Ulusal Balıkcılık Veri Toplama Programı icin Karadeniz'de hamsi stoklarının akustik yontem ile belirlenmesi ve surekli izleme modelinin oluşturulmasını iceren 4 yıllık TUBİTAK projesinin ikinci ayağı başlıyor. Proje kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına hamsi araştırması yapmak uzere Mersin'in Erdemli ilcesindeki ODTU Deniz Bilimleri Enstitusu'ne ait RV BİLİM 2 Araştırma Gemisi Karadeniz'e cıkmaya hazırlanıyor.

Yapılan calışmayla ilgili bilgi veren ODTU Deniz Biyolojisi ve Balıkcılık Anabilim Dalı Oğretim Gorevlisi Doc Dr. Ali Cemal Gucu, "TUBİTAK tarafından desteklenmekte olan ve ilk ikisi gecen sene tamamlanan araştırmanın 1 Kasım'da başlayıp ve Aralık ortasına kadar surdurulecek olan bu ucuncu seferinde temel amac hamsi stokunun durumunun ortaya konulmasıdır" dedi.

Bu amac doğrultusunda İstanbul'dan başlayacak araştırmada gemi İğneada'dan Hopa'ya tum Karadeniz kıyısı boyunca uydu verileri kullanılarak onceden tahmin edilecek olan olası alanların akustik yontemle taranacağını kaydeden Gucu, "Hamsi surulerinin bulunmasının ardından Trabzon Su Urunleri Merkez Araştırma Enstitusune ait proje kapsamında yenilenmiş 'Surat 1' araştırma teknesi de araştırmaya katılacak ve iki gemi sezon boyunca hamsiyi izleyecek balık sayımı yapılacaktır. Denizde yapılacak olan calışmalara ek olarak kara ekibi de duzenli aralıklarla karaya cıkış noktalarında gırgır teknelerince karaya cıkartılacak hamsileri ornekleyeceklerdir" şeklinde konuştu.

Toplanacak olan veriler ışığında av gucu ile avlanan balık miktarı arasındaki ilişkinin değerlendirileceğini, bir sonraki yıl avlanması gereken toplam hamsi miktarının tahmin edileceğini anlatan Gucu, şunları kaydetti;

"2011-2012 av sezonunda sadece bir ay suren ve 200 bin ton civarında gercekleşen hamsi avcılığının onumuzdeki yıllarda av sezonunun uzatılması ve yakalanan balık miktarının arttırılabilmesi icin gerekli duzenlemelerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Deniz calışmaları sırasında yapılacak olan hidrografik olcumlerle ayrıca hamsinin kışın kuzeyden Turkiye kıyılarına inerken izlediği goc yollarının ve şartlarının belirlenmesi; biometrik olcumlerle de Karadeniz'de birbirinden farklı ureme, buyume ve goc ozellikleri gosteren hamsi formlarının varlığının ortaya cıkartılması gibi bilinmeyenlere de cevap verilmesi amaclanmaktadır." -
__________________