Denizli'de uretilen ve mayhoş tadı, iri taneleri, uzun sure bozulmama ozelliğine sahip Hicaz narının bir bolumunun yurt dışına ihrac edildiği bildirildi.

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Muduru Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptığı acıklamada, kentte 28 bin dekar alanda yaklaşık 23 bin ton Hicaz narı yetiştirildiğini, onumuzdeki donemlerde uretimi 80 bin tona cıkarmayı planladıklarını belirtti.

Denizli'nin Turkiye'deki nar uretiminin yaklaşık yuzde 12'sini karşıladığını kaydeden Kutlu, "Hicaz narı mayhoş ve ekşi bir nardır. Bu ozelliğinden dolayı suyu sıkılarak, nar suyu olarak kullanılmaktadır. Verimi cok fazladır. Dekarda 3 tonun uzerinde nar elde edilebilmektedir. Bir narın ortalama buyukluğu 900 gramdır" dedi.

Nar yetiştiriciliği acısından guzel bir sezon gecirdiklerini anlatan Kutlu,

"Gecen yıla oranla yuzde 21 verim artışı var. Yaklaşık 23 bin ton nar uretildi. Ancak ilerleyen donemde 80 bin ton uretim yapmayı hedefliyoruz. İhracatcı firmalar Denizli'de yetiştirilen Hicaz narlarının renginin daha guzel olduğunu belirtiyorlar ve tercih ediyorlar" diye konuştu.

-Nar ithal eden ulkelere Cin de eklendi-

Hicaz narının yurt dışından da ilgi gorduğune, urunu ihrac ettikleri ulke sayısının her gecen gun arttığına dikkati ceken Kutlu, şunları soyledi:

"Kentte uretilen 23 bin ton Hicaz narının 10 bin tonunu Rusya, Ukrayna, Asya ulkeleri ve Cin'e gonderiyoruz. Hem meyve olarak hem de nar suyu olarak ihracat yapılıyor. Gecen yıl Cin'e ilk kez ihracat yaptık ve oldukca iyi sonuclar aldık. Cinliler'in bu urunu cok sevdiğini oğrendik. Bu yıl ihracatın artacağını duşunuyorum."

Kutlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın meyvecilik yapacak ureticilere tesis kurma aşamasında dekar başına destek verdiğini, kendilerinin de uretimin her aşamasında yetiştiricilere yardımcı olduklarını kaydederek, ureticilere Hicaz narı yetiştirmeleri tavsiyesinde bulundu.
__________________