Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, TAPDK kapatılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu'na Tasarı Taslağı sunduklarını belirterek, tasarının Meclis'e geleceğini ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, TAPDK kapatılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu'na Tasarı Taslağı sunduklarını belirterek, imzaların tamamlandığını, tasarının bugun yarın Meclis'e geleceğini ifade etti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Tutun ve Alkol Piyasası Duzenleme Kurumu'nun (TAPDK) kapatılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu'na Tasarı Taslağı sunduklarını belirterek, imzaların tamamlandığını, tasarının bugun yarın Meclis'e geleceğini ifade etti. TAPDK'ya yapılan yeni atamaları "Devlette boşluk olmaz" diye acıklayan Bakan Eker, yeni yonetimin kanun cıkıp, yururluğe girene kadar gorev yapacağını bildirdi.
Bakan Mehmet Mehdi Eker, TBMM Plan ve Butce Komisyonu'nda goruşulen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2013 Yılı Merkezi Yonetim Butcesi goruşmeleri sonrasında milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı. Turkiye'nin tarımda rekabetci olduğu alanın sebze ve meyve olduğunu belirten Bakan Eker, hububatın sulanabildiği ve yağış olduğunda rekabetci olabileceğini vurguladı. "Buğday ile koyun, gerisi oyun. Bizim coğrafyamızın bize oğrettiği bu" diyen Bakan Eker şu acıklamalarda bulundu:
"Hayvancılığı bizim kendi avantajlı olduğumuz, sığırcılıkla yapmışız. Bunu daha verimli hale nasıl getiririm, bunun projelerini yapıyorum. Ben devraldığımda sığır sayısı 9.8 milyon baş duzeyindeydi. 12.4 milyon başa cıkardım. Buyukbaş hayvan sayısında yuzde 25'in uzerinde artış var. Bunlara yem lazım. Bu yemi tedarik etmeden, bunlarla ilgili yem ekiliş alanlarını artırmazsanız, kuraklığın olduğu bolgelerde sıkıntıyla karşılaşırsınız. 1925 yılında, Cumhuriyetin ilanından iki yıl sonra Turkiye sığır ithalatı yapmış. 1935 yılında tekrar sığır ithalatı yapmış. 1960'larda, yuzde 19790'lerde devam etmiş. İthalat, benim başlattığım bir şey değil."
-"TURKİYE KOYUN VE KECİYİ TERK ETTİ, SIĞIRCILIĞA YONELDİ"-
Turkiye'nin yıllardır koyun ve keciyi terk ettiğini, sığırcılığa yoneldiğini vurgulayan Bakan Eker, yıllar itibarıyla koyun ve keci sayısı azaldığını, sığırcılığa yonelme olduğunu dile getirdi. "Fukara işi hayvancılık yapılmış" diyen Bakan Eker, şu acıklamalarda bulundu:
"Sutcu ırkı almış Turkiye, bunu yetiştirmiş. Dişiyi damızlık, erkek yavrusunu da et uretiminde kullanmış. Angus denilen, bazen eleştiri, bazen alay konusu yapılan meselenin ozu budur. Avrupa ile karşılaştırma yapılıyor. Avrupalının yediği etin yuzde 45'i domuz eti. Turkiye'de boyle bir şey soz konusu değil. Bizim ithal ettiğimiz hayvanların, "domuz etiyle yapılmış yemle beslendiği', "hastalıklı olduğu' iddiaları gercek değildir. Zerre kadar da gercekle ilgisi yoktur. Avrupa'da 10 sene once, hayvansal orijinli yemler yasaklandı. Burada oyle bir denetim mekanizması uyguladık ki, gebe duve getiriyoruz damızlık olarak. Kasaplık hayvanlar da aynı şekildi. Gerek et politikası, gerek kucukbaş hayvancılığının ihya edilmesi, destekleme kapsamına alınmasını, koyun ve kecinin desteklenmesini ilk defa ben gundeme aldım. Benim bakanlığım doneminde alındı. Başlangıctan itibaren bugune kadar, son birkac yıl icinde seyri değişerek yukarı cıktı. 32.3 milyon baş kayıtlı kucuk baş hayvana ulaştı. Dana once 31.9 milyon duzeyindeydi. İşin ozu yemdir. Yem bitkilerinin desteklerini iki katına kadar cıkardım."
-"TURKİYE'NİN YEM OLARAK KULLANDIĞI SAMAN MİKTARI 10 MİLYON TON"-
Bakan Eker, milletvekillerinin saman ithalatına yonelik eleştirilerine şu cevabı verdi: "Saman saman deniyor. Gerceği şu; Turkiye'nin yemde kullandığı saman miktarı 10 milyon ton. Butun uzmanlar bilir, samanın besleyici değeri sıfırdır. Hayvanı beslemek icin vermezsin, mekanik tokluk yaratmak icin fiziki olarak midesinde bir şey olsun diye verirsin. Baklagil samanında bir miktar protein var. Yem olarak kullanılan saman miktarı 10 milyon ton. Biz sadece sınır bolgelerinde, Trakya'da veya Doğu Anadolu'da eğer ureticiler bir yerden bulabiliyorsa, getirebilsin diye ithalata izin verdik. Onunla ilgili de kurallar kondu. Saman bu manada ozel olarak uretilen, uretimden destek kesildiği icin de miktarı azalmış bir urun değil. Sap saman miktarı, bitkilerin kardeşlenme doneminde azaldı. Nisandaki yağışlar sırasında. Şunu soyleyeyim size: 1 milyon 153 bin hektarda yem bitkisi ekilirken, şu anda 2 milyon 226 bin ton hektar alana cıktı. Yuzde 93 artış demek bu."
-"DEVLETTE BOŞLUK OLMAZ"-
Bakan Eker, TAPDK'nın kapatılma kararı ve kapatılacak bir kuruma yapılan yeni atamaların sorulması uzerine şu acıklamalarda bulundu:
"TAPDK'nın kapatılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu'na tasarıyı sunduk. İmzalar tamamlandı. Dolayısıyla Meclise bugun yarın gelir. Ne yapıyoruz peki? Onun yaptığı işlerle ilgili TAPDK'nın gorev alanına giren işlerin buyuk kısmı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılıyor. Sigara ve diğer sağlıkla ilgili konular Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacak. Bugun cıkan kararnameyle yeni yonetim atandı. Devlette boşluk olmaz. Kanun cıkmadan kurumun gorevinin bir şekilde surmesi lazım. Kanun cıkıp, kurum kapatılıncaya kadar gorev yapacaklar. Ne zamana kadar? Kanun cıkıp, yururluğe girene kadar."
-"O BİR DOLANDIRICI"-
Bakan Eker, CHP'li Ensar Ogut'un, Et Balık Kurumu'nun Diyarbakır mudurluğunde calışan bir kişinin bir yolsuzluğu ortaya cıkardığı icin başka bir ile surulduğu yonundeki iddialarına da yanıt verdi. Eker, "O kişi Diyarbakır kombinasında 10 yıldır calışan işci. Kendi akrabaları başta olmak uzere sahte imzayla birilerinden para toplamış. Bu bir dolandırıcı. Temmuz ayında bizim haberimiz oldu. Anında teftişini yaptık. Acığa alındı iş akdi feshedildi. Bizi mahkemeye verdi. Bu adam şu anda tutuklu" dedi.(ANKA/SON)
sondakika.com
__________________