Sozleşmeli uretime gecilmesiyle uretimi 50 bin tonlara kadar gerileyen Ege'deki tutun yetiştiriciliğine bir darbe de Dunya Sağlık Orgutu'nden (WHO) geldi. Orgutun uretim alanlarını sınırlandırma calışmasının Turkiye'nin 600 milyon doları aşan tutun ihracatına darbe vurması bekleniyor. 12 Kasım'da Guney Kore'de oylanacak olan Tutun Kontrolu Cerceve Sozleşmesi, tutun alanlarının sınırlandırılmasını, tutun ureticisine verilen finansal-teknik desteklerin yasaklanmasını, uretici ulkelerin tutun uretimini eş zamanlı olarak azaltmasını ongoruyor. Tutun ihracatcıları ise sozleşmenin hukumlerinin değiştirilmesini istiyor.
Turkiye İhracatcılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Buyukekşi, Uluslararası Tutun Yetiştiricileri Derneği Başkanı Antonio Abrunhosa ile Ege Tutun ve Tutun Mamulleri İhracatcıları Birliği Başkan Yardımcısı Noyan Gurel, Dunya Sağlık Orgutu'nun calışmalarıyla ilgili İstanbul'da basın toplantısı duzenledi.
DUNYADA LİDERİZ
TİM Başkanı Buyukekşi, Dunya Sağlık Orgutu'nun calışmalarının dunya uretiminde birinci olan Turkiye'nin şark tipi tutun sektorunu tehdit ettiğini soyledi. Tutun sektorunun Turkiye'nin ihracatında onemli sektorlerden biri olduğunu belirten Buyukekşi, "Bu yılın ilk 8 ayında yuzde 32 artışla 615 milyon dolar tutun ve tutun mamulleri ihracatı gercekleşti. Yeni sezonun henuz başlamamasına rağmen sektor şimdiden 60 bin ton ve 340 milyon dolarlık tutun ihracatı gercekleştirdi. 55 bin uretici, aileleriyle birlikte toplam 250 bin kişi gecimini şark tipi tutunden sağlıyor. Değişiklikler dunya şark tipi tutun uretiminde Turkiye'nin ihracat gucunu tehdit ediyor" dedi.
KAYIT DIŞI ARTAR
Buyukekşi, başta Cin olmak uzere Uzakdoğu ulkelerinin şark tipi tutun uretiminde ust sıralara tırmanmaya başladığını, bu durumun Turkiye'nin liderliğini tehdit ettiğini soyledi.
Buyukekşi, "Taslaktaki maddeler değiştirilmeli. Dunyada lider olduğumuz sayılı tarım urunlerinden biri olan tutunde, rekabet gucumuz ve ihracatımız artmalı" diye konuştu.
Uluslararası Tutun Yetiştiricileri Derneği Başkanı Antonio Abrunhosa, tutunun en cok istihdam sağlayan tarım urunlerinden olduğunu soyledi. Tutundeki yonetmeliklerin sektorun elini kolunu bağladığını ifade eden Abrunhosa, "Kanunla yasaklar getirilen ulkelerde tutun uretimi azaldı. Ancak artırılan vergiler yasadışı tutun ticaretine meydan veriyor. Ote yandan sozleşmeye imza atmayan ABD, Arjantin, Zimbabwe, Malawi ve Endonezya bu surecten karlı cıkacak. Dolayısıyla alınan kararlar sozleşmeye imza atmış ulkelerin ekonomisine darbe vuracak" dedi.
"Ulke cıkarları duşunulmeli"
Ege Tutun ve Tutun Mamulleri İhracatcıları Birliği Başkan Yardımcısı Noyan Gurel, Turkiye'nin yuzde 26 pay ile şark tipi tutun piyasasında en buyuk oyuncu olduğunu belirterek, bu konumun korunması gerektiğini vurguladı. Gurel, "Yasaklar kayıt dışı sektoru canlandırır. Alınan kararlar uretimi, istihdamı, ihracatı olumsuz etkileyecek. 12 Kasım'daki toplantıya gidecek Turkiye delegasyonu ulke menfaatlerini goz onunde tutacak şekilde oluşturulmalı. Ekonomi Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı da devrede olmalı" diye konuştu.
yeniasir.com.tr
__________________
Tutunde tehlike canları calıyor.
Tarım ve Hayvancılık0 Mesaj
●42 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Gündemdeki Konular - Haberler
- Tarım ve Hayvancılık
- Tutunde tehlike canları calıyor.