Antalya'da her yıl uretilen milyonlarca ton domates ile hem ic piyasada hem de ihracatta ulke ekonomisine cok buyuk katkısı olan Aksu ilcesinde yuzlerce ciftci domates hasadını yapmaya başladı. İlcede uretilen domatesin pazar piyasasına girmesiyle birlikte tezgahlarda 9-10 TL'den alıcı bulan domatesin 2-3 TL'ye kadar duşmesi bekleniyor.
Antalya'da ortu altı uretimin onemli merkezleri arasında bulunan Aksu ilcesinde ciftciler, binlerce donum alan uzerinde yetiştirdikleri domateslerin hasadına başladı. İlcede her yıl yetiştirilen milyonlarca ton domates bir yandan ic piyasada ureticinin daha ucuz domatese ulaşmasını sağlarken diğer taraftan da ozellikle Rusya ihracatında ulke ekonomisine buyuk katkı sağlıyor. İlcede uretilen domateslerin pazar piyasasına girmesiyle birlikte, tezgahlarda 9-10 TL'den alıcı bulan domatesin fiyatının 2-3 TL'ye kadar duşmesi bekleniyor. Ote yandan ciftciler 2-3 TL'ye domates satmaları durumunda bu kez zarar edeceklerini belirtti.
"10 TL olan domates fiyatları duşer"
Dunyanın gozunun ilcede uretilen domatesler uzerinde olduğunu belirten ciftci Mustafa Guvendiren, "Buradan uretilecek domatesler ile pazar fiyatları duşebilir. İlcemizde milyonlarca ton domates uretiliyor. Domates pazarda 2-3 TL'den satıldığı zaman ciftci zarar eder. Biz kazanamayız. Domateslerimiz yakın zamanda piyasaya surulecek. Şu anda pazarda 9-10 TL olan domates fiyatları duşer. Bizim maliyetlerimiz de cok yukseldi. Domatesin fiyatının yuksek olmasının komisyoncu ile alakası yok. Komisyoncu bizim malımızı pazarlıyor. Eskiden pazarcı 1 TL'den aldığı domatesi 1 lira 20 kuruşa satıyordu. Şimdi ise devletimiz serbest piyasa ekonomisi uyguladı. Pazarcı 1 TL'den aldığı domatesi 5 TL'ye satıyor. Bir donum domatesin maliyeti 12 bin TL'yi buluyor. Bu gecen yıl 5 bin TL'ydi" acıklamasını yaptı.
"Domatesin 10 TL olmasını ben de istemiyorum"
50 yıldır ciftcilik yapan Mehmet Kurtan ise, "Gecen yıl yaptığım masrafın 2-3 mislini yaptım. Bu şekilde biz de para kazanmayız. Domates fiyatı duşuyor. Bundan sonra da duşmeye devam eder. Bu fiyatlar devam etmez" dedi. Domatesin şu andaki fiyatının ciftciyi memnun ettiğini belirten ciftci Suleyman Kurtan ise, "Fiyatlar şu anda domates olmadığı icin yuksek. 1 ya da en gec 2 ay sonra domates coğalacak ve fiyatalar da duşecek. 2 TL'nin altına duştuğu zaman bizi kurtarmıyor. Zaman gelecek ulkemizde insanlar domatesi Avrupa'da olduğu gibi tane ile tuketecek. Pazarda domatesin 10 TL olmasını ben de istemiyorum. Ben halde 2 TL'ye satarım. Ama benim de girdilerim ucuzlasın. Ben 2 TL'ye hatta 1,5 TL'ye domates satmaya razıyım. Ama girdilerim cok yuksek. En kısa zamanda bize destek verilmesi gerekir. Bizler komisyonlar olmadan kime domates vereceğiz. Bunların kaldırılması cozum değil. Bazen mahalleye gelen tuccarlar bile bizi kandırıyor" acıklamasını yaptı.
Kaynak