Canakkale Savaşı İle İlgili Kısa Tiyatro,
CANAKKALE GECİLMEZ
(1.SAHNE (SEVKİYAT)
DAVULCU : Ey ahali! Ecdad yadigarı vatanımıza saldıranlara haddini bildirmek icin... Devlet icin, vatan icin, millet icin; teninde canı, kalbinde imanı, dizinde dermanı bulunan herkes, bugun oğlen vakti Carşı Caminin avlusunda toplansın. (Davul) Sevkiyat vaaaaar!... (Davul) Duyduk duymadık demeyin. (Davul) Kuffar ustune mukaddes cihad ilan edilmiştir. (Davulcu bağıra cağıra sahneden cıkar.)
İHTİY AR : Fatih'in İstanbul'u fethettiği yaşlarda idik. Mukaddes cihad dediler,Galicya 'ya cağırdılar. Suveyş'te, Sina'da vuruştuk. Allahuekber dağlarında karlara gomulduk.(Duraklar) Şimdi de Canakkale diyorlar. (Kukrer) Yaşlıyım ama ihtiyar değilim. inanan insan ihtiyarlamaz. Kolum Sina colunde kaldı. Canım Canakkale sırtlarında kalsa cok mu? (Mahsun) Kabul etmediler. (Dirilir)Yerime oğlum gidecek, benden kalan boşluğu Salih'im dolduracak. (Asker elbiseli dort genc sahneye girer. Biri Salih'tir..)
İHTİYAR .: (Genclere bakarak) - Hepiniz mi? .
BiR AGIZDAN: - Hepimiz!
İHTİYAR : - Canakkale'ye mi?
BİR AGIZDAN: - Canakkale'ye!
İHTİY AR : (Salih'in karşısına doğru yurur)-Gelemediğim icin uzgunum oğlum,Salihim.
SALİH : -Gavura biz yeteriz baba...
BiR AGIZDAN : - Biz yeteriz! .
iHTİYAR

SALİH : Benden sonra da oğlum,baba..
BİR AGIZDAN : Oğullarımız.
İHTİYAR : Sonra da torunlarımız!
BİR AGIZDAN : Torunlarımız...
İHTİYAR : Duşmana mezar olacak toprağımız...!!!
SALIH : meraklanma baba,mevzileri boş bırakmayacağız.Sen musterih ol...
İHTİYAR : (Salih'e sarılır)-A1lah yardımcın olsun.(Ayrılır)Benim icin de kurşun sık gavura.(İc cekerek) Anan da sağ olup gorseydi yiğidini...Git artık gecikme.(kucaklaşırlar)
SALİH : Babasnın elini oper..Hakkını helal et baba
İHTİYAR :Ağlamaklı)-Helal olsun. Hepinize uğurlar olsun.Gavuru def etmeden donmeyin.Bundan sonra koyunuz yok,eviniz yok,aileniz yok.Herşeyinizle cephenin malısınız.(Ağlar)Uğurlar ola....
2.SAHNE (EŞLERİN VEDALAŞMASI)
ASKER-GELİN DiY ALOGU
EMiNE: Ne var ne yok Bey?
MEMiŞ: (Yalandan soylediği belli olacak şekilde durgundur.) İyilik,iyilik hanım.
EMİNE: Ne oldu Bey? Sende bir hal var. soyle hele, ne oldu?
MEMİŞ :Ağlamayacağına,uzulmeyeceğine soz verirsen anlatayım.
EMİNE: (telaşlıdır.)Ne oldu Bey?Yoksa,yoksa kotu bir şey mi oldu?(Memiş sessizdir.Emine,onun kolunu tutar. )Soz,ağlamayacağım,cabuk soyle!
MEMİŞ

EMiNE: Oyle mi? Cok mu gormuşler mut1uluğumuzu?(Emine boynunu buker,hafifce ağlar,gozyaşını siler.) MEMİ: Hani ağlamayacaktın,soz vermiştin?
EMiNE :Ağlamıyorum ki.. ..Ne zaman gidecekmişsiniz?
MEMİŞ : Hemen.
EMİNE

