Tefsir (Arapca: علم التفسير; İlm ut Tefsir), İslam dini terimidir. 'el-Fesr' masdarından tef'il babında yorumlamak, acıklamak manalarına gelen bir kelimedir. Eşdeğer bir kelime te'vil (yorum) dir. Kur'an ayetlerinin acıklanmasına dÂirdalıdır. Tefsir ilmi ile uğraşan kişiye mufessir denir. Al-i İmran Suresi 7. ayetinde yer aldığı uzere Kur'an hem anlamı acık (anlaşılır, muhkem), hem de yoruma acık (muteşabih) ayetleri bunyesinde barındırır. İslam tarihinde Kur'an ayetlerini anlamak veya anlamlandırmak uzere cok sayıda calışma yapılmıştır.

AmacMetnin tarzını belirleme, Kur'anda anlaşılamayan, bilinmeyen (Garaib'ul Kur'an) kelime, deyim, cumlecik vs.leri anlamaya calışma, Ayetlerin manalarını netleştirme, Ayetlerden kanun ve kurallar cıkartma, Metafor ve temsili konuşmalar'ın altındaki duşunceleri acıklama, Birbirine zıt anlamlar taşıyan ayetlerin ortasını bulma, Kur'an kıssalarının acıklanması
Tefsir turleri

Tefsir: Acıklayan, kapalılığı gideren, haber veren, fısıltı yapan anlamındadır. Kur'an ayetlerinin yazıldığı doneme ait Arapca dilbilgisi (belağat, bedii, beyan), varsa ilgili hadis rivayetleri ve kontext (konu, bağlam, islami literaturde esbab-ı nuzul) ozelliklerini kullanarak acıklamaya calışan bilim dalıdır. Geleneksel tefsircilerde pek gorulmeyen mitoloji, bilim tarihi ve antropoloji gibi alanlardaki bilgi de bazı ifadelerin anlaşılması icin onemli olabilir.

Tefsirde başlıca uc ture ayrılan gelenek oluşmuştur;

Rivayet tefsiri; Kur'anın peygamber, sahabi ve tabiinden nakledilen ve hadis kulliyatlarında kaydedilen yorumlarıyla yazılan tefsirlere rivayet tefsiri denir. Bu tefsirlerde sıklıkla islam oncesi donem şiirleri ve İsrailiyat rivayetlerine de yer verilir.
Dirayet (akıl) tefsiri; Mufessirin dil, kontekst (konu, bağlam veya esbab-ı nuzul), amac (makasıt), sosyo-kulturel cevre gibi alanlardaki bilgi birikimi ve zihinsel faaliyetini ortaya koyduğu tefsir calışmalarını,
İşari tefsir; Kur'anın batıni, tasavvufi yorumlara gore yapılan tefsirlerine mistik, işari, batıni tefsir denilmiştir. Kur'an ayetlerinin gorunen anlamları dışında, daha derin ve gercek anlamları bulunduğu inancına dayanan tefsir anlayışıdır. Batıni tefsirler ayrıca hurufi, cifr (şifrecilik) ve Ebced gibi yontemleri de kullanabilirler.

Tefsirlerin tumunde tefsir yapan kişinin bilgi birikimi, on kabulleri, secimleri, eğilimleri, zihinsel kapasite ve kabiliyetlerinin tefsire yansıtılması doğal bir sonuctur. Orneğin Kur'an ayetlerinde gecen "Rahman Arş'a oturdu", "Allah'ın eli onların elinin uzerindedir", "Allah'ın yuzu" gibi ifadeler akait ve kelam acısından yorumlanır.

Alıntıdır.
__________________