Bir gun Mevlana’ya felsefe ile meşgul olan bir grup insan geldi. İmani konularda soruları vardı. Mevlana, bu felsefecileri Şems-i Tebrizi’ye gonderdi.
Felsefeciler Şems’e geldiklerinde, O, talebelerine, bir kerpic uzerine nasıl teyemmum edileceğini gosteriyordu.
Gelenlerden biri, en cok takıldıkları uc soruyu, peş peşe sıralayıverdi:
1- Allah var dersiniz, ama gorunmez, gosteremezsiniz; gosterin de inanalım!
2- Şeytanın ateşten yaratıldığını soylersiniz, sonrada Cehennem’de ateşle ceza verilecek, dersiniz. Ateşten yaratılmış şeytana, ateş acı verebilir mi?
3- Ahirette herkes hakkını alacak, yaptıklarının karşılığını gorecek, diyorsunuz. Rahat bırakın şu insanları istediklerini yapsınlar…
Sorular biter bitmez Şems, elindeki kerpici, soruları soran felsefecinin kafasına vurdu.
Felsefeci hemen kadıya gitti ve Şems’ten şikayetci oldu.
“Ben soru sordum, O bana kerpicle vurdu!” dedi.
Şems-i Tebrizi de kendini savundu:
“O bana sordu, ben de cevabını verdim.”
Kadı bu işi acıklamasını isteyince de şu acıklamayı yaptı:
“Efendim, bu adam, ‘Bana Allah-u Teala’yı goster.’ dedi. Ben de elimdeki kerpici başına vurarak sorusunu acıkladım. Şimdi başının ağrıdığını soyluyor. Bana başının ağrısını gosterebilir mi?”
Adam şaşırdı ve,
“Ağrı gosterilir mi? Ancak hissedilir!” dedi.
Şems de taşı gediğine koydu:
“İşte, nasıl varolan ağrı gosterilmezse, Allah’da vardır, ama goze gosterilemez demek istedim!”
Şems savunmasına şoyle devam etti:
“Bu adamın ikinci sorusu, ateşten yaratılmış olan şeytanın ateşle nasıl cezalandırılacağı idi.Ben bunu acıklamak icinde başına topraktan yapılmış bir kerpicle vurdum. Başı acıdı, ağrıdı. Oysa ki kerpicinde kendisi gibi asıl maddesi topraktır. Nasıl toprak toprağa acı veriyorsa, ateş de ateşten yaratılmış şeytana azap verecektir. Ucuncu sorusu da ‘Bırakın insanları, isteyen istediğini yapsın; nicin ahirette yapılanların karşılığı verilecek, diye korkutuyorsunuz?’ şeklindeydi. Ben de ona canımın istediğini yaptım. Ama bundan hoşlanmadı ve beni size şikayet etti.”
Felsefeciler bu acıklamalar karşısında ne soyleyeceklerini bilemediler ve cok mahcup oldular.
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Şems-i Tebrizi den Ateistlere ders.
-
13-09-2019, 04:10:35