Bizi Boş Cevirmez

Muhammed bin CÂfer isimli bir genc anlattı:
Gecim sıkıntısı icindeydik. Bir gun babam;
"Oğlum gel İmÂm-ı Askerî hazretlerine gidelim. Onun cok comert olduğunu soyluyorlar. Bizi de boş cevirmez. Bir ihsÂnda bulunabilir." dedi.
Ben de
"Peki, baba sen onu hic gordun mu?" deyince;
Babam:
"Hayır" diye cevap verdi.
Daha sonra beraber yola cıkınca bana;
"Beş yuz akce verse, iki yuz akcesi ile elbise, iki yuz akcesi ile de un, geri kalanla da diğer ihtiyaclarımızı alırız." dedi.
Ben de;
"Bana da uc yuz akce verse, yuz akce ile elbise, yuz akce ile yiyecek ve yuz akcesi ile de merkep alıp, Kûhistan tarafına gitsem." dedim.
İmÂm-ı Askerî hazretlerinin kapısına geldiğimizde, kapıya birisi cıkarak, babamı ve beni ismimizle cağırdı ve iceri girdik. İmÂm-ı Askerî hazretleri;
"Şimdiye kadar nicin gelmediniz?" diye sordu.
Babam da;
"Perişan hÂlimizle yanınıza gelmeye utandık." dedi.
ZiyÂretten sonra cıkıp giderken, arkamızdan hizmetci koşarak geldi ve bir kese babama vererek;
"Bu kesede beş yuz akce vardır. İki yuz akcesi ile elbise, iki yuzu ile un ve yuz akcesi ile ceşitli ihtiyaclarınızı alırsınız." dedi.
Sonra bana donerek bir kese de bana verdi ve;
"Bu kesede uc yuz akce vardır. Yuz akcesi ile elbise, yuz akcesi ile yiyecek, yuz akcesi ile de bir merkep alırsın, yalnız Kûhistan tarafına gitme." dedi.
Sonra meydana gelen hÂdiselerden, oraya gitmemin benim icin iyi olmayacağını anladım.