Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli: “ 2030 yılına kadar aclığa son verme hedefi, surdurulebilir tarımdan gecmektedir”
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "2030 yılına kadar aclığa son verme hedefi, ulaşılması zor bir hedef değil. Bu hedefe başarılı bir şekilde ulaşmanın yolu surdurulebilir tarımdan gecmektedir." dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, BM Gıda ve Tarım Orgutu (FAO), Turkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TUGİS) ve Surdurulebilirlik Akademisi iş birliğiyle bu yıl dorduncusu duzenlenen Surdurulebilir Gıda Konferansı, İstanbul'da başladı.
Dr. Bekir Pakdemirli, program oncesinde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Orgutu (FAO) Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu Genel Direktor Yardımcısı Vladimir Rakhmanin'i kabul etti. Basına kapalı gercekleştirilen kabulde, iş birliğinin devam ettirilmesi ve daha ileri noktaya taşınması konusunda tam mutabakat sağlandığı bildirildi.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Pakdemirli, bu yıl "2030'a kadar dunyada aclığa son vermek mumkun" temasıyla 38'incisi duzenlenen Dunya Gıda Gunu kapsamında gercekleştirilen konferansın acılışında yaptığı konuşmada, dunyada yaşanan aclık sorununun; iklim değişikliği, kaynakların verimli ve etkin kullanılmaması, yaşanan catışma ortamları, gelir paylaşımındaki dengesizlikler gibi pek cok sebebi bulunduğunu anlattı.
Dr. Pakdemirli, 2030 yılına kadar aclığa son verme hedefinin, ulaşılması zor bir hedef olmadığını belirterek, "Bu hedefe başarılı bir şekilde ulaşmanın yolu surdurulebilir tarımdan gecmektedir. Kırsal kalkınma alanında daha fazla yatırım yapmak, gıda israf ve kayıplarını onlemek ve ureticileri bilinclendirerek desteklemek, surdurulebilir tarım icin vazgecilmezimizdir." dedi.
Doğal kaynakların sınırlı olduğunu, herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Dr. Pakdemirli, su kaynaklarının azaldığını ve her gecen yıl temiz su ihtiyacının arttığını, bakanlığın, su ve enerji kaynaklarını koruyarak surdurulebilir gıda guvenliğini sağlamak icin yoğun caba sarf ettiğini anlattı.
Bakan Dr. Pakdemirli, "Bugun burada belirtmek isterim ki bakanlık olarak, onumuzdeki gunlerde ureticiden tuketiciye, yani tarladan sofraya gıda kayıp ve israfların sonlandırılması amacıyla ilgili tum paydaşları da dÂhil edeceğimiz yeni bir calışma başlatacağız." dedi.
"Tarımsal uretimde dunyada ilk 10'da yer alıyoruz"
Dr. Bekir Pakdemirli, Turkiye'nin, tarımsal uretimde dunyada ilk 10'da yer aldığını belirterek, gıda guvenliği ve kırsal kalkınma kapsamında uluslararası ortaklarla bolgede ve dunya capında uzerlerine duşen gorevi yapmaya gayret gosterdiklerini ifade etti.
FAO ile yuruttukleri Ortaklık Programı kapsamında, Orta Asya'daki kardeş ulkelere, gıda guvenliğinin sağlanması amacıyla finansman ve teknik destek sağladıklarını kaydeden
Dr. Pakdemirli, program başarılı olduğu icin ikinci fazına "ormancılık" alanını da eklediklerini bildirdi.
Dr. Pakdemirli, 2050 yılında kuresel nufusun 9,7 milyara ulaşmasının beklendiğini ifade ederek, gıda arzının neredeyse yuzde 50 artması gerektiğini soyledi. Dr. Pakdemirli, "Ancak erozyon, arazi bozunumu, iklim değişikliği ve catışma ortamları tarımsal uretime, dolayısıyla gıda guvenliğine olumsuz etki yapan başlıca faktorlerdir." dedi.
Dunyada gıda guvenliğinin sağlanamaması sonucu 821 milyon insanın aclık sorunu cektiğini vurgulayan Dr. Pakdemirli, "Bu nufusun neredeyse 3'te biri Afrika'da yaşamaktadır. Afrika kıtasında toplam nufusun yuzde 21'i, yani 256 milyondan fazla insan, yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya bulunmaktadır. Buyuk coğunluğu gelişmekte olan ulkelerde olmak uzere dunya genelinde cocuk olumlerinin yuzde 45'i yetersiz beslenme kaynaklıdır. Bu sorunların farkında olarak, aclık sorununun yoğun bir şekilde yaşandığı ve Cumhurbaşkanımızın ozel onem verdiği Afrika ulkeleri ile ulkemiz arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla pek cok faaliyet gercekleştirdik ve gercekleştirmeye devam ediyoruz." şeklinde konuştu.
"Sanayileşmiş ulkelerde gıda kaybı ve israfı 700 milyar dolar"
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Pakdemirli, buyuk oranda aclık ceken nufusa karşın dunyada 672 milyon obez ve 1,9 milyar fazla kilolu insan bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"ABD'nin yuzde 36'sı obez, Avrupa'nın yuzde 23'u obez, yuzde 50'si de aşırı kiloludur. Ayrıca, aşırı gıda tuketiminin yanı sıra gıda israfının en cok yapıldığı ulkeler de batı ulkeleridir. Dunyada uretilen gıdanın her yıl ucte biri kaybedilmekte ya da israf edilmektedir. Her yıl gelişmiş ulkelerde israf edilen gıda hacmi, 222 milyon ton, tum Sahraaltı Afrika ulkelerinin net gıda uretim hacmine neredeyse eşit.
Gıda kaybı ve israfının ekonomik acıdan boyutu sanayileşmiş ulkelerde 700 milyar dolara, gelişmekte olan ulkelerde de 300 milyar dolara tekabul etmektedir. 2050 yılında 9,7 milyara ulaşacak dunya nufusunu beslemek icin tarımsal uretimin yuzde 50 oranında artması gerektiği duşunulduğunde, gıda kaybı ve israfını asgari duzeylere indirmenin hayati derecede onem arz ettiğini vurgulamamız gerekiyor."
Dr. Pakdemirli, bu kapsamda hukumetlerin ve uluslararası toplumun, gerekli onlemleri alması, geri donuşu olmayan bir noktaya gelmeden tedbirleri hayata gecirmesi gerektiğini soyledi.
Kaynak
__________________
...“ 2030 yılına kadar aclığa son verme hedefi, surdurulebilir tarımdan gecmektedir”
Tarım ve Hayvancılık0 Mesaj
●35 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayvanlar Alemi
- Tarım ve Hayvancılık
- ...“ 2030 yılına kadar aclığa son verme hedefi, surdurulebilir tarımdan gecmektedir”