MEMiŞ :Elveda Eminem!
EMİNE :Sağ salim doneceksin inşallah!
MEMİŞ :Benim gitme vaktim geldi.Hadi Allah'a emanet ol!
EMİNE

MEMİŞ :Nedir bu?(Mendil cıkınını acar.Mendilin icinde kucuk bir de bayrak da vardır.)
EMİNE :Bu mendil,benim namusumun ve sana bağlılığımın sembolu..(Bayrağı gosterir.) Bu bayrak yuce milletimizin,bağımsızlığımızın sembolu..Bunu duşman ayakları altında ciğnetme... ..Beni ve cocuğumuzu merak etme..Biz sabırla senin zaferle ve sağ salim koye donmeni bekleyeceğiz.(Duygulanır)Haydi git,git artık..Bir an once vatanın imdadına yetiş. Yolun acık olsun.
MEMİŞ :Allah senden razı olsun Hanım! Vatan, boyle analar ve kendine sadık evlatlar ister.Hoşcakal Hanım, Allah'a emanet ol! (Cıkarlar,perde kapanır.)
3.SAHNE (MUHAREBE-CEPHE)
(Cephede beş kişi. Durmuş, bir kenarda dalgın duşunmekte. Rustem ayrı bir koşede mektup okumakta. Salih Cavuş nobette. Deli Ali ile Memiş, karşılıklı bağdaş kurmuş, konuşmaktadır. Deli Ali'nin sol gozu sarılıdır. Efektten top tufek sesleri gelir.) .
MEMİŞ : (Deli Ali'ye) - Gozun ağrıyor mu hala?
DELİ ALi : (Eli kalbinde) - Gozum ağrısa ne ki,asıl yureğim ağrıyor.Duşmanın Canakkale'yi gecmesi ihtimalini duşundukce, boğulur gibi oluyorum.
MEMiş : - Hangimiz olmuyoruz ki? Gozunu merak etme, iyileşirsin inşallah.
DELi ALİ : (Umursamaz) - Cift gozle arkaya bakmaktansa, tek gozle ileriye bakmak iyidir demişler. Kuffar donanmasının yok olduğunu bir kere goreyim, diğer gozumu de vermeğe razıyım.
MEMiş : (Huzunlu) - Yapma bre deli! Ulvi duygularınla eritme beni.
DURMUŞ : (Memiş'e) - Bizim deli doğru soyler be Memiş. Vatan uğruna değil bir goz, hepimiz can
vermeye geldik. Yeter ki vatan sağ olsun. Hem oyle kolay kolay vermeyiz bu toprakları. Bizi ciğnemeden bir adım oteye gidemezler. Alt cephede, Mustafa Kemal'in cephesinde cok zaiyatlar verdirilmiştir gavura.
(Patlama sesi)
SALİH CAVUŞ

