GURUR
SÂlim Şebşîrî'nin talebelerinden Nûreddîn Ali ŞebrÂmelîsî isminde bir zÂt, bir gun İmÂm-ı GazÂlî hazretlerinin İhyÂkitÂbından gurûr bahsini mutÂlaa ediyordu. Orada ilim sÂhiplerinden bÂzılarının, ilimlerine guvenerek ve ilimlerinin kendilerini kurtaracağını zannederek aldandıklarını, kendini beğenmeye, kibre ve gurûra kapıldıklarını, boylece felÂkete suruklendiklerini okuyunca birden cok duygulandı. Kendisinin de o tehlikelere duşmesinden cok korktu. Şimdiye kadar oğrendiklerim bana yeter duşuncesiyle ilim oğrenmeyi bırakıp, devamlı Kur'Ân-ı kerîm okumakla, oruc tutmakla, sırf ibÂdet ve tÂat yapmakla meşgûl olmaya karar verdi. Artık SÂlim Şebşîrî'den okumayacaktı. Ertesi gun derse gitmeyecekti. Fakat hocası derste goremeyince merak edip sorar veya yanıma gelir diye sırf hatırını gozetmek icin derse gitti. Fakat, o gunku dersi mutÂlaa etmemişti. Ders esnÂsında hep susuyor, derse iştirak etmiyor, hep İhyÂ'da okuduğu yeri duşunuyordu.
Ders esnÂsında SÂlim Şebşîrî de, onun bu hÂlini anlamıştı. Bir ara ona;
"YÂ Ali! Sana ne oldu. Bugun cok suskunsun" dedi.
O da;
"Efendim, bu gunku dersi mutÂlaa etmedim" dedi.
SÂlim Şebşîrî onun hÂlini kerÂmet olarak anladı ve İmÂm-ı GazÂlî'nin eserlerini sayarak;
"YÂ Ali! İmÂm-ı GazÂlî, MustesfÂ, Vecîz gibi şu şu eserleri telif etmedi mi?" dedi.
Ali ŞebrÂmelîsî;
"Evet efendim" dedi.
Bunun uzerine sÂlim Şebşîrî;
"Anlaşılıyor ki, sen İhyÂ'dan Gurûr bahsini okumuşsun ve o sana cok tesir etmiş. İlim ile meşgûl olmamak îcÂbetseydi, İmÂm-ı GazÂlî hazretleri ilimle bu kadar meşgûl olur ve bu kadar eser yazar mıydı? Sen ilim taleb et! Gucun yettiği kadar Allahu teÂlÂdan kork. Ceşitli tehlikelere, kibre, gurûra duşmekten O'na sığın. Umid olunur ki, Allahu teÂl seni ihlÂs sÂhibi kullarından eyler" dedi.
Ali ŞebrÂmelîsî diyor ki: "Hocamın bu sozleri bana cok tesir etti. Ben onceki duşuncelerimden vazgectim. İlim oğrenmeye devÂm ettim. Vakitlerim hocamdan okuduğum ve okuyacağım dersleri mutÂlaa etmekle gecti."l
Kaynak: Evliyalar Ansiklopedisi
-
13-09-2019, 04:17:15