Ebu Abdullah el-Muştehir Hazretleri, Şiraz’lı bir kurt taifesindendir. Cenabı Allah ona ilm - ledun bahşetmek istemişti. Bir gun Şiraz medreselerinden birine geldi. Medresede talebeler ilim mevzuunda konuşmalar yapıyorlar, bazı hususlarda tartışmaları vuku buluyordu. Talebelerin ilim oğrenmek icin hayli gayret sarfettiklerini gorunce hoşuna gitti ve bir mesele oğrenmek kasdıyla bir şey sordu. Talebeler guluştuler onun bu safca, yani basit bir şeyi sormasına… <
O Mubarek:

- Ben de sizin oğrendiğiniz ilimlerden bir ilim oğrenmek isterim. Bana bir yol gosterin, dedi.Talebeler mustehzi bir tavırla ona şu nasihatta bulundular:
- Eğer alim olmak istersen, evinin tavanına bir ip bağla, ayağını da ipe sıkıca bağlayıp kendini başı aşağı sallandır ve her sallanışta &#171;Sarı renkli demir &#187; de. Boylece ilim kapıları sana bir gecede acılır, dediler.
Eb&#251; Abdullah el-Muştehir Hazretleri talebelerin kendisi ile alay ettiklerini hic aklına bile getirmeden doğru eve gitti. Onların dedikleri gibi evin tavanına bir ip bağlayıp ayaklarını da bir “ucuna bağladı ve başı aşağı sallanmaya başladı. Her gidip geldiğinde ise onların tarif ettiği şeyi soyluyordu. Husniniyyet ve sıdk sadakatle bu işi yapması Cenab-ı-Allah’ın hoşuna gitti. Seher vakti olduğunda butun ilim kapılarını Cenab-ı Allah ona actı. Artık zahir ve bÂtın butun ilimler ona mal&#251;m olmuştu. Bir cok Âlimin halletmekte gucluk cektiği mevzuda o hic zorlanmadan hukum veriyordu.
Her anlaşılması guc meseleyi ona sorar oldular, işte &#171;Emseytu Kurdiyyen, esbahtu arabiyyen (Kurt olarak akşamladım arab&#238; ilimlere vÂkıf olarak sabahladım)&#187; sozunu bu hÂdiseden sonra soylemiş olduğu rivayet olunur.
Bu hÂdiseden sonra, o sabah Şiraz camilerinde va’z etmeye başladı ve Fatiha-i Şerife’ye yedi turlu mÂn verdi. Mertebe mertebe acıkladığı Fatiha’nın mÂnÂsını en sonunda icinizde bunu anlayacak hic kimse yoktur. Hızır AleyhisselÂm bile bu mÂnÂyı anlayamaz diyerek bitirdi. Zahir ve bÂtın butun ilimlerin hamili olan Eb&#251; Abdullah Hazretleri, aynı zamanda zamanının manev&#238; selÂhiyet sahibi bir murşid de oldu