sahip kadınlarımızı bilgilendirerek, uygulanabilecek projelerinin hayata gecirilmesinde etkinliklerini artırarak, tarımda kadın girişimciliğini en ust seviyeye cıkarmak adına onemli bir adım atılmıştır. Kadınlar, her alanda yarattığı katma değerin, esirgemedikleri emeğin, Turkiye'nin gercek gucu olduğunun farkına varmalıdır. Değiştirmek istediklerini sivil toplum kuruluşlarında en onde yer alarak, birlikler, kooperatifler kurarak ve yaşatarak yapmalıdırlar."

Dr. Pakdemirli, "Hayatımın her anında ve aldığı her kararda desteğini esirgemedi." diyerek eşi Ahu Pakdemirli'ye de teşekkur etti.

Kırsalda başarılı girişimcilik faaliyetlerinde bulunan kadınların odullendirildiği torende, toplam 4 kategoride 16 kadın ciftci odule layık goruldu. Torende, birinci Yasemin Beyazıt'a, ikinci Sevgi Kucuksavlı'ya ve ucuncu Aynur Ormancı'ya Emine Erdoğan tarafından odulleri takdim edildi.


tarımpusulası
__________________