Muğla'nın Milas, Yatağan ve Marmaris ilcelerindeki koylerde gorulen mavi dil hastalığının ardından Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık hastalık ile ilgili acıklama yaptı.
Kayacık, kurbanlık alacak vatandaşlara da uyarıda bulundu.
Kayacık yaptığı acıklamada, "Son gunlerde ilimiz gorulmeye başlayan mavi dil hastalığı ile ilgili gerek yetiştiriciler, gerek celepler, gerekse kurban alacak vatandaşlarımız tedirginlik yaşıyor. Muğla, ilk defa mavi dil hastalığı ile karşı karşıya. Mavi Dil hastalığı sokucu sineklerle bulaşan bir hastalık. Tatar sineği dediğimiz sinekler ile bulaşıyor. Koyun, kuzu ve koc ve sığırlarda bulunan fakat insana bulaşmayan bir hastalık. Sığırlar ve kecilerde herhangi bir lezyon olmuyor, bunlar taşıyıcı olabiliyor. Hastalıklı ya da taşıyıcı hayvanda kan Emen sinek bunu diğer hayvanlara bulaştırabiliyor. Ayrıca ciftleşme yolu ile de geciyor. İlk yapacağımız şey kontrollu bir şekilde sinek ile mucadele yapmamız gerekiyor. Virus Yağmurlu ve rutubetli havaları seviyor. Şu sıra havaların rutubetli olması da hastalığı attırıyor, hava 10 derecenin altına indiği zamanda virusun etkinliğini kaybedeceğini duşunuyorum. Virusun oldurme oranı koyunlarda % 5 kuzularda ise %95'e kadar yukseliyor. Hastalığın kulucka suresi 7 gun, 7 gunun ardından ortaya cıkmaya başlıyor. Buradan Kurbanlık koc ve kuzu alacak vatandaşları uyarıyorum. Kurbanlarını son 2-3 gune kadar almamalarını oneriyorum. Cunku hastalık 7 gun boyunca belirti gostermiyor, 15 gun onceden bir hayvan alırsanız hastalıklı bir hayvanla karşı karşıya kalabilirsiniz" dedi.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Hayvanlar Alemi
- Tarım ve Hayvancılık
- Veterinerlerden Yerli Hayvan Uyarısı