TRT Haber Genel Yayın Yonetmeni Ahmet Boken'in hazırlayıp sunduğu “Neler Oluyor?” programına konuk olan Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, terorle mucadele ve tarım sektorundeki gelişmelere ilişkin acıklamalar yaptı.
“Olu Sevici Bir Yaklaşımı Var”
“Son teror saldırılarıyla teror orgutu ne yapmak istiyor?” sorusuna Eker şu cevabı verdi:
“Orgut bir kere devlete hukumete devlete olabildiğince cok zarar vermeye calışıyor. Ben cok zarar veririm mesajı vermek istiyor ve olabildiğince kan dokulmesine gayret ediyor. Kimin kanı olduğu onemli değil. Kurt, orgut, polis, vatandaş, kimin kanı olduğu onemli değil. Yaklaşımı olu sevici. Ne kadar cok kan dokulurse, ne kadar acı yaşanırsa bu ihtilaf derinleşir. Olabildiğince kan dokmeye calışıyor. Orgutun yapmak istediği bu. Orgut bundan istifade etmek bunu istismar etmeye calışıyor ve duygusal kopuşu sağlamayı amaclıyor. Orgut, yaptığı saldırılarla temsil yeteneği kazanmak istiyor.”
“Taşeronluk Yapıyor”
Teror orgutunun bazı guclerin taşeronluğunu yaptığını ifade eden Eker, “Teror orgutu, ozgurluklerin genişletilmesi icin değil, kendi cıkarları icin mucadele ediyor. Bunu bolge insanı da gormeye başladı” diye konuştu.
“Sureci Sabote Ediyor”
Teror orgutunun Kurtlere yonelik atılan adımları engellediğine dikkat cekerek, “Bu sorunla ilgili Cumhuriyet doneminde gorulmemiş adımlar atıldı. Ne zaman ki umuttardan bahsediliyor o zaman orgut bu sureci sabote etmek icin eylem yapıyor” dedi.
Bask Bolgesi Ornek Olur mu?
Bakan “Kurt sorununun cozumunde İspanya'daki Bask bolgesi ornek olur mu?” şeklindeki soruya ise “Olamaz. Cunku sosyolojik olarak farklı bir toplum soz konusudur” karşılığını verdi.
“Olume Karşı Hayata Sarılmalıyız”
“Taş atan cocukların PKK icin onemi var mı?” sorusu uzerine Bakan Eker, şunları soyledi:
“Onlar ne kadar sorunlu hale gelir, ne kadar icinde yaşadıkları toplumla ilişkileri bozulursa, ne kadar kuskun, ne kadar dargın, ne kadar yaralı hale gelirlerse, toplumdan koparlarsa, PKK icin o kadar iyidir... Bu yuzden bizim olume karşı hayata sarılmamız lazım, ilkesel davranmamız lazım, kendi medeniyetimizden aldığımız motiflerle hareket etmemiz lazım, sorunlarımızı vicdanla cozmemiz lazım. Terorle sabırla ve metanetle mucadele etmemiz ve atılacak adımlar ne ise onları atmamız lazım.”
Kurtce Secmeli Ders Orneği
Sorunun cozumu konusunda atılan adımlara vurgu yapan Bakan Eker, bu surece Kurtce'nin okullarda secmeli ders olarak okutulmasını ornek gosterdi.
Eker, sozlerini şoyle surdurdu:
“Kurtce secmeli dersin yanı sıra artık Kurtce yayın yapan tv ve radyoları var, universitelerde Kurtce bolumler acıldı. Bunlar cok onemli…”
Turkiye'de Hayvancılığın Durumu
“Turkiye hayvancılıkla kac kişi uğraşıyor?” sorusu uzerine Bakan Mehdi Eker, “Şu anda karma olarak bu alanda 3 milyon tarımsal işletme var. Sadece hayvancılıkla uğraşan 75 bin kayıtlı işletme var” dedi.