oluyor her gullenin cehennem ateşinde. .
DELİ ALi : Bizim cavuş yine kitap gibi laf doşemekte. Fena mı Cavuşum? Ateş cemberinden cennete
yol acılıyor. Biz tıkandık kaldık şuracıkta.
SALiH CAVUŞ : - Sen sus delilerin delisi! Sana kalsa gulleye karşı cakıyla yurursun.
DELi ALi : - Cakıyla değil cavuşum, yurekle, (sarılı gozune elini surer) gavurun şarapneli gozume
değdi. Ama yureğim sapasağlam hamdolsun. Fakat, şu beklemek yok mu? Yarasız oldurecek beni.
MEMİŞ : - Oyle deme bre deli, gozculuk vazifesindeyiz.
DELİ ALİ : - Boşversene. İşe yaramayız diye geri hizmete attılar bizi.Anzak cıkartmasında delilik
etmişim. Kumandanın emrinden once sunguye davranmışım. Yahu ne yapacaktım? Zebellah gibi Uc Anzak tepeme dikilince, buyur aslanım, hoş sefa geldiniz mi diyecektim? Sardım kurşunu, bastım sunguyu (ayağa fırlar tufeğine sarılır) Ben mi cağırdım sizi bre! diye bağırmışım.
MEMİş : (Pantolonundan ceker) - Com hele, com hadi, heyecanlanma.
DELİ ALİ : - Heyecanlanmamak ne mumkun yahu! Bak, Anafartalar'da Conkbayırında, Mustafa
Kemal'in kumandasındaki neferlere bak! Nasıl da vuruşuyorlar, goğus goğuse? Harp diye buna derim ben. Bir de bize bak. Sıkışıp kaldık burada gozculuk yapacağız diye. Keşke Mustafa Kemal'in cephesinde olsaydım. Burada beklemek olduruyor beni.
RUSTEM : (Mektuptan başını kaldırır.) - Heey! Sessiz olun yahu, bayramda mısınız Memiş?
Kardaşlık, cek şu delinin ipini, salma ustume.
SALİH CAVUŞ : (Kalkar, yanlarına gider, coker.) - Şehitlik istediğini biliyorum. Fakat cesedin kimsenin işine yaramaz. Yaşadıkca savaşabilirsin.(Bakınır)Suyu olan var mı?
MEMİŞ : Kac haftadır kavrulmuş supurge tohumu yiyerek savaşıyoruz.
DELİ ALi : - Ben ac karnıma savaşmaya hazırım şikayet ettiğin şeye bak
MEMİŞ: Şikayet etmiyorum da fena susatıyor.Suyumuz da kalmadı.Sozum ona Mehmet Onbaşı su getirecek.Bir saat oldu gideli,hala donmedi.(Matarasını cavuşa verir.)Buyur Cavuşum,dudaklarını ıslatır hic değilse.
SALİH CAVUŞ : Ver bakalım
DURMUŞ :Tufeğini doldurur.) Bir gelen vaar!(silaha davranırlar.)Durun! Bizim Mehmet Onbaşı geliyor.
MEHMET ONBAŞI

SALİH CAVUŞ

MEMİŞ : Al başına bir daha! Bari su buldun mu?
MEHMET ONBAŞI :Ne gezer.(İngilizi yere uzatır.)Herifi o halde bulmamla sırtladım susyu muyu unuttum.
DELİ ALİ : Hey buyuk Allahım! Bir de bana deli derler.Şu Onbaşının yaptığına bakın dostlar! Su yerine bir başbelası getirdi.
MEHMET ONBAŞI :Mızlanma bre deli!Gonlumuz elvermedi işte.(Matarayı İngilizin ağzuna dayar)İc lan, ic son suyumuzu!
DELİ ALİ : Oldu olacak bir de ziyafet cek bari!
MEHMET ONBAŞI :Oyle ya, doğru soylersin,belki karnı das actır garibin.
DELİ ALİ : Hoppalaaaa!Bir de kuştuyu yatak serelim altına; belki uykusuzdur.Yahu biz mi davet ettik; buyur aslanım memleketimizi al diye?...Basın kurşunu gitsin!
SALİH CAVUŞ

DELİ ALİ

İNGİLİZ .(Korkarak) No,no,no !
DELİ ALİ

SALİH CAVUŞ

Yapamayacağını biliyordum.(Onbaşıya)Bir kere de ben gideceğim suyaİnşallah,bir yaralı İngiliz de benim yoluma cıkmaz!(Gulumser)Kumanda sende Mehmet Onbaşı.
DELİ ALİ :Bırak da ben gideyim CavuşumBelki şehitliğe bir yol bulurum.Goz acıp kapayana kadar donerim.
RUSTEM

SALİH CAVUŞ :Oturun oturduğunuz yerde,gozculuğunuzu doğru durust yapın yeter! Ben,gideceğim.Verin mataralarınızı! (Mataraları toplar,cıkarken donup hepsine bakarak

BİR AĞIZDAN :HelÂl olsun! (Cavuş cıkar)
DELİ ALİ : Kafese tıkılmış kuş gibiyim.
DURMUŞ

DELİ ALİ :Şakanın sırası değil, kafam kaynıyor.
MEHMET ONBAŞI

DURMUŞ

DELİ ALİ

MEHMET ONBAŞI : (Gidip bakar)Batan yalnız Buve değil arkadaşlar!Haclı dunyasının emelleri de batıyor.
MEMİŞ :Ve Haclı emellerinin battığı yerde bayrağımız yeniden doğuyor.Hasta Adam,soluk almaya başladı.
Osmanoğlu yeniden diriliyor.
DURMUŞ :Şu gemi Queen Elizabeth değil mi? Bu koca demir yığını kacıyor galiba.
DELİ ALİ :Hah haaa!Tam yol tornistan etti.Gidinin kÂfiri geldiğinden beter donuyor.
MEMİŞ

