Peygamberimiz (sas) “Kişi sevdiğiyle beraberdir!” buyurmuştur. Herkes kime ne kadar sevgi beslediğini kontrol etmek durumundadır. Sevdiğinizi dikkatli sevmek gerektiğini de goz ardı etmeyin.
Size bir soru: - Cevrenizde kimleri cok seviyor, kimlere daha cok ilgi duyuyor, taklit ediyorsunuz?

Bunu bir duşunun isterseniz... Neden mi?..

-Cunku insan ahirette de dunyadaki sevdikleriyle beraber olacaktır da ondan...

Sevdiği insan cennetlik bir yaşantı icinde ise, kendisini seveni de cennette layık bir iman ve amel icinde gormek isteyecektir...

Yok eğer cehennemlik bir yaşantı icinde ise, o da sevenini kendine layık bir alışkanlık ve davranış icinde olmaya teşvik edecektir... Boylece insan sevdikleriyle beraber olma durumuna girecektir.

Bundan dolayı Peygamberimiz:

-Kişi sevdiğiyle beraberdir! buyurmuştur.

Efendimizin bu hatırlatmasını duyan sahabeler sevinclerinden ucacak gibi olmuşlardır. Cunku hepsi de Allah Resulu Efendimizi (sas) seviyorlardı. Efendimizi sevenleri seviyorlardı... İslam ahlakıyla yaşayanları, gunahtan kacanları, haramdan uzak duranları, kotu alışkanlıklardan korunanları seviyorlardı... Yani cennetlik iman, amel ve ahlak sahiplerini seviyorlardı. Biliyorlardı ki, insan kimi seviyorsa onunla birlikte olacaktır sonunda. Oyle ise onlar da bunları seveceklerdi elbette...

Kuşeyri Risalesi’nde insanın sevdiğiyle birlikte olacağına ait şoyle bir misal anlatılır:

Hak dostu İbrahim Etem bir gece ruyasında Cebrail aleyhisselamı elinde defterle gorunce sorar:

- Nedir elindeki defter ey meleklerin sultanı? der. O da:

-Hak dostlarının adının yazılı olduğu defterdir, der. İbrahim:

- Bakar mısın der, benim adım da Hak dostlarının yanında yazılı mı?

- Hayır der Cebrail, senin adın Hak dostlarının yanında değil, Hak dostlarını sevenlerin yanında yazılı... Bunun uzerine İbrahim teklifini hemen yapar:

- Oyle ise der, benim adımı da Hak dostlarının yanına yazın. Cunku ben Hak dostlarını seviyorum, sevdiklerimle beraber olmak isterim. Efendimiz “Kişi sevdiğiyle beraber olacaktır” buyurdu.

İbrahim Etem’in ismi boylece sevdiği Hak dostlarının yanına yazılır, Hak dostlarıyla birlikte soylenir hale gelir dunyada da ahirette de...

Şurası unutulmamalıdır ki, insanın ilgi duyduğu dost ve sevdiklerinden ahlaki alışkanlıklar alıp, davranış şekilleri benimsediği kesindir.

Bundan dolayı Efendimiz (sas) “Kişi sevdiğinin dini uzeredir” buyurmuştur. Yani sevdiği insanın ozelliklerinin kendisine de sineceğini, aksedeceğini bildirmiştir...

Nitekim bu konu verilen misalde şoyle denmektedir:

Ormanda yeşillikler icinde yuruyen bir adam, calı yapraklarının gul gibi koktuğunu anlayınca merak edip sormuş:

-Bu calı yapraklarında gul kokusu var, nedendir acaba?.. Demişler ki:

- Ruzgarın gul ağacından ucurup getirdiği yaprakları bunlar misafir edip sahip cıktılar. Gullerle uzun zaman dostluk kurup birlikte oldular... Gulle dostluk kuran elbette gul gibi kokacaktır. Gulun guzel kokusu ona da sinecektir. Meşe yapraklarındaki gul kokusu beraber olduğu gullerden gelmiştir...

-Ne dersiniz, siz de gul yaprağı gibi guzel ahlak ve amel sahibi Hak dostlarını seviyor, onlarla birlikte mi oluyorsunuz? Kotu alışkanlıkları olanlardan da uzak kalıyor, kendinizi korumaya mı alıyorsunuz?..

- Unutmayın, insandaki sevgi, saygı, ilgi oyle bir iksirdir ki, Hak dostlarına yonelirse onlarla birlikte olabilir. Hak duşmanlarına yonelirse bu defa da onlarla birlikte olabilir...

-Oyle ise herkes kalbinde beslediği sevgisine dikkat etsin. Kimleri seviyor, taklit ediyor iyi duşunsun!.. Unutmasın ki, insan kimleri seviyorsa onunla beraber olacaktır sonunda...

AHMED ŞAHİN