YERMUK'TE BİR KOMUTAN
Hz. Omer R.A.'ın halifelik doneminin başlarında, Suriye'nin fethi sırasında Yermuk mevkiinde Bizanslılar ile muslumanlar arasında cok cetin bir savaş olmuştu (Ağustos, 636). Bu savaşta muslumanların komutanı 'Seyfullah' lakabını taşıyan Halid bin Velid R.A. idi.
İşte bu savaşın kızıştığı sırada, Bizans ordusunun onde gelen komutanlarından Cerece (Yorgi) one cıkarak, Halid bin Velid R.A.'ı yanına cağırdı. Omuz omuza yanaşmış atları uzerinde iki komutan şoyle konuştular:
- Halid! Bana doğu soyle. Allah'ın, Peygamberiniz'e gokten bir kılıc indirdiğini ve o kılıcı sana verdiğini soyluyorlar. Sen de bu kılıcı kime cekersen onu hezimete uğratırmışsın, doğru mu?
- Hayır. Allah bize Peygamberi'ni gonderdi. O da bizi imana davet etti. Rasulullah A.S. iman ettiğim sırada bana şoyle demişti: 'Sen, Allah'ın muşriklere cektiği bir kılıcsın.' Sonra da zafer kazanmam icin bana dua etti. Boylece bana Seyfullah, yani Allah'ın Kılıcı ismi verildi.
- Siz bizi neye davet ediyorsunuz?
- Allah'tan başka ilÂh olmadığına, Muhammed A.S.'ın O'nun kulu ve elcisi olduğuna şehadet etmeye. O'nun Allah'tan getirdiği şeyleri kabul etmeye davet ediyoruz.
- Bugun dininize giren kimse sizinle aynı mukÂfata erer mi?
- Evet. Bu gun sizden İslÂm'a giren, belki bizden ustun olacaktır. Cunku bizim Peygamberimiz'den gorduğumuzu siz gormediniz.
Bu konuşmadan sonra, Yorgi Hz. Halid bin Velid R.A.'ın yanına gecerek İslÂm'a girdi. O'nun cadırında guslederek iki rekat namaz kıldı. Halid bin Velid R.A. ile cıkıp atına bindi. Bizanslılar'la savaşa girişti.
Bizanslılar durumu gorunce cok şiddetli bir hucuma gectiler. Sonucta savaşı muslumanlar kazanırken, ancak iki rekat namaz kılabilmiş olan general Yorgi o gun şehid olmuştu.