Kac Hayvan Var?
Bakan Eker bu konuda, “12 milyon 500 bin buyuk baş, 32,5 milyon kucukbaş, 300 milyon da kanatlı hayvan var” diye konuştu.
“Cumhuriyet Doneminin En Yuksek Desteğini Biz Verdik”
Devletin ureticiye verdiği destek konusunda ise Eker, şunları dile getirdi:
“Cumhuriyet doneminin hicbir doneminde bizim verdiğimiz kadar hayvancılığa destek veren bir donem olmadı. Verilen desteklerle hayvan sayısında ciddi bir artış oldu. Bugun itibariyle 1 milyar 900 milyon lira destekleme primi verdik. Son 10 yılda 23 bin yeni ciftlik acıldı. Bu desteklerle birlikte tarımcılıkta alınan urun miktarında da ciddi bir artış oldu.”
İthal Edilen Hayvanlar Oluyor mu?
İthal edilen hayvanların Turkiye'ye uyum sağlamayıp olduğu şeklindeki iddia konusunda ise Eker, “Biz ithal icin burada yaşabileceklerden uyum sağlayabileceklerden seciyoruz. Oluyorlarsa iyi bakım yapılamadığındandır” dedi.
Okul Sutu Ureticiye Destek İcin mi?
“Okul sutu ureticiye destek icin mi?” sorusuna ise Bakan Eken “hayır” karşılığını verdi. Eker, “Bu konuda birinci hedefimiz cocuklarımız sağlıklı buyumesidir. Hedefimiz buyume cağındaki cocuklarımızın kalsiyum ve protein ihtiyacını karşılanmasıdır. Tabi ki bundan uretici de istifa edecek” şeklinde konuştu.
“Cocuklar sutten zehirlendi” iddiaları konusunda net konuşan Eker, “Hicbir cocuğumuzun sutten zehirlendiğine dair bir rapor yok. Hicbir tahlilde de o sutlerde hastalık yapan bir şeye rastlanmadı” dedi.
“Yumurtanın Fiyatı İhracata Bağlı Arttı, Gerekirse Mudahale Ederiz”
Bakan Eker'e yumurta fiyatlarındaki artış da soruldu. Fiyatların ihracattaki artıştan kaynaklandığını ifade eden Eker, şoyle konuştu:
“İhracatta ciddi bir artış oldu. Uretim 11,5 milyardan tane 13 milyara cıkmıştır. Buna karşın ihracat ise 32 milyondan 4 milyara cıktı. Fiyatlar konusunda sektor temsilcileriyle goruştuk. Buna gerektiğinde mudahale edeceğiz.”
“Kurbanlık Konusunda Sıkıntı Yok”
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, kurbanlık hayvan konusunda da acıklamalar yaptı.
Eker, “Kurban fiyatları konusunda şu anda ithal yapmamızı gerektirecek bir durum yok. Şu anda 1 milyon 55 bin buyukbaş 2 milyon 800 bin kucukbaş kurbanlık icin hayvan var. Et Balık olarak kurbanlık icin ithal yapmayacağız. Bu yeterli” şeklinde konuştu.
Gıdada Buyuk Denetim
“Gıda konusundaki denetimler sıkı bir şekilde devam edecek mi? sorusu uzerine Bakan Eker, “Yılda yaklaşık 400 bin civarında denetim yapıyoruz. Okul kantinlerindeki denetimlerle ilgili de ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte bu yıl ozel bir denetim programı yapılacak. Denetimler daha da sıklaştırılacak” dedi.
Gıda Denetimleri İcin 5 Kişilik Ekip
Gıda denetimlerinin 5 bin kişilik ekiple yaptıklarını belirten Eker, “Bu kişiler, gıda konusunda eğitim almış veya bu konuda eğitime tabi tutulmuş kişilerdir, alanında yetkin kişilerdir” diye konuştu.

TRT
__________________