MEHMET ONBAŞI :Eli kulağındadır.(Yaralı İngiliz,surunerek Memişin unuttuğu tufeği alır,ustuste tetiğe basar,once onbaşı vurulur.)
MEHMET ONBAŞI :Yandım Allahım!(duşer)
RUSTEM :Aman Allahım!(duşer)
DELİ ALİ

MEMİŞ : Alcaaak!
RUSTEM :Canakkaleyi gecemeyecekler,gecirtmeyeceğiz.
(Duşer,tufeğine sımsıkı sarılır,kalır) (Muzik verilir)
(Sahneye Salih Cavuş girer,Elinde su dolu mataralar vardır.Manzarayı gorunce carpılır.Mataralar elinden duşer.)
SALİH CAVUŞ :Alahım!...(Mehmet Onbaşıya gider,nabzını tutar..) Olmuş,şehit olmuş.(Sonra umitle Rustemin yanına gider,nabzını tutar..sevincle)Yaşıyor!
RUSTEM

SALİH CAVUŞ :Benim kardeşlik,bak,benim..Su getirdim sana.Nereden aldım suyu biliyor musun?Mus-
tafa Kemalin mevzisinden,onun neferlerinden aldım.
RUSTEM :Onbaşının getirdiği İngiliz bitirdi biziBundan sonra suya ihtiyacım yokŞehadet şerbetiyle hararetim dinmekte.
SALİH CAVUŞ : (Hafifce sarsar)Olmek yok ha! Cenkten (bilgi yelpazesi.net) kacmak yok ha! Bu cehennem gibi yerden Cennete
ucmak yok ha!Darılırım bak sonra.
RUSTEM :Kacmak değil,gocmektir bu Salih Cavuşum.Sağ donersen koye, oğlumu.o maviş gozlu ufaklığımıbenim yerime op olur mu?
SALİH CAVUŞ :Olur
RUSTEM ONBAŞI :Şehit olduğumu soyle ona..(Birden kolunu kavrar.)Vasiyetimdir Salih Cavuşum,duşmanı Canakkaleden kov.İngiliz kahpeliğine tosladık.Onları burdan oteye gecirme..Hadi soz ver!
SALİH CAVUŞ

Canakkaleyi birlikte savunacağız.Bu işte bizi yalnız bırakamazsın.Anladın mı kardeşlik? Koye beraber doneceğizOlmek kolay,şehitlik hepten kolayKolayına kacmaBir kahpe kurşuna teslim olma.Boşuna mı sana Zaloğlu Rustem demişiz?Tufeğini bırakırsan namertsin be!
(Rustemin başı hafifce yana duşer,olur.)
SALİH CAVUŞ

(Muzik verilir.Salih Cavuş,Rustemi yavaşca yere uzatır.Ğoğuslerden cıkarılan iki bayrak şehitlere ortulur.Salih Cavuş,şehidin yanına oturur.Eliyle bayrağı tutarak aşağıdaki Bayrak şiirini bayrağımıza baka-rak okur

Kartal gibi duruşun
Şanıma şan katıyor.
Dalga dalga vuruşun
Canıma can katıyor
Ey zaferin hur susu,
Seninle guzel gokler.
Şehidimin ortusu,
Seninle coşar yurekler..
Ozgurluğu biz senden
İceriz ,yudum yudum.
Ayrılmayız golgenden
Seninle mutlu yurdum.
Seni gokte buldukca,
Artar şerefim,şanım.
Bu diyarlar durdukca
Yoluna kurban canım..
Gulmenin en guzeli
Sana bakarak gulmek;
Olmenin en guzeli
Sana sarılıp olmek
Salih Cavuş,yavaş yavaş kalkar;sahnenin onune gelir.Selam durur ve yuzunde kararlı,sert bir ifade ile

Bugun kandan,dumandan secilmez Canakkale
Yer yerinden oynasa, gecilmez Canakkale!