Sivas'ta yaşayan 23 yaşındaki Taha Yasin Citil, 2 yıl once universiteyi yarıda bırakarak kurduğu ciftlikte kendi surusune cobanlık yapmaya başladı. Rusya'dan soğuya dayanıklı Romanov cinsi koyun getiren Citil, 300 anac koyuna ulaşmayı hedefliyor.
Sivas'ta yaşayan genc Taha Yasin Citil, yaklaşık 2 yıl once Edebiyat Bolumunu kazanarak İstanbul'a universite okumaya gitti. Uzun yıllardır hayvancılık merakı olan Citil, hayallerini gercekleştirebilmek icin eğitim gorduğu bolumu 2. sınıfta bırakarak Sivas'a geri dondu. Cok istediği hayvancılık işini yapabilmek icin Citil Ahırlar Bolgesi'nde 7 donum ahır kiralayıp, Rusya'dan soğuk iklime dayanıklılık konusunda dunyanın en bilinen hayvanlarından olan 50 adet Romanov ırkı koyunu getirtti. İlk zamanlar hayvancılık yapmakta zorlanan ve hayvanlarda zayiat veren Citil, pes etmeyerek yerli ırklara gore doğurganlığı yuksek olan Romanov ırkı koyunlardan 2 yıl boyunca bircok koyun elde etti. Akademik duzeyde İngilizce bilen genc coban koyunlarına buyuk bir ozenle bakıyor. Ailesi de Citil'e buyuk destek veriyor.
"İngilizce bilen cobanım"
Citil, akademik duzeyde İngilizce bilen bir coban olduğunu ifade ederek, "Daha oncesinde İstanbul'da universite okuyordum. Edebiyat Fakultesini kazanmıştım. Daha sonra hayvancılığa merak saldım. Hayvan işleriyle uğraşmak hoşuma gidiyordu. Okulu bıraktım. Şu anda akademik duzeyde İngilizce bilen bir cobanım. Geleneksel yontemlerin dışına cıkıp farklı bir ırkla bu işi yapmak istedim. Rusya'dan Ukrayna uzerinden biz Romanov koyunu getirdik. Şu an AR-GE'sini yapıyoruz. Nasip olursa onumuzdeki seneye artık tamamen bir uretim tesisine başlayacağız. Ondan sonrasında da amacımıza ulaşmış olacağız" dedi.
"Kar amacı yuksek"
Citil, bu işin kar amacının yuksek olduğunu soyleyerek, "Bu ırkın ozelliği senede ikiz, ucuz yani 8 ayda bir kuzulama sureci geciriyoruz. Bu kuzulama surecinde en aşağı ikiz, ucuz yavru almaktayız. Biraz daha gunumuz geleneksel hayvancılığından ziyade burada profesyonel bir şekilde bu işi yapmak istedik. Hayvandan gercekten memnunuz. İnsanlar yeni yeni tanımaya başladı. İnsanların hoşuna gitmeye başladı. Cunku karlık amacı yuksek. Et verimi yuksek. Randımanı yuksek olan bu hayvanı yetiştirmeye başladık. Bu işe başlayalı iki sene oldu. Satılanlar oldu. Şu an mevcutta 150 tane anac koyunumuz mevcut. İlk senemiz de biraz zayiatımız oldu. Irkla alakalı bir sorun değil, daha cok bizim tecrubesizliğimizle alakalı bir sorun. Amacım 300 tane anac sayısına ulaşıp ondan sonra senelik bin kuzu uretmek" şeklinde konuştu.
tarımpusulası