Gumuşhane İl Tarım ve Orman Mudurluğu tarafından duzenlenen patates hasadı tarla gunu etkinliği, Kose ilcesi Gokce koyunde yapıldı. İl genelinde 20 bin dekar alanda uretimi yapılan patatesten 45 bin ton urun bekleniyor. 

Haber:Gumuşhane İl Enformasyon
Sulu tarımın yaygınlaşmaya başladığı Gumuşhane’de patates uretimi de her gecen gun artıyor. Ulke genelinde patates hasadının son gunleri yaşanırken Gumuşhane’nin yuksek rakımlı ilcelerinde hasat tum hızıyla devam ediyor. Gumuşhane İl Tarım ve orman Mudurluğu tarafından duzenlenen patates hasadı tarla gunu etkinliğiyle ciftcilere patates tarımı ile ilgili uygulamalar gosterildi.
Kose ilcesine bağlı Gokce koyunde bir ureticinin tarlasında yapılan tarla gunu etkinliğinde konuşan İl Tarım ve Orman Muduru Edip Birşen, il genelinde 20 bin dekarlık alanda ekilen patatesten 40 bin tonun uzerinde rekolte beklediklerini soyledi.
Gumuşhane ile ilgili bilgiler veren Birşen, yaklaşık 150 bin hektar tarım alanı bulunduğunu bunun da coğunluğunun Kelkit, Şiran ve Kose ilcelerinde bulunduğunu belirtti.
Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından bolgede yapılan golet ve barajlar sayesinde kuru tarımdan sulu tarıma gecilmeye başladığın belirten İl Muduru Birşen, sulama amaclı yapılan goletlerin kullanılmaya başlanmasıyla uretim deseninin zenginleştiğini ve ciftcilerin gelirinin arttığını soyledi.
Yuksek kaliteli patates uretiliyor
Gumuşhane’de tarım alanları ve uretilen urunlerle ilgili de bilgiler veren İl Muduru Birşen; “Uretilen patateslerin yuzde 80’i daha cok aile ici tuketiminde, yuzde 20 ise ticari amaclı uretilmektedir. Burada uretilen patatesler cevre illere gonderiliyor. Burada verim cok iyi duzeyde olup, gece gunduz sıcaklık farkının fazla olması, ilimizin temiz su kaynakları, kirlenmemiş toprakları olması sebebiyle aslında organik uretim soz konusudur. Dolayısıyla patatesimizin ve diğer urunlerimizin lezzeti, aroması, tadı bir başka oluyor. Ureticilerimiz bu konuda pazar sıkıntısı yaşamamaktadır.” diye konuştu.
Nevşehir’den uretim icin geldi
Nevşehirli patates ureticisi Muhsin Altıntaş 5 yıl once patates tarımı icin Gumuşhane’ye geldiğini belirterek “Burada uretilen patatesin kalitesi cok iyi. Bolge patates yetiştiriciliği yapmaya cok uygun. 5 yıldır patates yetiştiriciliği yapıyorum. Cok guzel sonuclar alıyorum. Ben ciftciyim, uretmek zorundayım. Ben uretmeliyim ki vatandaş patatesi ucuz fiyata yesinler. Bunu yapmak zorundayız.” diye konuştu
Uc ceşit patates uretiyor
Etkinliğin yapıldığı tarlanın sahibi Tamer Tural ise 160 donum arazisinde 3 ceşit patates uretiminden 300 ton mahsul beklediğini belirterek, “27 işci calıştırıyorum. Urettiğimiz patatesleri cevre il ve ilcelere pazarlıyoruz. Cevre koylerden de alanlar var, pazarlama sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.
“Patates Hasadı Tarla Gunu" programına, Kose Kaymakamı Omer Faruk Canpolat, İl Tarım ve Orman Muduru Edip Birşen, KTV Şube Muduru İbrahim Murathan, Kose İlce Tarım ve Orman Muduru Veysel Soydaş ve ciftciler katıldı.
Haberi izlemek icin lutfen kaynak adrese gidiniz.
Haberi izlemek icin lutfen kaynak adrese gidiniz.